Apostol Pavao i prof. dr. Zdravko Tomac

Apostola Pavla upoznao sam tijekom dugogodišnjega studiranja Biblije! Profesora. dr. Zdravka Tomca upoznao sam u travnju 2001. godine prigodom trodnevnog snimanja moje jedinstveno povijesno - dokumentarne TV emisije: "Tri dana u Chicagu". Mnogi će se vjerojatno zapitati što Apostol Pavao i prof. dr. Zdravko Tomac imaju zajedničkog? Jedan i drugi su pokajnici! Apostol Pavao, židovski Saul, bio je broj jedan neprijatelj kršćanstva i kršćana. Na putu za Damask negdje oko godine 36. Pavao doživljava iznenadno obraćenje. Od progonitelja postaje širitelj kršćanstva! Ostalo je dobro poznato kršćanima. Prof. dr. Zdravka Tomca pratio sam TV kamerom od trenutka kada je sletio avionom na O'Hare International Airport u petak, 21. travnja 2001. godine.

Došao je na poziv jedne od najutjecajnijih hrvatsko američkih udruga (CAA) "Croatian American Association" da prisustvuje svečanoj 11. obljetnici uspješnog djelovanja! Trodnevni boravak u Chicagu prof. dr. Zdravko Tomac, predsjednik odbora za vanjsku politiku u Hrvatskom saboru iskoristio je za prigodu da govori na još nekoliko dodatnih javnih nastupa u Hrvatskoj zajednici Chicaga. U subotu 22. travnja zamolio sam prof. dr. Zdravka Tomca za TV intervju, na koji je on odmah s ljubaznošću pristao. TV intervju snimio sam u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Chicagu. Tom prigodom prof. dr. Zdravko Tomac je izjavio:

"Dobra večer ili dobar dan poštovani sugrađani i poštovane Hrvatice i Hrvati i oni koji ste prijeklom, a danas ste i zaboravili hrvatski jezik, a pogotovo oni koji u svojim obiteljima njeguju pored engleskog i hrvatski jezik!. Izražavam veliko zadovoljstvo što sam imao priliku da dođem na skup Hrvata u Chicago, što ste me pozvali i što sam tu mogao i što mogu reći što se danas događa ne samo u našoj domovini Hrvatskoj, nego i u Bosni i Hercegovini gdje su ozbiljni problemi, odnosno u cijeloj regiji da ukažem na što je potrebno da Hrvati danas naprave, da oko nekih bitinih nacionalnih i državnih interesa budu jedinstveni na jednoj platformi koja je realna! Taj moj put, dolazak ovamo nije slučajan, jer sam mnogo u zadnjih deset godina putovao, od Australije do Ognjene zemlje, Kanade, ali evo nisam bio u Chicagu i zato se veselim što sam došao i u Chicago!"

Jedna od najutjecajnijih hrvatsko američkih udruga "Croatian American Association" (CAA) koja u Americi lobira za očuvanje hrvatske baštine i za interese Hrvata diljem svijeta, svečano je proslavila 11. obljetnicu uspješnog djelovanja u subotu navečer 22. travnja 2001. godine u poznatom Sheraton Chicago Hotel & Towers. Na svečanoj proslavi CAA-a okupilo se više od tri stotine osoba, a među njima i mnogi ugledni gosti iz društvenoga i političkoga života grada Chicaga i USA. Glavni gost svečane proslave CAA-a bio je prof. dr. Zdravko Tomac, koji je tom prigodom rekao:

"Hvala vam lijepo na pozivu i na srdačnome dočeku i na mogućnosti da u ovoj svečanoj atmosferi kažem nekoliko riječi. Prvo želim reći da sam doživio ovu večer vrlo emocijalno. Sinoć smo razgovarali, danas cijeli dan razgovaram, prije ove večere sam razgovarao sa mnogim ljudima iz različitih krajeva porijeklom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Doživio sam emocijalno, jer sam vidio koliko volite svoju domovinu, koliko ste zabrinuti i koliko ste ponovno spremni kao prije deset godina da pomognete da krupne probleme s kojima smo se suočili riješimo! Vi spadate, i mi spadamo, Hrvati bez obzira da li smo iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili živimo širom svijeta, u generaciju hrvatskoga naroda koja je bez obzira na sve probleme i promašaje, ispisala najljepše stranice u povijesti Hrvatskog naroda! Devetsto godina Hrvati se bore da ponovo imaju samostalnu i suverenu državu. Evo, pripala je čast ovoj generaciji hrvatskoga naroda da danas možemo reći, da je proces stvaranja samostalne i suverene države Hrvatske završen!"

Mala dvorana u Sheraton Chicago Hotel & Towers bila je pretijesna za sve one koji su došli u nedjelju poslije podne 23. travnja na konferenciju za tisak koju je održao prof. dr. Zdravko Tomac! Konferenciji su prisustvovali među ostalim i Domagoj Šola Generalni Konzul Republike Hrvatske u Chicagu i predsjednik CAA-a ogranak Chicago Anthony J. Peraica, koji je ujedno bio i prevoditelj iz hrvatskog na engleski jezik. Na mnoga zanimljiva pitanja nazočnih prof. dr. Zdravko Tomac odgovarao je kratko, ali iskreno i veoma informativno iz njegove perspektive razumijevanja i gledanja.

Nekoliko sati poslije konferencije za tisak u subotu navečer 23. travnja, prof. dr. Zdravko Tomac bio je gost Hrvatskoga kulturnog centra u Chicagu. Nekoliko riječi o ovoj ustanovi koja ne vodeći stranačku, već uvijek samo opće-hrvatsku politiku, i koja opravdava i dokazuje svoje uspješno 30. godišnje postojanje i djelovanje. Očito je da Hrvatski kulturni centar u Chicagu ("Topli dom svih Hrvata") danas ostvaruje ono radi čega je i ustanovljen i da je neophodan, potreban "most" između domovinske i iseljene Hrvatske! U Hvatskome kulturnom centru prof. dr. Zdavko Tomac odgovarao je na mnoga pitanja velikoga broja nazočnih Hrvata iz Chicaga i okolice. Ovdje izdvajam samo jedan veoma zanimljiv komentar i pitanje za prof. dr. Zdravka Tomca.

"Ja sam jako nezadovoljan sa medijima u Hrvatskoj." Započeo je s svojim komentarom i pitanjem Fra. Jozo Grbeš, župnik Hrvatske župe Sv. Jeronima u Chicagu. "Deset godina pratim američke medije. Studirao sam medije u postdiplomskom studiju. Američka televizija je uvijek na strani američkih nacionalnih interesa. Kada oni kažu da je američki nacionalni interes nešto, nema više diskusije! Ja sam puno puta rekao u ovih deset godina da Hrvati nisu uspjeli prodati informaciju svjetu. Informaciju istine! I to je naš problem! Ja sam stvarno žalostan i zato vas želim ovdje pitati o stanju medija u Hrvatskoj?" "Potpuno se slažem s vama fra Jozo da je to najvažnije pitanje!" Odgovara prof. dr. Zdravko Tomac. "Ali me brine što u medijama u svijetu nema uopće govora o ovome što mi smo u Saboru zaključili, što mi govorimo. Nigdje nema da su događaji današnjih sukoba posljedice pogrešaka medunarodne zajednice! Svuda se govori kao da su se eto bez ikakvoga razloga Hrvati pobunili. Isključivo se govori da su oni krivi! E sada, kako da probijemo to i kod političara i kod medija? To je zadatak na kojemu moramo svi zajedno raditi!"

Na kraju skupa u Hrvatskome kulturnom centru u Chicagu prof. dr. Zdravko Tomac je rekao. "Ja znam da je jedan dio vas bio jako nezadovoljan kad su me ovdje pozvali. Rekli su što će nam ova stara komunjara. Da, jedan dio, ne više! Dobro, ja poštujem to! Javna ličnost mora biti spremna da čuje dobro i loše! Nije moguće ako se baviš javnim poslom da se svi s tobom slažu! Ja sam istovremeno i ustaša i komunjara!" Prateči TV kamerom i slušajuči ga pažljivo što govori tijekom njegovog trodnevnoga boravka Hrvatskoj zajednici Chicaga, ja osobno sam doživio prof. dr. Zdravka Tomca kao jednog od rijetkih hrvatskih političara koji je zadržao čast i obraz! (Veliki, zaista veliki broj Hrvatskih političara posjetili su Hrvatsku zajednicu Chicaga tijekom Domovinskoga rata!)

Iako je imao zdrastvenih problema kada je došao u Chicago, prof. dr.Zdravko ostavio je tijekom tri provedena dana u Chicagu dojam veoma iskrenog intelektualnog čovjeka i političara koji zaista zna i razumije što govori, a govorio je mnogo i mudro! "Pokajnik sa ljevice!" je naslov  komentara čitatelja Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća iz Zagreba povodom izlaganja prof. dr. Zdravka Tomca sa svečane akademije povodom 8. obljetnice smrti dr. Tuđmana, koja se održala u Starogradskoj viječnici u Zagrebu 12. prosinca 2007.godine. Komentar glasi:

"Pokajnik sa ljevice dr Tomac je svoje "mladenačke" lijeve zablude vrlo brzo uvidio te dočekao 90tu, ipak, nešto nakon nešto odmaka od HDZ-a, na pravoj strani-onda kada je trebalo, u Vladi nacionalnoga jedinstva. Danas, otpisan iz SDPa, postaje bliži ideji i veličini Dr. Tuđmana od mnogih HDZ-ovaca. Inicijativa za promjenu nazivlja svih trgova i ulica širom Hrvatske, što nose ime "druga Tita", treba doživijeti oficijelnost, ako nikako drugačije onda peticijskim potpisivanjem! Siguran sam u desetine tisuća potpisa podrške, a što neće moći biti ignorirano! Neka to bude prvi i simbolički korak u lustracijsko pročišćenje duha Hrvata! Korak po korak- prvo maknimo Tita iz idolpokloničnoga mentalnog sklopa! I doznajmo konačno pravu istinu o tome tko je bio Tito!"

Zaključak i poruka iz kršćanske perspektive razumijevanja i gledanja

Apostol Pavao, židovski Saul, bio je broj jedan neprijatelj kršćanstva i kršćana. Na putu za Damask negdje oko godine 36. Pavao doživljava iznenadno obraćenje. Od progonitelja postaje širitelj kršćanstva! Ostalo je kršćanima dobro poznato. Mnogi će se vjerojatno zapitati što Apostol Pavao i prof. dr. Zdravko Tomac imaju zajedničkoga? Da li se prof. dr. Zdravko Tomac istinski pokajao i obratio? Samo dragi Bog i prof. dr. Zdravko Tomac znaju istinu! Jedan i drugi bili su na krivom putu. Što je put? Put je nešto koje nas vodi iz jednog mjesta na drugo mjesto. Put pravednih i nepravednih su dva različita puta. U Bibliji Isus govori o dva puta: "Uđite na uska vrata, jer široka vrata i prostran put vode u propast, i mnogo ih je koji idu njim. Kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u život, i malo ih je koji ga nalaze!" (Matej 7: 13,14) Ili smo na jednom ili na drugom putu. Sredina ne postoji! Bog će upotrijebiti našu prošlost i sadašnjost kako bi možda u budućnosti služili Njemu!

Zvonimir B. Ranogajec
Kršćanski tv producent

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.