Osvrt na knjigu "Dodir vremena" pun vjere i ljubavi

 

Eto, danas se dogodilo: Stiže u pošti knjiga Dodir vremena (Crkva u svijetu, Split 2007.) moje drage i poštovane šjore Mire iz Splita. I ona i njezin grad, koji s ljubavlju opisuje, meni su dragi kao da smo rođaci, rođeni u istom našem najlipšem mistu na svitu. Stiže poštom Dodir vremena jer pored najbolje volje tog 4. svibnja nisam mogao doći u Split.

Ilustracija iz knjigePitam se, koji je ono dan Mira odabrala za promociju svoje knjige? Jednostavan odgovor – prvi petak mjeseca svibnja! Iz odabranog dana predstavljanja knjige može se prije svega iščitati spisateljičina duboka vjera. Opet onako skromno, kako ju opisuju njeni uvodničari, odabrala je nadnevak vrlo znakovit. Prvi petak dan je posebne pobožnosti Presvetog Srca Isusova. Mjesec svibanj uvijek je mjesec posebne počasti Blaženoj Djevici Mariji. Zar ima ljepšeg odabira takvog dana, za predstaviti knjigu punu Kristove i Marijine ljubavi? To je knjiga poštovanja i ljubavi za mnoge uboge, napuštene, ostarjele, onemoćale, uhićene, lažno optužene, zaboravljene, pogažene, oblaćene..., koje s velikom ljubavlju u svojim poetičnim i proznim razmišljanjima opisuje spisateljica Mira Donadini. O Bože, koja milost samog odabira dana predstavljanja knjige u čast i na slavu Gospodinovu!

Dovoljno je pogledati samo istoimeno poglavlje u knjizi Dodir vremena i pročitati pjesme Velika dušo!, Hrvatska, Šapat i naposljetku Dar generalu Gotovini, kako bi se shvatilo koliko poslije Gospodina, Mira ljubi Hrvatsku u kojoj je rođena. Nadasve ljubi ljude u toj tužnoj, a tako Lijepoj našoj. Mira ljubi čovjeka, bližnjega svoga, kako je to Isus naredio. Ljubi one najmanje, najsiromašnije, najnemoćnije, najranjivije... Ljubi poput onog kako je zapisano: Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi! (Mt, 5;6). Mira Donadini, pravi je katolički laik. Puna je ljubavi za Isusa među svojim sugrađanima, za Isusa u Euharistiji, za Isusa u molitvi vjernika, za Isusa u Marijinoj krunici, čvrsto svjedočeći svoju vjeru svojom knjigom u svom Dodiru vremena prema bližnjima. Moja davna želja bila je da njezini tekstovi ne ostanu samo u elektronskom obliku, već da postanu dostupni svima onima koji žele Dodir vremena opipljivo držati u rukama kao klasičnu vrijednost. Eto, uspjelo je! Elektronski Dodir vremena preoblikovan je u vrijednu knjigu. Stoga autorici Miri Donadini čestitam od sveg srca!

Damir Borovčak

 

 

Mira Donadini: Dar generalu Gotovini

 

Je li moguće svjetlo u tami,
svjetlo okrjepljujuće,
ohrabrujuće,
koje ne će dati mjesta ni vremena tami,
koje će ga osvjetljivati,
kao stup hrvatske muke,
na Oltaru domovine
i u Svetoj Materi Slobode,
koje će, u olujnim vremenima,
poslije Oluje, rastjerati tamu?
Bože! Ne dopusti tami
da ga zarobi,
i onda kada ona raste,
kada prekriva i zahvaća vidike
i zidove njegove uzničke sobe.

Neka Tvoje svjetlo, o Bože,
rastjera bijes i zloću,
ubojitost i breme tame.
Očisti nas od svake ljage,
da bi naši vapaji Tebi,
bili dostojni Tvoje milosti.

Gospodine!
Svim našim uznicima,
generalu Anti Gotovini,
njegovoj djeci,
supruzi, roditeljima, obitelji,
daruj božićni mir,
pošalji im svoga Svetog Duha,
Duha pobožnosti,
Duha jakosti,
Duha mudrosti,
Duha razuma,
Duha savjeta,
Duha znanja,
da se po njima razlije
Tvoja milost i dobrota!

Split, 16. prosinca 2005. god.

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.