U Sarajevu predstavljeno troknjižje fra Miljenka Stojića
 
 
Sinoć je u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak u klubu Lira u Sarajevu predstavljeno troknjižje fra Miljenka Stojića: Ne dirajte bijelog labuda – zbirka kratkih priča; Dobro jutro, kolonijo – zbirka pjesama; Računalko – roman za djecu. Predstavljači ovog troknjižja bila su poznata imena bosanskohercegovačke, odnosno hrvatske književnosti: Željko Ivanković, Zdravko Kordić i Krešimir Šego. Zbilja pravo osvježenje ovog predstavljanja bila je glazbena stanka. S tri glazbena broja nastupio je Kvartet violončela, a važno je kazati kako su ovi mladi glazbenici ujedno i Napredkovi stipendisti.
 
Željko Ivanković predstavio je knjigu Ne dirajte bijelog labuda. Pojasnio je kako je knjiga sadržana iz 25 kratkih priča koje nose isječke iz života ljudi. One su motivski podijeljene u nekoliko cjelina pa tako neke od njih govore o emigrantskom segmentu, neke su vezane za ratna događanja, a treće pak imaju naglašenu socijalnu protegu naših prostora nakon rata. Sve priče u sebi sadrže povijest jedne mikroregije ili povijest jednog mentaliteta, povijest Hercegovine. Priča "Ne dirajte bijelog labuda" priča je o sudbini samostana na prvoj crti u ratu, a priča "Pet očenaša" govori o fratru koji je obolio nakon komunističkog iživljavanja nad njim u zatvoru.
 
Predstavljač zbirke pjesama "Dobro jutro, kolonijo" bio je Zdravko Kordić koji je istaknuo kako ova zbirka velikim dijelom podsjeća na prethodna fra Miljenkova izdanja. "On nadahnuće za svoje pjesme nalazi u slobodi", kaže Kordić. Kao dokaz toga Kordić je pročitao stih pjesme koji kaže "Oduvijek sam htio dalekim morima ploviti".
Predstavljanje troknjižja
Krešimir Šego predstavio je roman za djecu "Računalko". Podsjetio je nazočne kako su neke od pripovijetki za djecu Miljenka Stojića prevedene na svjetske jezike te da je roman Računalko nastajao u razdoblju 2000. – 2004. Roman govori o odrastanju jednog dječaka, načinu kojim on tumači svijet, što je svakako zanimljivo ne samo djeci nego i njihovim roditeljima. "Četrdeset kratkih priča u romanu vješto je uliveno u jednu maticu, što je svakako istinsko osvježenje za našu književnost", kazao je Šego.
 
Tijekom predstavljanja autor je pročitao birane ulomke iz knjiga. Sam je na koncu kazao nekoliko riječ zahvalivši svima koji su nazočili predstavljanju, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog kulturnog događaja.

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.