Dr. sc. Osor-Slaven Barišić (1969.) dopredsjednik je Hrvatskoga kulturnog vijeća i glavni urednik Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća.Barisic Osor Slaven

Obrazovanje i znanstveni rad

Osim redovitoga srednjoškolskog obrazovanja, završio je i Srednju glazbenu školu „Blagoje Bersa“ (smjer: glasovir). Godine 1996. diplomirao je teorijsku fiziku (smjer: čvrsto stanje) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu obranivši diplomski rad „Varijacijske metode u pronalaženju osnovnog stanja MCM-a“. Magisterij znanosti iz fizike čvrstoga stanja postigao je 2001. godine obranivši rad „Varijacijske i numeričke metode u istraživanju svojstva polarona“. Doktorat znanosti stekao je 2005. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu s disertacijom „Holsteinovi polaroni i bipolaroni“.

Znanstvena aktivnost obuhvaća mu područje fizike čvrstog stanja i statističke fizike, a glavni su mu istraživački interesi jako korelirani sustavi i sustavi reducirane dimenzionalnosti, elektron-fotonsko međudjelovanje, polaroni i bipolaroni, učinci nečistoća i nered, fazni prijelazi u jako koreliranim sustavima i mnogočestična lokalizacija te transportna svojstva u sustavima kondenzirane materije.

Objavio je samostalno i kao suautor tridesetak znanstvenih radova, mahom u međunarodnim časopisima s nadprosječnim čimbenikom odjeka. Radovi su mu citirani više od sedamsto puta.

Trenutačno je zaposlen kao viši znanstveni suradnik na Institutu za fiziku. Voditelj je projekta Hrvatske zaklade za znanost, član je Centra izvrsnosti za teoriju kvantnih i kompleksnih sustava, član je Upravnog vijeća Instituta za fiziku i član panela za vrednovanje Hrvatske zaklade za znanost iz područja fizike. Bio je član Izvršnog odbora Francuske škole u Zagrebu i voditelj sindikalne podružnice Instituta za fiziku. Sudjelovao je i sudjeluje u nastavi na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Civilno društvo

Inicijator je brojnih suradnja među organizacijama civilnog društva, povezivanja i razmjenjivanja pozitivnih iskustava i praksa. Dopredsjednik je Hrvatskoga kulturnog vijeća i glavni urednik Portala HKV-a. Bio je voditelj brojnih projekata s područja civilnog društva, a trenutačno u HKV-u vodi projekt „Otvoreni dijalog i novi izazovi: događaji, argumenti i stavovi“, koji od 2014. godine sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za pluralizam), i projekt posvećen gradu Zagrebu „Zagreb: teme, događaji, osobe, pogledi“, koji sufinancira Grad Zagreb. Namjera ovih dvaju projekata jest senzibilizirati javnost na aktivno uključenje u kreativne, kulturne i društvene procese s ciljem kreiranja novih, stručnih i utemeljenih zamisli i prijedloga za društveni razvoj.

Autor je brojnih intervjua na Portalu HKV-a, reportaža, komentara, kao i članaka koji se tiču društveno-političkih tema i tema vezanih uz hrvatsku znanost. Rubrika s komentarima dostupna je ovdje.

U više vremenskih razdoblja sudjelovao je u Domovinskom ratu. Oženjen je, otac troje djece.

 

 

 

 

 

 

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.