Spomenik domovini već oštećen

Samo četiri mjeseca nakon službenog otkrivanja Spomenika domovini, u koji je uloženo 35 milijuna kuna, na njemu su jasno vidljiva oštećenja, piše Jutarnji list.

spomenik domovini

„S njegove istočne strane razdvojile su se dvije ploče vijenca portala, pa je sada dio konstrukcije portala oko tri centimetara niži od ostatka spomenika. Kao da je na tom dijelu dio spomenika propao u zemlju. Uslijed tog pomaka došlo je do horizontalnog pucanja fuge gdje se spajaju horizontalne ploče 'krova' portala. Osim toga, vidljivo je razdvajanje na dijelu spoja horizontalnog i vertikalnog dijela portala.“

Podsjetimo, izgradnja Spomenika domovini autora Nenada Fabijanića započela je 23. rujna 2019., a otkriven je na 21. obljetnicu smrti prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, 10. prosinca 2020. Spomenik se sastoji od triju objekata: Zida svjetlosti, Monumentuma s vječnim plamenom i Portala – paviljona.

Zamišljen je kao središnje mjesto nacionalnoga ponosa, spomenik hrvatskoga identiteta i povijesti te mjesto za odavanje počasti domovini, no tijekom njegova nastajanja i poslije njegova otvorenja pojavile su se kritike zbog visoke cijene radova.

Stroj za puštanje magle

Javnosti i medijima nije bilo jasno kako se može uložiti 35 milijuna kuna u nešto što izgleda kao „gigantska nadstrešnica“, „nadstrešnica pred kockarnicom“, „nadvožnjak“, „predimenzionirani terminal na autobusnom kolodvoru“, „velika autobusna stanica“ ili „skupa vrata“. Tako je, naime, u medijima opisivan taj spomenik.

Medijima je posebno zanimljiv bio stroj za puštanje magle u fontani pokraj spomenika jer je ta investicija stajala oko 800 tisuća kuna. Autor spomenika čudio se kritikama. Nikako nije mogao shvatiti zašto bi to komu bilo sporno, i s kojim motivom, jer je to „prilog atmosferi, novoj slici i urbanoj sceni“, „atraktivna pojavnost iz vodene plohe“.

Kampanja protiv Oltara domovine na Medvedgradu

Javnosti nije bilo jasno ni koja je poanta izgradnje spomenika koji bi imao komemorativnu funkciju koju već ima Oltar domovine na Medvedgradu. oltar.jpg mA onda je među pobornicima Spomenika domovini proradio taj skupi stroj za puštanje magle.

Kad se već ne može opravdati 35 milijuna kuna koliko je uloženo u spomenik, može se odraditi kampanja protiv Oltara domovine na Medvedgradu, staviti ga izvan funkcije, pa će samim tim novi spomenik zasjati u ljepšem svjetlu (uz postojeće svjetlosne efekte koji su isto tako skupo plaćeni).

Slučajno je (?) krajem 2020. godine objavljena knjiga „Medvedgrad na Oltaru domovine“ (među ostalim uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba) konzervatora, povjesničara umjetnosti i arheologa Drage Miletića. On je svoja predstavljanja odradio po medijima tumačeći otprilike da je Spomenik domovini savršeno dizajniran do najmanje pojedinosti, a da to Oltar domovine nije, uz mnoge pogrdne riječi koje je bolje ne prenositi. U kampanju su se "predstavljajući knjigu" uključili Večernji listJutarnji list i Nacional.

Stoji Oltar hrvatske domovine

Bio je to napad na simbol, napad na prvoga predsjednika dr. Franju Tuđmana (jesmo li spomenuli da je HDZ-ova ministrica financirala knjigu?), a sve – očito – kako bi se opravdao skupi nepotrebni spomenik, tzv. Spomenik domovini.

Medvegrad 01

Ponajmanje je to bio napad na akademika Kuzmu Kovačića, autora spomenika Oltar domovine, ali je samo on stao u obranu tog spomenika, i na Portalu HKV-a.

No očito kampanja nije uspjela jer se isti taj Jutarnji list koji je sudjelovao u napadu na Oltar domovine ponovno vraća na cijenu Spomenika domovini i čudi se kako je moguće da je nešto toliko skupo plaćeno već oštećeno.

Mi se nimalo ne čudimo ni visokoj cijeni nepotrebna spomenika, ni prljavoj kampanji koja je odrađena, a ni obratima.

Samo ćemo ponoviti riječi akademika Kovačića: Stoji Oltar hrvatske domovine! 

(hkv)

 

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.