Kolinda, Ivo ili Milan...Ivo, Kolinda ili Milan... Milan, Kolinda ili Ivo.

Razno razne naručene ankete koje se plasiraju u medijimadonose određenu prednost Josipoviću, nameću tezu da ga se ne može dostići, i kao da nema dvojbe tko će biti hrvatski predsjednik, unatoč približavanju glavne protukandidatkinje. Jasno je da će Ivo morati u drugi krug i očigledno da uz ovakvu konkurenciju ne možeglat proći prvi krug.

Kad se vratimo u prošlost i prisjetimo se, očigledna je varljivost anketa, odnosno kako je M. Granić, 1999. godine pobjeđivao u rezultatima anketa, a „hrvatski G. Clooney" N. Vidošević 2009. godine, i to sve do onda dok se nisu vicmaher Mesić i aktualni Josipović ubacili žestoko u kampanju.

Evidentno je da Josipović realno ima puno više šansi iz jednostavnog razloga jer je puno stvari na njegovoj „strani", a i poznato je u svijetu da rijetko koji aktualni predsjednik gubi drugi mandat. S obzirom da drži cijelu državnu strukturu, sve ima na raspolaganju, kontrolu nad većini medija, sve je poprilično jasno te pobjeda ne bi trebala izostati. U uobičajenim okolnostima, takav kandidat ne bi trebao biti zabrinut za pobjedu.

Međutim, s obzirom na to da je lijepa naša u gospodarski popriličnom lošem stanju, zadnji smo u EU po gospodarstvu, BDP pada, bankrot države je pred vratima, vlada poprilično beznađe, pobjeda će biti neizvjesna i upitno je zapravo koliko stvarno Josipovića podržavaju građani i žele li ovakvog predsjednika JosipovićS obzirom na to da je lijepa naša u gospodarski popriličnom lošem stanju, zadnji smo u EU po gospodarstvu, BDP pada, bankrot države je pred vratima, vlada poprilično beznađe, pobjeda će biti neizvjesna i upitno je zapravo koliko stvarno Josipovića podržavaju građani i žele li ovakvog predsjednika koji nema odgovor na stanje Hrvatske.koji nema odgovor na stanje Hrvatske.

Prema mišljenju okruženja u kojem se nalazim, a kako i oba protivnička kandidata ističu, ne mogu Josipoviću naći ništa dobro u proteklih pet godina mandata,jer spava „zimski san" i njegova pobjeda je težnja trenutnih vladajućih struktura.

A, Kolinda, onaima šansu i iskoristiti priliku, jer vladajući nemaju odgovor na hrvatsku stvarnost. Dodatno, jasno je da je podržavaju Amerikanci, dok Josipović nije pouzdan saveznik za Zapad. Također, proces koji je započeo za dvojac u Munchenu, bit će zanimljiv s više aspekata i svakako će imati utjecaja na Josipovićevu kampanju, jer su se tek zakotrljale rasprave i svjedoci.

Josipović možda misli da se može uljuljati u lovorikama pobjede zbog uhićenja Bandića, ali to može biti dvosjekli mač i probuditi neodlučne birače. Također, važno je koliko hrvatsko društvoJosipovićevom pobjedomgubi, a porazom dobiva.

Hrvatska treba promjenu

Kolinda se „probudila"nakon zamjerki na njezin pristup (ima /nema tona, afera Barbika i sve ostalo). Kao nikako da izrazi svoj stav oko bitnih tema, i da narod zna na čemu je s njom. No, ipak nakon gafa s NATO statusom koji je izbio u javnost, morala se ispričati, što je ispalo smiješno i naivno za ženu njena kalibra.

Jasno je da njeguje tradicionalne vrijednosti, što je dobro za našu većinsku katoličku zemlju, poglavito nakon dva prethodna predsjednika i njihovih uvjerenja.

Iako je dio javnog mijenja ne podržava uz kritike iz raznih razloga, nakon euforičnog predstavljanja izbornog programa „Za bolju Hrvatsku", zasigurno su neki promijenili mišljenje. Kolinda vrlo žestoko nudi program kojim želi osvojiti sve Hrvate, „grmi i lupa šakom o stol" i šalje jasne pozitivne poruke na kojima želi voditi Hrvatsku. Njezina rečenica kako želi biti Hrvatska predsjednica, jer želi bolju Hrvatsku nije samo floskula, već njena i naša šansa koju sada svakako trebaiskoristiti.

Hrvatska treba promjenu to je svima jasno i treba nam što prije pravi vođa, jer osim što državu imamo (Tuđman ispunio hrvatski san), ne smijemo iznevjeriti zemlju za KujundžićG. Kujundžić, vrstan liječnik koji želi „izliječiti" ranjenu Hrvatsku, nacionalno osviješten, u anketama polagano se penje i uživa sve veću podršku i potporu birača. No, pitanje je može li ugroziti Kolindu i s obzirom da se lome koplja oko nje i Josipovića on mudro zaključuje kako je bolje „šutjeti kada se dvoje svađaju" i iskoristiti svoje šanse, nadati se što boljoj poziciji te osigurati drugi krug.koju se ginulo, jer popravni ispit trebaju sva obećanja od prethodnog i trenutnogp redsjednika.

Bilo kako bilo, ostavit ćemo stara obećanja povijesti i sjećanjima i nadajući se da će nova što prije u realizaciju i neće tako lako izblijedjeti.

G. Kujundžić, vrstan liječnik koji želi „izliječiti" ranjenu Hrvatsku, nacionalno osviješten, u anketama polagano se penje i uživa sve veću podršku i potporu birača. No, pitanje je može li ugroziti Kolindu i s obzirom da se lome koplja oko nje i Josipovića on mudro zaključuje kako je bolje „šutjeti kada se dvoje svađaju" i iskoristiti svoje šanse, nadati se što boljoj poziciji te osigurati drugi krug.

Da zaokružimo priču, onoliko koliko bi glasova Bandić (da je mogao) oduzeo Josipoviću, Kujundžić može Kolindi. Josipovićeva „prijetnja" je izvan dosega, a Kujundžić je i dalje velika „prijetnja"Kolindi.

Bilo kako bilo, presudit će puno toga... ibit će onako kako Hrvatice i Hrvati odluče, a ne nadajući se onoj:

„Loši političari bivaju izabrani zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore."

D. S.

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.