Koja je razlika između onoga što dr. Ivo Sanader kaže i onoga što zaista čini?

16. svibnja 1994. godina. Domovinski obrambeni rat bližio se kraju. Hrvatski kulturni centar u Chicagu, "Topli dom svih Hrvata" bio je ispunjen Hrvatima iz Chicaga i okolice do posljednjeg mjesta. Moju profesionalnu TV kameru smjestio sam na moje "redovito" mjesto u centru dvorane u neposrednoj blizini pozornice, tako da je oko kamere moglo vidjeti cijelu dvoranu centra i pozornicu. Filmska svijetla podesio sam da su pravilno osvjetljivali pozornicu i dvoranu. Mali profesionalni tonski TV mikrofon montirao sam zajedno s dvoranskim mikrofonom, tako da su govori na mojoj vrpci mogli se čuti jasno i glasno! Bio sam spreman bilježiti, dokumentirati još jedan od mnogih, mnogih dosadašnjih "Svehrvatskih skupova" u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu.

Gospodin Mate Mihaljević, predsjednik Croatian American Association CAA Chicago ogranak, Anthony J. Peraica Hrvatski aktivist i kandidat za vrlo važno politićko mjesto u Chicagu, Jerko Šumera, podpredsjednik Croatian American Association CAA i dr. Petar Šarčević, Hrvatski veleposlanik u SAD bili su govornici skupa. Glavni govornik skupa bio je meni do tada nepoznati dr. Ivo Sanader, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, koji je došao u društvu svoje supruge na skup. U uvodnom govoru Dr. Ivo Sanader obratio se mnogobrojnim nazočnim Hrvatskim iseljenicima u dvorani Hrvatskog kulturnog centra slijedećim riječima:

"Gospodine predsjedniče, gospođe i gospodo, dragi prijatelji, prije nego vam kažem ono što želim reći večeras, želim da ispunim jednu dragu dužnost, i nije nikakva forma, nego dolazi od srca! Kad sam polazio u Sjedinjene američke države predsjednik Tuđman mi je kazao, pozdravi naše Hrvate u Chicagu, posebno i u moje ime ja to ovim činim! Gledam vas večeras sa pozornice i ja ću vam reći iskreno i otvoreno što vidim! Vidim lica koja su umorna, lica koja su puno iščekivanja, lica koja su negdje na međi između sretnoga i žalosnoga! Riječi koje vam večeras želim uputiti neće biti vesele, neće biti radosne i neće biti lake, ali će biti riječi istine i trenutka u kojemu se svi zajedno nalazimo. U prvom redu, riječi trenutka u kojem se nalazi naša država Hrvatska! I kad prepoznajem osjećaj na vašem licu , kad čitam s vašeg lica dragi prijatelji, onda to mogu činiti zato, jer sam dijelio vašu sudbinu 14. godina u inozemstvu !I znam da vam nije lako, i znam da niste došli u Ameriku zato jer ste htjeli to slobodnom voljom, nego zato što su vas životne okolnosti, što su nas životne okolnosti, povijesne okolnosti natjerale na to!

Znam da povijest i priča svakoga od vas posebno, premda možda poneka ima, a u Chicagu ih ima dosta, ako gledamo po poslovnom uspjehu! Premda ima dosta priča sa "happy endom", ali nijedna priča ne može biti potpuno vesela i potpuno sretna, jer ste miljama daleko od domovine! A da vam domovina nešto znači dragi prijatelji, potvrđuje i vaš dolazak večeras ovdje!. Premda je radni dan, premda je ponedjeljak, premda ste umorni od vašeg posla! I dopustite da vam kažem ono što iskreno osjećam, a osjećam veliku zahvalnost što ste večeras došli da se nađemo, da vidite nekoga tko iz domovine dolazi, koji donosi najfriškije vijesti, koji vam želi reći i uputiti nekoliko riječi podrške i potpore, nekoliko riječi razumijevanja! Ništa više! Preozbiljni su trenuci, previše problema imamo da bismo mogli pjevati, međutim pesimizmu nema mjesta! Ono što smo ostvarili u ove četiri godine, ono što ćemo ostvariti u vremenu koje je pred nama, daje nam snagu, daje nam razloge, i ima mjesta optimizmu! Ja ću vas podsjetiti još jedanput na ono što smo ostvarili! Ne zato da bismo svi zajedno spavali na lovorikama, nego zato da budemo svakoga dana svjesni činjenice da imamo državu, državu prizantu od čitavog svijeta!

Da imamo državu čiji predsjednik danas sa predsjednikom najveće svjetske sile, države u kojoj vi živite, razgovara, susreće se i potpisuje sporazume. Podsjećam vas stoga na tu činjenicu da je nikada ne zaboravimo, jer budemo li svakoga dana o njoj razmišljali, znati ćemo čuvati što smo ostvarili! I nitko nema pravo danas, bez obzira koliko pogrešaka na putu do hrvatske budućnosti, budućnosti za našu djecu je bilo, jer države nismo imali! I svi mi koji danas radimo ovaj odgovoran posao nismo ga mogli raditi u prošlosti, jer su na svim ključnim pozicijama i mjestima bili oni drugi! Ali vrlo brzo učimo, i naučili smo posao i naučili smo zanat. I danas kao što reče prvi hrvatki veleposlanik u povijesti Hrvatske države u Sjedinjenim američkim državama, imamo zgradu veleposlanstva kojom se može podičiti puno bogatija i puno veća zemlja nego što je to Hrvatska! Dragi prijatelji to su činjenice, ovo su povijesni trenuci u povijesti našega naroda, kojeg ne smijemo ni jednog časa ispustiti iz vida! Ja vas opominjem, da nitko nema pravo zaboraviti, nema pravo zaboraviti zbog svoje djece, ne zbog sebe, ali zbog svoje djece zaboraviti da Hrvati danas imaju svoju državu, da je moraju sačuvati, da je moraju tako organizirati da ona stoljećima traje i da više nema nikoga ili bilo ikoga da može ju uništiti ili joj naškoditi!

Prema tome molim vas i preklinjem, nikad nemojte zaboraviti u kojoj smo situaciji. Imajte povjerenja u Hrvatsku vladu, demokratski izabranu na izborima u kolovozu 1992. Imajte povjerenja u nas, jer znamo naš posao i vrlo brzo smo ga naučili, i znamo zanat od gospodarskog sustava do diplomacije. Zadnjih nekoliko mjeseci Hrvatska diplomacija dragi prijatelji, postiže velike uspjehe! Prije dvije godine govoriti o međunarodnom položaju Hrvatske i danas govoriti, pa to je nebo i zemlja! A za dvije godine će biti još bolje! A ja se nadam da ćemo riješiti naš problem. Ja u biti ne volim i nikad ne obećavam i niti ne mogu nekakve datume i rokove. Neki kolege, moji dragi dobri prijatelji iz vlade znali su nekad reći, eto pa ćemo na ljeto popiti kavu u Drnišu! Ali to su rekli, znate zašto su to rekli? Zato što to žele više nego mnogi drugi koji su se nasmijali možda i večeras ovdje. Zato, jer su dopustili da u jednom trenutku emocije, što političar i ministar ne smije dopustiti, nadvladaju razum. Ako bismo bismo dopustili da nas emocije vode dragi prijatelji, izgubili bismo vrlo brzo i ovo što smo ostvarili, jer Vukovi čekaju da mi napravimo pogrešku. Jer oni koji nam nikad nisu, niti će oprostiti što smo se usudili srušiti i izaći iz te tvorevine koja nam nije odgovarala i gdje smo bili robovi, i koji nam to nikad neće oprostiti, upamtite to! I čekaju da napravimo pogrešku, da napravimo pogrešku i gaf na diplomatskom planu, ali taj film neće gledati. Svladali smo mi zanat dobro!"

Uvodni govor, dr. Ive Sanadera u Hrvatskom kulturnom centru Chicagu trajao je bez zastoja punih 9 minuta! Oduševio je nazočne Hrvatske iseljenike u svakom pogledu! I ja sam bio oduševljen i impresioniran načinom i sadržajem govora dr.Ive Sanadera. Pravo osvježenje u odnosu na mnoge, mnoge domovinske političare koji su prodifirali na pozornici Hrvatskog kulturnog centra u Chicagu! Bio je to zaista jedinstven, do sada daleko, daleko najinteresantniji i najzanimljivi govor jednog domovinskog političara u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu! Mjesecima kasnije kada sam počeo montirati TV emisiju "Sveopći skup", i kada sam u miru i staloženo slušao mnogo puta govor dr. Ive Sanadera, naročito uvodni govor od 9 minuta, moje prvobitno oduševljenje i mišljenje o dr. Ivi Sanaderu kao domovinskom političaru i govorniku očitovalo je jednu drugu sliku tog čovjeka. Drugim riječima, dr. Ivo Sanader govorio je mnogobrojnim hrvatskim iseljenicima u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu, ono što je njihovo škakljivo uho željelo i htjelo čuti u ovo toliko osjetljivom i bolnom vremenu za sve nas Hrvate, domovinskom ratu, bez obzira koliko "istine" je bilo u tome govoru!!! Dr. Ivo Sanader, relativno mladi Hrvatski političar visoka rasta, i veoma, veoma ugodnog vanjskog fizičkog izgleda, definitivno pred sobom ima, pomislio sam tada, sjajnu političku karijeru u mladoj i neiskusnoj demokratskoj Hrvatskoj državi!

Sedam godina kasnije.18. studeni 2001. Još jedan posjet dr.Ive Sanadera Hrvatskoj zajednici u Chicagu, ali ovaj puta sedam godina stariji i daleko iskusniji političar! Nisam se prevario u dr. Ivi Sanderu kada sam ga prvi puta vidio i čuo u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu 16. svibnja 1964. godine, i kada sam mu proricao sjajnu političku karijeru dr. Ivi Sanaderu u mladoj i neiskusnoj Hrvatskoj državi! Ovaj puta došao je u Hrvatski kulturni centar u Chicago kao čelnik i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice! Bila je to sjajna prigoda za mene da intervjuiram dr. Ivu Sanadera! TV Intervju vodili smo u knjižari i čitaonici Hrvatskog kulturnog centra u Chicagu u prisustvu lokalnih čelnih ljudi HDZ-a. Iz informativnih i osobnih razloga moja pitanja i odgovore dr.Ive Sanadera objavljujem u cijelosti ovdje:

Moje prvo pitanje:

"Dobro došli ponovno u Hrvatsku kulturni centar u Chicagu. Mnogo toga se izmijenilo u Hrvatskoj od vašeg prvog posjeta "centru" 1994. godine!"

Odgovor dr. Ive Sanadera:

"Hvala lijepa na srdačnoj dobrodošlici, i želim pozdraviti sve Hrvatice i Hrvate koji gledaju vaš program, i želim reći da mi je posebno zadovoljstvo što sam ponovno u Chicagu nakon sedam godina. Nadam se da neće proteći ponovno toliko dugo dok se ponovno ne vidimo u Chicagu!"

Drugo moje pitanje:

"Gospodine Sanader, recite nam u kratko o svrsi vašeg posjeta hrvatskim zajednicama u Sjedinjenim američkim državama i Kanadi".

Odgovor dr. Ive Sanadera:

"Svrha moga posjeta Sjedinjenim državama i Kanadi je sigurno s jedne strane posjet našem iseljeništvu, i jednoj i drugoj državi, a s druge strane i razgovor sa američkim i kanadskim političarima i jedno predavanje na jednom uglednom Washingtonskom institutu. U tim političkim razgovorima ćemo predstaviti program HDZ-a i naša razmišljanja i naše poglede na rješavanje situacije u susjednoj regiji na Balkanu, Jugoistočnoj Europi, za koje je rješavanje Hrvatska apsolutno zainteresirana, jer je riječ o našim granicama, riječ o našem susjedstvu, dakle, riječ je o našoj koži. I kako taj dio Europe već 10 -12 godina se nalazi u stalnim ratovima, krizama želimo i mi iz Hrvatske pridonijeti na najbolji mogući način da dođe do trajne političke stabilizacije u toj susjednoj regiji, ali ne način da Hrvatska bude taoc te regije i da bude dio te regije nekakve nove Balkanske asocijacije, to za nas više nikad ne dolazi u obzir! Dakle, iskoristiti ću ovaj posjet i za predstavljanje naše politike, ali isto tako i za susrete s vama, s onima koje budem vidio u ovom posjetu Sjedinjenim državama i Kanadi, a one koje na ovoj turneji ne budem mogao posjetiti i neće biti moguće zbog obveza u Domovini, to ćemo učiniti u nekoj drugoj prigodi!"

Moje treće pitanje:

"Vi ste gospodine Sanader jedan od rijetkih Hrvatskih čelnih političara s iskustvom od neprocijenive vrijednosti! Godinama ste živjeli i radili u iseljeništvu. Recite nam malo o tome."

Odgovor dr Ive Sanadera:

"Pa ja sam živio nešto oko 13-14 godina sve skupa u inozemstvu. Prema tome dio sam Hrvatske dijaspore, odnosno iseljeništva, a još uvijek su i moja dva brata u inozemstvu, pa mogu reći da u mnogome razumijem, jer sam bio sam član Hrvatskog iseljeništva i dijaspore, da u mnogome razumijem probleme s kojima se naše iseljeništvo nosi i da kao predsjednik stranke želim učiniti sve da mi u hrvatskoj politici iskoristimo što je moguće više iskustvo pa i znanje našega iseljeništva, njihovo domoljublje koje se pokazalo uvijek i u vrijeme kad je ta druga Hrvatska, iseljena Hrvatska bila zabranjivana u onoj zajedničkoj državi. Ali i domoljublje koje se iskazalo prije svega sada u domovinskom ratu u stvaranju suverene i samostalne Republike Hrvatske! Nema dvojbe da je naše iseljeništvo jednako tako zaslužno za stvaranje Hrvatske, za njezinu slobodu za njezino međunarodno priznanje kao što je to i domovinska Hrvatska. I zato mi koji smo živjeli vani imamo i nadalje obvezu, bez obzira kakva osobna iskustva bila, a buduća vlada HDZ-e u kojoj ćemo mi biti zajedno sa nekim drugim strankama u budućoj koaliciji će ispraviti propuste kojih je bilo i u vrijeme dok je HDZ bio odgovoran za državu u prvom redu kad je riječ o našim iseljenicima!

Bilo je puno samodostatnosti, samodopadnosti u našim redovima, i nije se uvijek slušalo, a niti imalo spremnosti za čuti ono što su pojedini ljudi iz iseljeništva htjeli reći, ili htjeli priopćiti. Bilo je i takvih situacija i slučajeva gdje su se naši ljudi razočarani vratili ponovno u inozemstvo, što je najteži mogući slučaj! I to sve moramo ubuduće izbjeći i ja mislim da ćemo, a o tome sam i govorio večeras u Chicagu, ali i prekjučer u Clevelandu, a o tome ću govoriti i u Kanadi da ćemo mi kao buduća Hrvatska vlast učiniti sve da i u našem gospodarskom programu, u našoj politici, ali i u konkretnim akcijama se oslonimo na iskustva naših ljudi iz inozemstva, pa evo koristim i ovu prigodu ovog intervjua da zamolim sve one koji su spremni pomoći bilo članove HDZ-e, ali i one koji nisu članovi stranke, da se uključe u naš rad ovdje u inozemstvu, jer će taj rad biti dio sutrašnjega programa naše vlade! Mi smo formirali u domovini gospodarsko vijeće, formirati ćemo ga i u inozemstvu kao onaj savjetodavni dio stranke koja će razmišljanja sutra biti djelom nove politike i novog programa Hrvatske demokratske zajednice na gospodarskom i socijalnom planu!"

Moje četverto pitanje:

"Nakon što smo dobili državu, činjenica je, priznali mi ili ne, da smo se mi u iseljeništvu uspavali, postali smo anemični, kao da smo nezainteresirani za budućnost naše Domovine? Činjenica je također, da je razum pretvoren u besmislicu i da su se Hrvati u Domovini i u iseljeništvu izgubili ili namjerno zapostavili zbog nečijih privatnih interesa. Vrijednosti jedne države, jedne zajednice, jednog naroda, a i tako samog čovjeka. Vaše mišljenje o tim činjenicama?"

Odgovor dr. Ive Sanadera:

"Pa na to pitanje se ne može odgovoriti jednostavno, to je jedno od najkompleksnijih pitanja sigurno koje u ovom trenutku možemo postaviti! Ja ne bih mogao ulaziti u ovom trenutku u svaki aspekt ovog pitanja! Želim samo iskoristiti ovu prigodu i pozvati sve naše ljude i sve naše iseljenike da naprosto domoljublje koje su pokazali u proteklim vremenima, u najtežim vremenima novije Hrvatske povijesti da to domoljublje još jednom pokažu! Budućnost Hrvatske ne ovisi ni o kome sa strane, nego ovisi samo o nama, po Hrvatima i hrvatskim građanima u Domovini, ali i izvan Hrvatske! Bez obzira na to jeli netko, kao što ste rekli, se pod navodnicima uspavao ili postao anemičan u iseljeništvu! Ima takvih i kod kuće, ima takvih u domovini, u Hrvatskoj! Ja držim da se vrijedi i da je vrijedno boriti se za bolju budućnost Hrvatske, za našu djecu, za naša buduća pokoljenja! Jer ako smo uspjeli ostvariti svoju slobodu, ako smo uspjeli ostvariti taj stari sanjani san o Hrvatsko državi, onda sigurno je na nama samima da uspijemo stvoriti takvu zemlju, u kojoj će svi Hrvati i njezini građani moći živjeti, a iz koje neće željeti odlaziti vani!

Prema tome, ja osobno sam optimist i vjerujem u to da mi u HDZ-i imamo dovoljno snage i iskustva. Vodili smo zemlju kad je bilo daleko teže pa ćemo je znati puno bolje voditi u miru nego što čini aktualna vlast! Naše iseljeništvo je sigurno vrlo deprimirano i razočarano u odnosu aktualnih vlasti prema iseljeništvu, kojeg se naprosto želi izgurati iz javnog i političkog života u Hrvatskoj! Prema iseljeništvu se šalju poruke da ono nije potrebno Hrvatskoj, da se nemaju što miješati u hrvatsku politiku! Plaćaju porez vani, pa i neka tamo se miješaju, a ne u Hrvatskoj. A mi iz HDZ-a i ja osobno tvrdim da je to posve pogrešno! Ne može se Hrvatsko iseljeništvo koje je bitan, sastavni dio hrvatskog narodnog bića na takav način i tako isključivati iz života u Hrvatskoj! I nama u HDZ-u, i zato vama dajem svoju riječ, postoji ta trajna obaveza da se brinemo i da vodimo računa o tome da se propusti iz nedavne prošlosti isprave i da u budućnosti zajedno s vama i sa novim iskustvom, s novom snagom političkom, a nošeni sve većom vjerom hrvatskog naroda koja se vrača HDZ-u da u budućoj, kao što sam kazao, Hrvatskoj vladi iskoristimo sve to i da vas sve zajedno pozovemo da nam pomognete u stvaranju tog programa. Ja sam osobno optimist, mislim da ćemo u svemu tome uspjeti i zato nije vrijeme niti je mjesto, a ni anemiji, niti apatiji, niti depresiji ni beznađu koje se širi zbog ove vlasti i hrvatskom i iseljenom Hrvatskom, nego je vrijeme da ponovno svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke, kao što smo učinili 90-te!"

Poslijednje pitanje dr. Ivi Sanaderu:

"Jedan mali broj Hrvata u iseljeništvu upoznat je s jednom bitnom odredbom u Hrvatskom ustavu koja glasi: "Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Repubilke Hrvatske u saveze sa drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo ili moglo dovesti do obnavljanja Jugoslavenskog državnog zajedništva, odnosno neke Balkanske državne saveze u bilo kojem obliku!" Gospodine Sanader, iskreno mislim i vjerujem da je ova odredba u Hrvatskom ustavu od izvanrednog značaja za domovinske i iseljene Hrvate i nesporno vrijedna da se mi Hrvati s njom upoznamo na vrijeme, jer današnja Hrvatska vlada potpisala je "privremeni sporazum između Republike Hrvatske i europske unije 27-og listopada 2001. godine, a članak 81. sporazuma "predviđa da će politika između Republike Hrvatske i europske unije biti integrirana u regionalni okvir zapadno Balkanske suradnje. Gospodine Sanader, objasnite nam kratkim i jednostavnim odgovorom, što to znači i predstavlja (suma-sumarum) za sve nas Hrvate i našu domovinu Hrvatsku?"

Odgovor dr. Ive Sanadera:

"Prije svega želim reći da HDZ-a od svojih početaka u svom programu onako kako ga je Predsjednik Tuđman zajedno sa svima nama na početku definirao se zauzima zato da Hrvatska bude dio europskih integracijskih, jer ujedinjena Europa, zajednička Europa ne može biti ostvarena bez zemalja i naroda kao što je Hrvatska! Hrvatska je dio Europe, u samom srcu Europe i ne može ostati izvan tih Europskih procesa. Drugi razlog je bio vrlo jednostavan, taj što je Hrvatska upravo da bi pobjegla u političkom smislu s Balkana, pobjegla pod navodnicima, jer nama naravno bilo je u interesu da se pridružimo srednjoeuropskim zemljama kao što su Austrija, Slovenija, Mađarska, Češka, Njemačka, Italija i tako dalje, i da budemo dio te sutra ujedinjene Europe. Međutim, čitavo vrijeme u ovih deset godina mi smo insistirali na individualnom pristupu, što znači da Hrvatska želi sama ući u te integracijske procese, kao i u ostalom i u Sjeverno atlantski savez u NATO, a ne u društvu sa zemljama bivše Jugoslavije! Jer bi to značilo da postoji vrlo velika opasnost da Hrvatska sutra zbog nekih političkih pritisaka ponovno bude dio nekakve Balkanske asocijacije, a rekao sam već to za nas više nikad ne dolazi u obzir!

I Zbog toga, ovaj sporazum o pridruživanju i stabilizaciji između Republike Hrvatske i Europske unije nije dobar dokument. On je mogao biti puno bolji. Mi pozdravljamo institucionaliziranje između veza hrvatske i Europske unije, ali sam dokument je mogao biti puno bolji, i tu ide kritika prema našoj vladi i prema pregovaračima koji su pregovarali s Europskom unijom zašto su pristali na ovako loš dokument? U čemu je on loš? On je loš u onome djelu u kojemu nije jasno vidljivo da će Hrvatska sama individualno ići prema Europi, nego se otvaraju sumnje da postoji mogućnost da Hrvatska zajedno s drugim zemljama, dakle u nekakvoj uniji zapadnog Balkana ide prema Europi! A to je za nas potpuno neprihvatljivo! Drugim riječima da budem vrlo slikovit, Hrvatska mora ići u Europu direktno i sama, a ne preko Balkana! Put u Europu vodi izravno, i to je razlika između nas i ove Vlade! Prema tome sporazum o "pridruživanju i stabilizaciji sa Europskom unijom", da, ali bolji, a ne ovakav kakav je tu, i zbog toga držimo da se može taj proces ispraviti, da se taj sporazum može učiniti boljim, ili barem donijeti zakon u Saboru koji bi spriječio, donio ustavnu odredbu da se zabranjuje bilo koji oblik udruživanja Hrvatske u saveze s drugim državama koje bi mogle dovesti do obnavljanja Jugoslavije, da bi se moglo donijeti u jednom posebnom zakonu o provedbi ovog sporazuma, ako ga već većina izglasuje, jer mi smo manjina u Saboru, da se onda donese jedan zakon koji bi spriječio mogućnost bilo kakvog povezivanja Hrvatske u institucionalne veze sa zemljama u susjednoj Balkanskoj regiji!

I zato držimo još jednom, da budućnost Europe, pa i budućnost ujedinjene Europe, ima tek onda izgleda ukoliko se bude poštovalo mišljenje svih koji su zainteresirani za te procese, isključivo i malih i srednjih zemalja! Drugim riječima, rješenja se ne smiju nametati, nego se mora tom procesu pristupiti partnerski, pa ako Hrvatska želi ući u Europsku uniju, onda se mora omogućiti da to učini individualno, a ne je gurati u okvir zapadnog Balkana! Da se ne bismo krivo razumjeli, Hrvatska je apsolutno zainteresirana i HDZ-a je uvijek promovirala takvu politiku da se riješi situacija u susjedstvu, da dođe do konačnog mira u tom dijelu Europe! Hrvatskoj je u interesu da dođe do trajne političke stabilizacije tog trusnog i kriznog područja. Ali ne način da mi budemo taoci tog područja i te regije susjedne, i da budemo vezani uz nju! Ne želimo se mjeriti ni svakim, ne želimo nikoga podcjenjivati, ali Hrvatska je daleko odmakla u svim tim procesima, i želimo naprosto biti i u političkom smislu dio srednje Europe, a ne Balkana! Ne omaložavajući Balkan, ne omaložavajući nikoga, ali naprosto želimo da i Europske unija prihvati ovakva stajališta koja imamo mi u HDZ-i, a vjerujem i velika većina Hrvatskog naroda! Budućnost Europe ponavljam, može se temeljiti samo na ravnopravnosti svih njezinih naroda i država, a ne smiju se stvarati ponovno kategorije prve, druge i treće Europske lige! Bojim se da su po srijedi upravo takvi procesi, a to neće biti dobro ni za Hrvatsku, a ni za Europu!"

Moj nebiblijski zaključak o Europskoj uniji.

Pristupiti ili ne u Europsku uniju, pitanje je sada svih nas Hrvata? A što je s današnjim općem, užasno lošem stanju u Hrvatskoj, o kojem se ne govori iskreno i istinito! Što je s neizmjernim užasnim posljedicama, koje su dio svakidašnjice velike većine građana naše prve domovine Hrvatske? Zar će se ovo današnje užasno loše stanje i neizmjerne nastale posljedice u Hrvatskoj riješiti ulaskom u Europsku uniju? Za Hrvate i Hrvatice nepobitno je važnije ne ignorirati ove činjenice (kada dođe njihovo vrijeme odluke, (referendum) u odnosu na kako će nas Europa ocijeniti ili možda prihvatiti u svoju zajednicu, jer je riječ o nama samima i našoj jedinoj, od Boga nam danoj domovini Hrvatskoj! Zaključak iz biblijske perspektive razumijevanja i gledanja Spomenuti TV intervju s dr. Ivom Sanaderom usitinu je upozoravajuće, ali i spasonosno Božje zrcalo istine za nas Hrvate! Ja ipak ovdje neću iznositi svoje vlastito stajalište, nego biblijsku perspektivu razumijevanja i gledanja. Zašto napisane odredbe ne mogu se sprovesti u dijela, gledano iz biblijske perspektive?

Život je buran, kompliciran i stalno se mijenja! Svaki dan donosi situacije koje ne očekujemo. Mi koji smo Isusovi učenici i sljedbenici iskreno želimo činiti dobro, ali uvijek nismo sigurni što je dobro! Ljudski je, da instinktivno izmislimo način koji će nam pomoći da donesemo odluku. Ako su odredbe napisane unaprijed i dobro naučene na pamet, mi očekujemo da ćemo točno znati kako riješiti skoro svaki slučaj. Iako nam odredbe zaista olakšaju pri donašanju nekih odluka, mi jednostavno ne možemo živjeti po odredbama cijeli život! Ni jedan popis odredba ne može nas pripremiti za životne izazove. Jednostavno nema ih dovoljno da obuhvate sve!

Povijest Europske unije gledano iz Biblijske perspektive

Sumeranska civilizacija u blizini rijeke Euphrates i Tigris pokazuje nam koliko dug je put čovječanstva! Razvoj starodrevne civilizacije nije bez biblijske usporedbe. Priča o Adamu i Evi u vrtu, naglog potopa i rasipanja čovječanstva od Babilonske kule bile su usko povezane s istim rijekama. Otuda se civilizacija širila prema Aziji, Europi i Africi. Razvoj čovjeka razvio se od nomada do građana, plemena do kraljevstva, barbara do mudro civiliziranog. U vrijeme carstva čovječanstvo je stvorilo poznati svjetski poredak. Započelo je s uzdizanjem Asirije i njenom dominacijom, nastavljeno s Babilonijom i kasnije s dvostrukom kraljevinom Medo-Perzije stupajući željezno obučenom vojskom po svijetu. Osvajanje se nastavilo brzim širenjem Grčke države do uzdizanja moćnog Rimskog carstva koje je zadnje dominiralo zapadnim svijetom usporedno s Mongolima na Istoku. Nakon pada Rimskog carstva, Europa se počela pretvarati u male kraljevine, da bi zatim razvile se u države i Republike. San za uspostavom nove carske vladavine u novije doba nije nestao s pokušajem propalog Trećeg Reicha! Što nije uspjelo ambicioznim Nacistima uspostaviti, razvijanjem Europske ekonomske zajednice nastaje kamen temeljac za nadolazeću jaku Europsku Uniju! Počevši s deset nacija, proširivši se vrlo brzo na petnaest, da bi trenutačno brojila dvadeset i pet članova Europske unije! To su civilizacije, iz davnine do danas.

Biblijsko Proročanstvo

Gore navedena povijest carstva ustvari zapisana su u Izvješću proroka Danijela u Svetom pismu, Bibliji! Ustvari, ova izvješća zapisana su iz snova koje je imao Babilonski kralj Nabukodonozor, a poznata su i prevedena zahvaljujući božanskom otkriću Danijela, nazvanom Baltazar. O detaljima sna kralja Nabukodonozara možete pročitati u Svetom pismu, Bibliji:

"Danijel tumači Nabukodnozorov san" Danijel 2,26:35. O snu Danijela nekoliko stvari moram spomenuti:

1. Otkriće sna: San je bio na Božanski način otkriven samo Danijelu, a ne najmudrijim ljudima Babilona.
2. Sadržaj sna: Radi se o ogromnom kipu izrađenom iz različitih materijala od glave do pete; zlata, srebra, bronce, željeza i kombinacije željeza i gline.
3. Kamen u snu: Podrijetlo kamena je božansko i učinak kamena u odnosu na kip bio je ogroman, a prebacivanje kamena bilo je nadvladajuće. Ovi elementi sna bili su veoma važni u razumijevanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti čovječanstva od vremena Babilonskog kraljevstva do danas i kraja svijeta u budućnosti. Zaista, stvari se događaju po nacrtu, kada je razjasnio san koji se dogodio prije nekoliko stotina godina! O detaljima razjašnjenja sna možete pročitati u Svetom pismu, Bibliji: Danijel 2, 36-45.

Babilonsko kraljevstvo

Po razjašnjenu proroka Danijela putem posebnog Božjeg otkrića, mi možemo navesti ovdje uspone i padove svjetskih kraljevstva od vremenaBabilona do kraja ljudske povijesti. Započinjemo s Babilonskim karljevstvom, kao početnom točkom, koje je prikazano kao zlatna glava kipa.

Perzijsko carstvo

Slijedeće kraljevstvo u snu bilo je srebro, koje je predstavljalo Medo-perzijsko kraljevstvo. Kao što je Danijel naznačio, ovo kraljevstvo bilo je manje vrijedno od Babilona, kao što je srebro manje vrijedno od zlata.

Grčko carstvo

Treće kraljevstvo predstavljeno kao željezo je močno Rimsko carstvo. Tvrdo i teško kao željezo carstvo se protezalo do Španjolske na zapadu i centralne Azije. Carstvo je bilo toliko jako da je tadašnji svijet osjetio "PaxRomana", sto godina Rimskog mira. Nakon pada Rimskog carstva, nitko više nije vladao svijetom. Ostale su samo razbacane države i Republike predstavljene kao noge, koje su bile djelomično željezo, djelomično od gline. Ovakvo ujedinjenje značilo je da oni koji su bili djelomično željezo su jače nacije od onih koje su djelomično od gline. Ovo je savez koji predstavlja sadašnju Europsku uniju!

Povratak Europe

Nije prošlo bez pokušaja, a da se ne pokuša oživiti Rimsko carstvo. Nacisti su pokušali stvaranjem Trećeg Reicha i nisu uspjeli. Prevarljivi pokušaji trajali su sve do današnjeg utemeljenja Europske unije., do koje je došlo mirnim putem, bez upotrebe sile. Nije se to dogodilo zbog NATO-a već prepredenom diplomacijom, nakon pada komunizma. Europa nije više podijeljena između zapada i istočnog bloka. Europa je sada jaka unija. Jedan zajednički novac Euro, jedan ustav, zajednička obrana i diplomatsko predstavništvo. Sila u razvoju, koju današnji moderan svijet nije do sada vidio. Kada se unija učvrsti, biti će ekonomska, vojna i politička moćna unija. Iako Amerika je danas još uvijek jedina vojna "superpower" na svijetu. Europska unija je u usponu. Euro je sada jači od američkog dolara! Amerika više ne treba vojno čuvati Europu od komunizma. Europa će uskoro imati svoju vlastitu moćnu vojsku sastavljenu od više od trideset zemalja! Svijet će upoznati pravu snagu Europe na svjetskoj političkoj pozornosti kada dođe do glasanja u Ujedinjenim narodima, gdje će imati na svojoj strani trideset glasova, a moćna Amerika samo jedan glas!

Nacije koje će stati na stranu Europske unije imati će velike koristi zahvaljujući njenoj ekonomskoj i političkoj snazi. Dok Amerika nepotrebno i ne previše pametno troši po svim stranama svijeta svoje moderno oružje, Europska unija mudro čuva svoje vojne rezerve oružja. Bez daljnjega, povratak Europe je više nego očit! Ali, to je samo početak. Vrlo brzo ćemo vidjeti pravu moć Europske unije, koja kontrolira već sada OPEC. The North Atlantic Sea Oil, ne računajući sada na Russian oil and the Black sea. Europskoj uniji su više simpatična načela Arapskih zemalja.. Jednoga dana kada Europska unija bude cjelovita, svijet će biti zapanjen njenom snagom i veličinom. Ni jedna svjetska sila neće se moći mjeriti s Europskom unijom, uključivši i zemlja u kojoj ja živim, Amerika!

Ispunjenje viđenja kamena!

U otkriću kroz proroka Danijela, viđenje kamena predstavlja Božje kraljevstvo. Čudesno posredovanje jedini je način da se suprotstavi snazi koja se stvara u Europi i ostatku Arapskog svijeta. Kada se kamen sudari s nogom, načinjen od željeza i gline postati će razorna snaga od koje će sva svjetska carstava propasti, a kraljevstvo Božje će narasti kao ogromno drvo koje prekriva cijeli svijet. To je vrijeme dolaska kralja nad kraljevima i gospodara nad gospodarima! Zato je najveća želja biti članom Božjega kraljevstva, a ne pripadati samo ljudskom carstvu. Samo oni koje će priznati Isusa Krista za Gospodina svoga Spasioca biti će dio kraljevstva Božjega koje će ostati za sva vremena.

Zaključak

U Svetom pismu, Bibliji piše, ukoliko iskreno želite upoznati čovjeka, bilo kojeg čovjeka, onda pažljivo slušajte što taj čovjek govori ili piše! Zatim pogledajte pažljivo što taj čovjek čini! Po tome ćete sigurno upoznati tog čovjeka! Pažljivo i mnogo puta pročitajte govore i odgovore dr. Ivo Sanadera u ovome mome tekstu istine što je dr. Ivo Sanader kazao do sada! A onda razmislite malo, što je dr. Ivo Sanader činio i čini još uvijek danas kao političar i predsjednik države!. Prije nego donesete odluku o dr. Ivi Sanaderu kao čovjeku, ovdje donosim jedan osobni primjer. Nekoliko godina poslije prvog posjeta dr. Ive Sanadera Hrvatskoj zajednici Chicaga u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu, dr. Ivo Sanader zamolio je čelnika HDZ-a, ogranak Chicago, da od mene dobije kopiju moje povijesno-dokumentarne TV emisije"Sveopći skup", koju sam snimio prigodom njegovog prvog posjeta Hrvatskoj zajednici Chicaga. Dr. Ivo Sanader dobio je kopiju, izvaredno vrijednu dokumentarnu video vrpcu, ali je zaboravio da mi se do današnjega dana zahvali na VHS video vrpci!!!

Sada donesite iskreni zaključak o dr. Ivi Sanaderu, bez obzira da li ste upoznati ili ne što Sveto pismo, Biblija pise o ljudima kao sto je dr. Ivo Sanader! Razumjeti ćete jasno i glasno tko je sadašnji predsjednik nove, stare Hrvatske vlade i koliko mu se može vjerovati? I da li je dr. Ivo Sanader pravi čovjek da vodi i dalje naš Hrvatski narod i današnju slobodnu i nezavisnu mladu državu Hrvatsku pravim Božjim putem? Zapamtimo, u Svetom pismu, Bibliji piše da što vrijedi za dr.Ivu Sanadera, vrijedi i za svakoga od nas, bez obzira tko smo, u što vjerujemo ili ne vjerujemo, i na kakvoj smo poziciji, ili kakvu titulu posjedujemo!

Tekst "Slušajmo što dr. Ivo Sanader kaže, a onda pogledajmo što dr. Ivo Sanader čini!" uistinu je upozoravajuće, ali i spasonosno Božje zrcalo istine za nas Hrvate i našu domovinu Hrvatsku! Mi možemo ignorirati Sveto pismo, Bibliju i ne vjerovati Božjoj riječi, koja nam nepokolebljivom sigurnošću stavlja istinu pred oči. Sve tvrdnje nevjernika ne mogu to pobiti, pa makar se netko od njih i čvrsto držao svojih stajališta! To ništa ne mijenja činjenice o kojima Sveto pismo, Biblija govori! Mi možemo ne vjerovati u Boga, našega Gospodina Isusa Krista, ali to ne znači da naš Gospodin Isus Krist ne postoji! Želimo li da se naša sadašnja užasno loša situacija promjeni, naša se motivacija mora temeljiti na Božjoj riječi! Svatko se od nas mora mijenjati, ili kako Sveto pismo, Biblija kaže:"Trebaš se nanovo roditi!" (Ivan 3,3) U protivnom, i dalje ćemo raditi kao dosad, bez obzira na to hoćemo li pristupiti Europskoj uniji ili nećemo!

Konačna pravda
Psalam (73)
Asafov

"Kako je dobar Bog čestitima, Bog onima koji su čista srca! A meni umalo noge ne posrnuše, zamalo koraci se ne okliznuše, jer zločincima zavidjeh motreći sreću grešnika. Nikakvu patnju ne snose pretilo je tijelo njihovo. Ne žive u mukama smrtnika, ljudske ih nevoljne ne biju. Stoga je oholost ogrlica vratu njihovu, a nasilje haljina koja ih pokriva. Iz pretila srca izlazi opakost njihova, srca im se prelijevaju ispraznim tlapnjama. Podsmjehuju se i zlobno govore, nasiljem prijete odozgo. Ustima na nebo nasrću, a jezik se njihov obara na zemlju. Zato moj narod za njima leti i srče obilne vode pa veli:"Kako da dozna Bog? Spoznaje li Svevišnji?" Eto, takvi su grešnici: uvijek spokojni, bogatstvo grču. Jesam li dakle samo ja uzalud čuvao srce čisto i u nedužnosti prao ruke kad sam primao udarce svaki dan, i kaznu jutro za jutrom? Da sam kazao: "govorit ću kao i oni", izdao bih rod sinova tvojih.

Promišljah tada da bih spoznao: al' mi se učini mučno u očima mojim sve dok ne nađoh ulaz u Božje svetinje pa prezreh kakav im je svršetak. Zaista, na klizavu stazu ti ih postavljaš, u propast ih obaraš. Kako učas propadoše, nestaše, užas ih izjede! Kao što čovjek prezire san kad se probudi, tako ćeš, Gospode, prezreti lik im kada ustaneš. Kad mi duša bijaše ojađena, a bubrezi probodeni, bezumnik bijah bez razbora, ko živinče pred tobom. Al' ću odsad uvijek biti s tobom, jer ti prihvati desnicu moju: vodit ćeš me po naumu svojem da me zatim uzmeš u slavu svoju. Koga ja imam u nebu osim tebe? Kad sa s tobom, ne veselim se zemlji. Malaksalo mi je tijelo i srce: okrilje srca moga, i baštino moja, o Bože, dovijeka! Doista, propast će oni koji se udaljuju od tebe, istrebljuješ svakog koji ti se iznevjeri. A meni je milina biti u Božjoj blizini, imati sklonište u Jahvi. Pripovijedat ću sva tvoja djela na vratima Kćeri sionske.

Zvonimir B. Ranogajec
Kršćanski TV producent

{mxc}

Sub, 31-07-2021, 14:20:15

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.