Mate Milas: Ubojica s facebooka ... i druge priče, Respons Digitus d.o.o., Zagreb, 2013.

Nakon dva obznanjena romana za djecu i mladež (ŠKOLSKA GODINA MARIJA HORVATA, 2004., i TAJNA VRAŽJEG OTOKA, 2005.), evo nam i treće knjige Mate Milasa, zagrebačkog Imoćanina-Zmijavčanina. Prva je to njegova knjiga proza, a riječ je o tri priče koje, ne bez razloga, recenzentica Željka Horvat – Vukelja označuje detektivskima smjerajući na njihovu žanrovsku, narativnu i kompozicijsku strukturiranost, što će zasigurno zagolicati Ubojica facebookmlađu čitateljsku publiku, o svijetu koje publike je riječ, s kojom profesor Milas komunicira svakodnevno.

U središtu su njegovih proza poteškoće i nesporazumci adolescenskog sazrijevanja urbane zagrebačke mladeži (auktor je profesor hrvatskog jezika u zagrebačkom Sigetu), i ne samo zagrebačke s obzirom na globalnu premreženost internetom i stvarne mogućnosti, izazove i opasnosti takve komunikacije za još nedorasle i nedozrele korisnike koji ni ne slute kamo ih i u što može povesti nedužnost vlastite radoznalosti.

OSVETA je prva od triju proza. Radnja je smještena u Osnovnu školu u Sigetu, gdje naš pisac zarađuje kruh svagdašnji – prosvjetni, nasušni. Glavni su likovi osmaši: Bruno, introvertirani učenik, dijete bez otca, osjetljiv na ambroziju, osjećajan, pravdoljubiv, dječak koji živi u svom svijetu, nenametljiv, nezamjetljiv, uživa u pljuštanju kiše i zvucima svoje omiljene gitare. Pisac kratkim potezima prikazuje kontekst njegove svakodnevice (umro mu otac), njegovu senzibiliziranu emocionalnu inteligenciju, psihološku zatvorenost u vlastiti svijet šutljive povučenosti i izazovne odlučnosti.

Njemu je nasuprotpridošli prznica zvani Crv koji je „neugodni nametljivi zlostavljač". Crv je vrlo brzo nasiljem ovladao svim razrednim dječacima, preostao mu je još samo Bruno koga su dečki smatrali „najjačim u razredu". Tako Milas uvodi čitatelja u dramatičnu situaciju u kojoj seodvija borba Brune i Crva na život i smrt. Pisac promatra nasilnu maloljetničku psihu, sve grublje i sve nasrtljivije postupke koji polagano, ali sigurno razaraju Brunovu mirnoću i strpljivost, kulminiraju otvorenim sukobom u blagovaonici te poniženjem i porazom nasilja i nasilnika.

Nastavak priče i epilog potvrđuju piščevu otvorenost fabuliranju suvremenih kriminalističkih priča, zanimljivu i uvjerljivu psihološku motivaciju i karakterizaciju likova kao i njihovu uronjenost u naš prostor i vrijeme, što njegovu prozu čini aktualnom, suvremenom i domaćem čitatelju zanimljivom.

Odgojna priča

KRAĐA je aktualna školska odgojna priča s prepoznatljivim autobiografskim elementima. Profesor Matej Novak sam u zbornici nakon šestog školskog sata gleda na TV-u krađu zlatne škrinjice iz doba egipatskih faraona iz berlinskog muzeja. Uvod pitak, sočan, ispričan ležerno i zanimljivo. Razredno nastrojenje, nestašluci, zaigranost na stranici dopustivoga, mladež puna obijesti i PreporukaUz hrvatski jezični standard auktor u pripovijedanje uvodi i pokoji kolokvijalni izraz i žargonizam situirajući tako likove i radnju svojih priča u prostor i vrijeme, a retrospektivni in medias res postupak (učenici omamljeni kemikalijama u otmičarevu automobilu), intrigantno fabuliranje prožeto napetošću i zagonetnom neizvjesnošću aktualno je, zanimljivo i kao štivo preporučljivo mladim čitateljima.nemira i usred toga spomenuti profesor suvereno ravna skupinom učenika na satu dopunske nastave hrvatskog jezika.

Priča nudi dobre pedagoška iskustva, a posebice je efektno rješenje tzv. učeničke „krađe" mobitela. Profesor živi i suvereno vlada tom naoko nesavladivom skupinom razmaženih i nemirnih maloljetnika i maloljetnica uspješno prevladavajući teško rješiva pitanja i još teže predvidive situacije na stranputicama odrastanja iz dječje nestašnosti u mladenačku zrelost..

I ovom se pričom u naznakama potvrđuje auktorova sklonost žanru detektivske proze i neupitna uvjerljivost u poznavanju psihe svojih učenika. On istinski živi njihova pitanja, nesporazume i frustracije i uspješno brodi s njima u mirnije vode odrastanja i zrelosti.

UBOJICA S FACEBOOKA, treća i posljednja priča, po kojoj je auktor naslovio ovu knjigu, detektivskija je od obje već spomenute. Moglo bi se čak reći kako je fabuliranje, po kome su protagonisti dvoje učenika osmog razreda i već spominjani profesor Matej Novak, bitna odrednica ove zanimljive proze koja bi se dala efektno i TV gledateljstvu zanimljivo ekranizirati, a hepiend bi mogao polučiti toliko potrebnu katarzu internetom vudrenoj mladeži koliko i njihovim roditeljima.

Uz hrvatski jezični standard auktor u pripovijedanje uvodi i pokoji kolokvijalni izraz i žargonizam situirajući tako likove i radnju svojih priča u prostor i vrijeme, a retrospektivni in medias res postupak (učenici omamljeni kemikalijama u otmičarevu automobilu), intrigantno fabuliranje prožeto napetošću i zagonetnom neizvjesnošću aktualno je, zanimljivo i kao štivo preporučljivo mladim čitateljima.

Ivan Juroš

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.