Izgleda da je više od 90 posto učitelja odbilo novu ponudu Vlade

Da su za stanje u hrvatskom školstvu mnogi odgovorni znaju svi, no ključno političko pitanje sada je tko će na kraju ispasti glavnim krivcem.Škola za životA kako sada stvari stoje, izgleda da će to biti Andrej Plenković. Tako će ga skupo koštati odluka da ključni resor za hrvatsku budućnost prepusti usred reforme stranci kakva je HNS, i pri tome ostane do te mjere ustrajan i arogantan da nastavnici s više od 90% glasova odbijaju sada već drugu ponudu njegove vlade.

Rezultati referenduma o štrajku nastavnika bit će službeno objavljeni u petak u 11 sati, saznaje Večernji list. Grupa Nastavnici organizirano tvrdi kako je više od 90 posto učitelja odbilo ponudu Vlade. To je komentirao i premijer Andrej Plenković u Osijeku.

"Pričekat ćemo da nam predstavnici sindikata dostave rezultate izjašnjavanja", kazao je premijer na pitanje o tome što kaže na to da neslužbeni rezultati govore da su učitelji rekli 'ne' ponudi Vlade. Rekao je da treba izjave ministara u intervjuima slušati. Učionica"Ministar Marić kazao je da Vlada pregovara o temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih i sa sindikatima javnih službi. Sa sindikatima državnih službi postignut jedogovor 2+2+2 kroz iduću godinu, dodatno povećanje za 6,12 posto - što će dovesti do kumulativnog povećanja plaća državnih službenika za 18,3 posto u mandatu Vlade.

Roditelji su ekstremno ljuti. Imaju problem kuda s djecom. To više nije normalno. Imate Vladu koja povećava plaću, pronalazi novac za ovo povećanje i to ne da se zadužuje već da odustane od svog izbornog obećanja. Zato je ponuda ozbiljna, odgovorna, financijski izdašna. To nije mala ponuda", kazao je Plenković. "Čitajući brojne komentare, slušajući ljude shvatio sam da ljudi nisu razumjeli što je na stolu", dodao je Plenković.

"Mi smo išli dva puta mijenjati sustav Vlada. Smeta me ovakvo zaključivanje", kazao je.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.