Predstavljena monografija "Voliš li Hrvatsku?" 

 

U utorak 5. lipnja je u potpuno ispunjenoj župnoj dvorani sv. Blaža u Zagrebu predstavljena knjiga Damira Borovčaka "Voliš li Hrvatsku?". Knjiga je izdana povodom 320. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske, po odluci Hrvatskog sabora 9. i l0. lipnja 1687. godine. Multimedijalno predstavljanje profesionalno i dojmljivo je vodila Lejdi Oreb, urednica i voditeljica HTV-a, a knjigu su predstavile hrvatska lobistica iz Toronta Valentina Krčmar i književnica Nevenka Nekić.

Predstavljanje monografije

Valentina Krčmar je detaljno opisala knjigu i rad autora koji je razmatrala u kontekstu nedavnih propovijedi kardinala Bozanića na Bleiburškom polju. Istaknula je da poziv iz usta kardinala Bozanića odjekuje gotovo na svakoj stranici Borovčakove knjige, koja je pisana kroz nekoliko godina prije kardinalova govora na Bleiburgu, kao i činjenicu da Borovčak poziva najviše čimbenike Republike Hrvatske da učine ono što od njih očekuju ne samo oni koji su nekim čudom preživjeli strahote već kako bi novi naraštaji upoznali pravu povijesnu istinu.

Predstavljanje monografije

Književnica Nevenka Nekić ponudila je razmišljanje o Borovčakovoj knjizi u kontekstu povijesnih prijeloma koji su se događali na prostorima Hrvatske, što učinkom stranih sila i politika, tako i posredstvom domaćih političkih oportunista. Istaknula je mišljenje kako će i ova knjiga biti jedna od onih prešućivanih od strane medija, zbog katoličke vjere i domoljublja kojom je knjiga nadahnuta.

Predstavljanje je pratio pjevački zbor KUD Orač iz Demerja kraj Hrvatskog Leskovca, uz video projekciju autorskih kolor fotografija uz pitanja na koja će pažljivi čitatelj naći odgovore u knjizi.

Autor potpisuje knjigu

Monografija "Voliš li Hrvatsku?" tiskana na kvalitetnom papiru i opremljena s 160 kolor fotografija na 230 stranica ustvari je zbirka putopisnih zapisa i nacionalnih pitanja. Na omotu knjige stoji kako autor tekstom i fotografijama, putujući od Prevlake do Iloka bilježi zapažanja, koja mediji u slobodnoj Hrvatskoj zapostavljaju, a školski udžbenici prešućuju. Knjiga također upozorava na još uvijek nedovoljno poznavanje povijesnih uzroka i posljedica o mučeništvu i stradanju hrvatskog naroda. Autor je u svom predstavljanju govorio o potrebi štovanja svetog Josipa kao zaštitnika Hrvatske i objavio vlastitu aktivnost kojom je poticao Hrvatski sabor da tu povijesnu činjenicu ne zanemare, već dostojno istaknu i obilježe.

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.