Nova knjiga hrvatske književnice Nevenke Nekić: Bodljikave pripovijetke II: Kako nam je bilo (Đakovački kulturni krug, 2021.)

Osam godina od objavljivanja zbirke Bodljikave pripovijetke (Tovarnik, 2013.) hrvatska Nekićknjiževnica Nevenka Nekić objavila je svojevrsni nastavak ove knjige pod nazivom Bodljikave pripovijetke II: Kako nam je bilo.

Istaknuta i svestrana hrvatska umjetnica Nevenka Nekić rođena je u Zagrebu 8. svibnja 1942. godine. Na Pedagoškoj akademiji završila je grupu povijest i hrvatski jezik, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest i bibliotekarstvo. Službovala je kao profesor u Karlovcu, Zagrebu i nekim manjim mjestima u Hrvatskoj. Predavala je povijest, hrvatski jezik, povijest umjetnosti, tehniku znanstvenoga rada i grupu predmeta INDOK-sistemi. Od 1978. službovala je kao profesor u Klasičnoj gimnaziji i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Tu je umirovljena 2000. godine. U književnosti se javila 1978. novelom Jedan dan maloga čovjeka i od toga vremena neprekidno surađuje u raznim časopisima kao što su: Forum, Obnovljeni život, Marulić, Svjetlo, Hrvatska revija, Fokus, Nastavni vjesnik, Hrvatska misao, Hrvatska obzorja, Nova Istra, Ognjište, Hrvatski književni list, More, Glas muzealaca, Lička revija, Hrvatsko slovo, Republika, Omanut, Klasje naših ravni, Đakovački vezovi, Hrvatski glasnik Kotor, Kolo, i drugi.

Piše pripovijetke, novele, eseje iz područja likovne umjetnosti i književnosti, polemičke i političke članke, pjesme, drame, putopise, romane i lirsku prozu. Također se bavi povijesnim tekstovima te je do sada objavila dulje rasprave o banu Jelačiću, Eugenu Kvaterniku, Ruđeru Boškoviću, Josipu Jurju Strossmayeru, Eugenu Kumičiću, Imbri Tkalcu te slovačkim piscima i osobama povezanim uz Hrvatsku: leksikografu Ivanu Branislavu Zochu, Janu Janku Tomboru, Janu Vojtašaku, sv. Marku Križevčaninu, Andreju Hlinki, Jozefu Cigeru Hronskom, Milanu Rastislavu Štefaniku i drugima. Autorica sudjeluje kritičkim osvrtima u promicanju književnosti iseljenih Hrvata i bila je tajnica u Sekciji DHK za proučavanje književnosti u hrvatskom iseljeništvu (čileanska književnost, vojvođanski krug, gradišćanski književni krug).

Bodljikave pripovijetke II

Knjiga Bodljikave pripovijetke II., donosi šesnaest novih priča, „bodljikavih“ po svom sadržaju i porukama protiv relativizacije i zaborava. Pripovijetke su, kako kaže autorica „niknule na našemu plodnom tlu krize, laži, korupcije, bogaćenja i grabeži.“ Njihov kontekst je politički, a ne politikantski. Nevenka Nekić je od onih prepoznatljivih autorica/autora koji ne žele samo registrirati negativne društvene pojave već i djelovati svojim tekstovima kako bi to „kako nam je bilo“ ostalo tek podsjetnik, a ne stvarnost, kontinuitet kojem se ne vidi kraja.

Bodljikave pripovijetke II pokazuju nam i drugu umjetničku dimenziju Nevenke Nekić: na naslovnici je njezina slika, pastel iz 1985. koji pokazuje muzu povijesti Klio. Ta božica gleda pronicavo na nas s naslovnice nove knjige Nevenke Nekić. Njen pogled je tajanstven, možda i podrugljiv, možda je i tužna, možda i srdita, što mnogi ne žele učiti iz Povijesti, koja je u podtekstu nove zbirke svestrane Nevenke Nekić, i koja će se nastavljati u sve iskrivljenijim oblicima, ukoliko se konačno ne sučimo s njom.

Mirko Ćurić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.