Udruga "Žene u Domovinskom ratu" predstavila u Argentini tiskana svjedočanstva žena o Domovinskom ratu

 

NaslovnicaSvoja zapisana sjećanja o svemu proživljenom u ratnom vremenu žene iz različitim gradova Hrvatske prikupljaju i izdaju u knjižnom obliku. Do sada prikupljeni zapisi žena iz Zagreba, Osijeka, Zadra, nadopunjeni svjedočanstvima žena Dubrovnika, Siska, Petrinje priređena na španjolskom jeziku promovirana su u nekoliko gradova u Argentini.

Na sajmu knjiga u Buenos Airesu ovi zapisi predstavljeni su na Danu Republike Hrvatske kao dio državnog predstavljanja.

Najveća dvorana sajma bila je ispunjena s 400 posjetitelja koji su s velikim zanimanjem slušali o istinitim zapisima o snazi žene, ljubavi, odgovornosti, prema domovini u vremenu agresije. Žene u mirovnim inicijativama, sanitetu, obrani, prognaničkoj školi, vrtiću, medijima, humanitarnim udrugama, prijemu prognanih, na patologiji, u prognaničkim smještajima, razdvojenim obiteljima, o svemu pišu istinito, bez mržnje i poziva na osvetu.

O ovim istinitim zapisima žena govorile su inicijatorica i urednica, Marija Slišković predsjednica udruge i Vera Jurčević koordinatorica žena Petrinje.

Marija Slišković predstavila je projekt prikupljanja zapisa, upoznala s temom rukopisa, izrazila snagu i doprinos žena uoči i tijekom agresije , pozvala iseljene Hrvate na ponos jer pripadaju narodu koji se zajednički uspio obraniti od moćnog agresora, Vera Jurčević, majka čija su djeca bila u prognaničkoj školi u Austriji, supruga branitelja, djelatnica u sanitetu svjedočila je o snazi kojom se nosila sa svim ratnim teškoćama. Ova vrijedna svjedočanstva trebaju dati saznanja budućim generacijama o snazi žene, majke, u vremenu kada mnogi međunarodni politički moćnici nisu poslušali njihove molbe "zaustavite rat u Hrvatskoj". Prijevod na španjolski omogućit će mladim generacijama Hrvata koji ne govore hrvatski da se upoznaju s vremenom obrane i stvaranja domovine, Argetinci će imati prigodu čitati istinita svjedočanstva o proteklom ratnom vremenu u Hrvatskoj.

 

Zid boli
Predstavljanju uz veliki broj Hrvata i Argentinaca nazočili su veleposlanica RH Mira Martinec, prvi tajnik Boris Bartulin, počasni konzul Dražen Juraga, predsjednica koordinacije udruga Hrvata Iva Vidić, dopredsjednik koordinacije Tomislav Pavićić . Vodstvo udruga Hrvata u Argentini knjige Žena u Domovinskom ratu - Snaga ljubavi: činiti dobro, proslijedit će svim značajnim knjižnicama i državnim institucijama Argentine. U gradu Rosariu hrvatski radio svaki petak čitat će za svoje slušatelje po jedno svjedočanstvo iz knjige, tako će veliki broj slušatelja imati prigodu upoznati se s istinitim zapisima o Domovinskom ratu.

 

Udruga Žene u Domovinskom ratu
Marija Slišković, predsjednica

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.