Doživljaj i afirmacija zavičaja

Administrativno razjedinjena Moslavina u tri županije (Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska i Zagrebačka) i tri biskupije (Sisačka, Bjelovarsko - križevačka i Požeška) sa središtima u Zagrebu, Sisku, Bjelovaru i Požegi iz pera Đure Vidmarovića (Piljenice 1947.) dobila je knjigu „Moslavina oživljena“. Nakladnik knjige (354 str.) je Ogranak Matice hrvatske u Kutini. Točno prije tri desetljeća Ogranak je objavio zajedničku pjesničku zbirku Đure Vidmarovića i Katarine Brkić „Mojom Moslavinom“.

U to vrijeme Đuro Vidmarović prvi je izabrani zastupnik u demokratskoj Hrvatskoj za Moslavinu, regiju povijesnog imena i omeđenu granicama (rijeke Lonja Ilova, Česma i Moslavačka gora). Danas donedavni predsjednik DHK to čini uglavnom na kulturnoj sceni. ponajviše književno - povijesnim istraživanjima, a kojima je najvičniji, književnim kritikama, recenzijama povijesnih djela... Ustrajan je na pojmu djelotvornog zavičaja koji ne samo prostorom daje samobitnost prije svega u zaštiti svog govora i tradicije. Stoga su mu u ostvarenju djela najbliže suradnice književnica Božica Brkan (piše moslavačkom kajkavštinom) i etnologinja Slavica Moslavac (istražila i objavila brojne oblike narodne tradicije).

Vidmarovic knjiga 1

Po njemu to nikako nije staromodni model. Dapače, emotivnost za kraj življenja nije deklarativna, već dimenzija koju ne može zanemariti ni jedan administrativni ustroj. Vidmarović poručuje - zavičaji povezani u skladnu cjelinu otkrivaju ljepotu cjelokupne hrvatske stvarnosti. U knjizi koja možda naslovom zvuči smjelo (Vitezovićeva „Croatia rediviva“) nije revolucionarni čin ili programatski spis. U prepoznatljivosti prostora s pet gradova: Kutina, Ivanić Grad, Garešnica, Čazma i Popovača gdje živi sto tisuća žitelja ipak je projekt j za kulturom ujedinjenju Moslavinu . Djelo je zapravo okvir onoga što je 1979. godine naznačio Josip Badalić u knjizi „Moslavačke razglednice“. Vidmarović tu knjigu smatra istraživačkom a koja zavičaju daruje i važnu osjećajnost.

Za novije razdoblje autor ocjenjuje značajnom antologiju „Kajkavska lirika Moslavine“ (urednik Dražen Kovačević), Odabrani autori: Mijo Stuparić, Višnja Sever. Nada Pomper Gulija, Dragutin Pasarić. Katarina Brkić i Božica Brkan stilskom vrijednošću u jeziku tradicije daju suvremena poetska i prozna ostvarenja. Osim poezije autori (Pasarić, Brkić, Brkan) uključeni su i u druge oblike književnog stvaralaštva Tu je i priznati kutinski pisac Ante Juretić a s ivanić-gradskog područja Krunoslav Božić i Mira Beljan. Vidmarović upućuje i na Moslavini bliske pjesnike Zlatka Tomičića („Nebo nad Moslavinom“). Podsjeća i na Dražena Zetića, sve poznatije ime hrvatske književnosti, a sudbinom prognanika s prebivalištem u Zbjegovači. Zanimljiv je Vidmarovićev pristup ratnoj tematici za koju odabire humanu stranu Moslavine. Dražen Kovačević piše o zbrinjavanju djece Istre u Prvom svjetskom ratu, a Maja Pasarić o djeci Rame u Drugom svjetskom ratu. To su tek neke naznake bogate knjige.

Vidmarovic knjiga 2

Sadržaj je 40-godišnja retrospektiva brige da Moslavina administrativnim preustrojavanjem ne postane sama sebi „ostatak ostataka“. Autor knjige odlučan je to ne snmje dogoditi. Moslavina arheološki, etnografski, tradicijom, bogatom prošlošću, sve naglašenijom književnom i umjetničkom scenom ima zavičajnu svakodnevnicu. Poruka je nju treba oživljavati i Moslavini se povijesno utemeljeno ime, pa tako i prostorno - neće i ne može izbrisati.

Dragutin Pasarić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.