Predsjednica otvara Pandorinu kutiju s puno malih Šuvara i Mornara: Posljedice će biti nepovratne

Začudnu dozu nerazumijevanja sustava školstva pokazala je predsjednica Republike KolindaHrvatske u razgovoru za regionalnu televiziju N1. Njena tvrdnja da treba „ulagati u laptope i računala kako bismo olakšali nastavu“ isto tako pokazuje i posvemašnje nerazumijevanje modernih informatičkih tehnologija. One mogu biti, ako se stručno koriste, samo nadgradnja temeljnom obrazovanju za koje ni jedna zemlja ovoga svijeta nije našla čarobni štapić – ako se nešto želi znati, treba marljivo učiti i to naučiti. Nema po ovom pitanju drugog lakog puta. Ali ima laki put u destrukciju onoga što u hrvatskom školskom sustavu vrijedi, i bojimo se kako je predsjednica upala u tu zamku. A posljedice će za javno školstvo biti nepovratne.

U nastavku donosimo pitanja i odgovore koje je predsjednica dala televiziji N1 na temu reforme hrvatskoga školstva. Za razliku od laptopa, računala te spolnoga odgoja u Belgiji, nastavnici i profesori koji su srce svakoga školskog sustava nisu ni jednom riječju spomenuti.(O.Barišić)

Koliko je ljudima važno bolje obrazovanje i budućnost za njihovu djecu pa zbog toga odlaze?

Obrazovanje je iznimno bitno. Nitko ne mjeri količinu vremena koliko se roditelji bave školovanjem svoje djece. RacunaloReforma školstva se pokazala, Irska kaže da je upravo reforma školstva dovela mnoge obitelji tamo. To je svakako jedan od ključeva sigurnog života. Mi u tome jako kasnimo, moramo sprintati da bismo uhvatili zemlje koje su reformirale obrazovanje. Treba rasteretiti djecu, treba udžbenike zamijeniti s elektroničkim sadržajem, da ulažemo u laptope i računala kako bismo olakšali nastavu. Moja su djeca pohađala takve škole, dijete bez pritiska ide u školu, sustav je fleksibilan prema djeci i djeca su samostalna s računalom. Sve je prilagođeno afinitetima djece jer nisu svi dobri Microsoftu svemu, treba ih usmjeravati ka onome u čemu su dobri i prema onome čime će se baviti.

Ako vas sutra vaša Katarina pita gdje da nastavi školovanje, što biste joj rekli?

Ne bih joj nikada odgovorila na to pitanje, nego bih kroz razgovor došla do toga da sama donese zaključak što učiniti. Ona je odlučila da će nastaviti školovanje ovdje, ona je sada u 3. srednje, ali je isto tako odlučila poslati pismo ministrici Divjak kako bi joj rekla što sve opterećuje školski sustav.

Tim Vican ili tim Divjak?

Mislim da trebamo raditi u sinergiji. Više sam kompatibilna s ministricom Divjak, razmišljamo na isti način. Vican je Skolaradila na prvoj reformi i odradila je svoje i može pridonijeti, ali definitivno treba biti timski rad. Javnost ima pravo na rapravu. Zaustavit ću svaki ideološki prijepor.

Koji je razlog otpora reformi?

Mi smo kao društvo otporni na promjene. Ja sam uvijek za rad, a tko radi taj i griješi. Ali grijeh može biti i propust, kad se ne napravi ništa. Mislim da treba krenuti s elementima reforme s kojima se slažemo. U razgovoru s Divjak sam shvatila da se 90 posto sadržaja može primjenjivati, a deset posto se može riješiti. Moja djeca su prolazila kroz spolni odgoj u Belgiji i tamo se smatra da roditelji imaju pravo na riječ, dobili smo popis literature i pozvani smo da pregledamo sve i kažemo svoje mišljene. Vjerujem da se to može riješiti i kod kurikuluma. Djeci treba omogućiti da imaju pristup sadržajima koji ih zanimaju.

Televizija N1

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.