Smijeh i zdravlje

Smijeh je odraz raspoloženja, oblik ponašanja i instinktivna aktivnost. To je izraz lica, formiran kontrakcijom mišića koji se nalaze oko usta, izražajni pokret tipičnih mimičkih i glasovnih reakcija različita intenziteta, koji izazivaju vanjski podražaji i određena afektivna stanja. Tipičan je samo za ljude. Univerzalno je prepoznatljiv bez obzira na kulturu, rasu ili religiju. U prosjeku, djeca se nasmiju gotovo 300 puta dnevno, a odrasle smijeh 11136.jpg.axdSmijehSmijeh stimulira metabolizam i jača imunitet. Unosi više kisika u organizam, poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni tlak, odlična je vježba za srce, jača čak i probavni sustav. Ublažava bronhitis i astmu, poboljšavajući kapacitet pluća i povećavajući razinu kisika u krvi. Stimulira unutarnje organe pojačavajući dotok krvi i povećavajući njihovu učinkovitost.osobe samo 12.

Dostupan je svima, besplatan lijek, bez recepta. Smijući se 15 minuta dnevno možemo potrošiti između 10 i 40 kalorija, a stručnjaci navode da smijanje jača imunitet. Redovitim smijanjem, ispada da je to 2 kilograma godišnje. Samo 1 minuta smijanja daje jednake rezultate kao 15 minuta na sobnom biciklu. Pročitavši ovaj podatak, kao ženu medodatno vrlo razveselilo.

Kada se smijemo aktivno radi dijafragma, trbušni mišići, mišići lica, a ponekad i mišići ruku, nogu i leđa. Smijeh stimulira metabolizam i jača imunitet. Unosi više kisika u organizam, poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni tlak, odlična je vježba za srce, jača čak i probavni sustav. Ublažava bronhitis i astmu, poboljšavajući kapacitet pluća i povećavajući razinu kisika u krvi. Stimulira unutarnje organe pojačavajući dotok krvi i povećavajući njihovu učinkovitost. Smijanjem se izlučuju „hormoni sreće", endorfin i serotonin. Oni nemaju samo analgetski učinak, već i pojačavaju pozitivan učinak terapije i lijekova. Sve to smijanje čini instantnim „prekidačem" stresa jer se razina hormona stresa, kortizola, snižava.

Istraživanja su pokazala da je gledanje 30 do 60 minuta komedije dnevno dovoljno za povećanje razine imunoglobulina A u krvi. Imunoglobulin A je dio imunološkog sustava koji štiti od bakterioloških infekcija i problema gornjeg dišnog sustava. Dokazano je kako su kod osoba koje imaju razvijen smisao za humor i često se smiju, lijeva i desna strana mozga puno bolje koordinirane.

Smijeh i ekonomija

Kolika je cijena i što donosi jedan smiješak dovoljno govori stara narodna poslovica „Osmijeh zlata vrijedi".

Smijeh bebaZa mrštenje je potrebno više mišića nego za osmijeh. Nasmiješeni prodavači prodaju više od svojih nenasmiješenih kolega, jer ulijevaju povjerenje kupcima, a poznato je da osmijeh privlači kupce. Nasmiješeni i duhoviti prodavači prodaju više od svojih namrgođenih kolega, a istraživanja govore da i zarađuju više.

Smijeh i humor pomažu kao komunikacijska vještina, kod konflikata u timu, rješavanju problema, moralu suradnika, kreativnosti, jačanju timskog duha, ali i motivaciji i zadovoljstvu zaposlenika.

Osmijeh u Hrvatskoj

Smiling Report 2012. godine Hrvate stavlja na 30. mjesto od 42 zemlje jer svoje kupce s osmijehom dočekuje 72% djelatnika u prodaji. Prvo mjesto zauzimaju Španjolci s HrvatskaSmiling Report 2012. godine Hrvate stavlja na 30. mjesto od 42 zemlje jer svoje kupce s osmijehom dočekuje 72% djelatnika u prodaji. Prvo mjesto zauzimaju Španjolci s 96%, a zadnje mjesto sa 40% pripalo je Pakistancima, dok 2013. godina donosi Poljsku s 96% na prvoj poziciji, Irsku s 95% na drugoj poziciji,a Španjolsku na trećem mjestu s Smijeh394%.96%, a zadnje mjesto sa 40% pripalo je Pakistancima, dok 2013. godina donosi Poljsku s 96% na prvoj poziciji, Irsku s 95% na drugoj poziciji,a Španjolsku na trećem mjestu s Smijeh394%.

Od susjednih zemalja koje sudjeluju u istraživanju, najlošije je rangirana Slovenija sa 41% nasmiješenih djelatnika. Prema Nacionalnom indeksu sreće žene se smiju više nego muškarci (51 naspram 29 bodova), iako je prosječna razina sreće relativno visoka i nadmašuje postotak smijanja.

Imajući u vidu realnu situaciju u većini hrvatskih trgovina i trgovačkih lanacaosmjeh i uljudnost je na razini održivosti i očigledno je dapotisnuti životnim problemima još neko vrijeme neće biti razloga za iskreni osmijeh prodavača koje usprkos svemu više pripada bontonu i osobnoj kulturi.

Polazeći od sebe, osmjeh je moja ulaznica u većini životnih situacija, a nasmijati me može puno situacija i to najčešće blisko druženje, stoga kako god teško bilo,ne zaboravite prednosti za - smiješak : )

D. S.

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.