Autizam

Udruga za autizam "Pogled" iz Nedelišća obilježila je ove ljeto pet godina postojanja i djelovanja. Tom prilikom članovi Udruge družili su se i zabavljali u mjestu Hodošan, na jahalištu "Novi Udruga pogledAutizamAutizam je biološki poremećaj mozga koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Poremećaj je trajan i Pobgled NEdeliscemože varirati od veoma teškog do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe s autizmom visoko funkcionalni i sposobni za školovanje u redovitom školama uz pomoć asistenta.svijet" s djecom koja polaze terapijsko jahanje, s njihovim roditeljima, prijateljima Udruge te gostima, među kojima su bili predstavnici Udruge za autizam iz Splita, Karlovca, Dubrovnika, Zadra, Rijeke i Pule.

Udruga Pogled djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske od lipnja 2009.godine. Sveukupno broji 72 članova od kojih su 69 djeca te troje odrasle osobe s autizmom. Udruga osim nominalnih članova ima i redovite članove (roditelje djece s autizmom), članove prijatelje, stručne suradnike i pravne osobe. Udruga nastoji pomoći djeci, roditeljima i obiteljima organizirajući savjetovanja i podršku kroz razna predavanja i edukacije. Daje osnovne smjernice roditeljima kako da ostvare svoja medicinska i socijalna prava.

Surađuje s privatnom defektološkom praksom, organizira školu plivanja, odlazak na terapijsko jahanje. Udruga je ostvarila dobru suradnju sa školama, vrtićima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, centrima za socijalnu skrb, bolnicama, jedinicama lokalnih uprava, privatnim i poslovnim sektorom te ostalim srodnim udrugama.

Što je autizam

Autizam je biološki poremećaj mozga koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Poremećaj je trajan i Pobgled NEdeliscemože varirati od veoma teškog do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe s autizmom visoko funkcionalni i sposobni za školovanje u redovitom školama uz pomoć asistenta.

Udruga zapošljava takve asistente i u školama i u vrtićima kroz neke od mjera HZZ-a. Također ima više od 30 volontera koji su većinom studenti defektologije, pedagogije, razredne nastave. Neki članovi uprave Udruge educirani su za vođenje i upravljanje udrugom i uspješno primjenjuju znanje za pisanje projekata i provedbu projektnog ciklusa po EU standardima.

Također je vrlo važno istaknuti da su članovi uprave roditelji djece s autizmom volonteri i ne primaju naknadu za svoj rad. I Udruga nije sustavno financirana ni od strane županija i gradova na području u kojima djeluje a ni od same države.

Jasminka Tuksar

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.