Tri nova objekta i jedna donacija

U subotu 18. 6. 2022. zagrebački Zoološki vrt je svečanim skupom uzvanika obilježio 97 godina uspješnog djelovanja u metropoli. Treba naglasiti da je zagrebački ZOO jedna od najprivlačnijih i najposjećivanijih zagrebačkih institucija, koje se i zimi i ljeti obilazi od najmlađih nogu, u pratnji roditelja i baka i djedova, da bi se taj slijed nastavio s vlastitom djecom i unucima. Stalno obnavljan, i skupo i dobro održavan životinjski svijet atrakcija je i zanimljiv. I djeci, ali i odraslima. Do, prije filmova i televizijskih serija, bio je jedino mjesto za upoznavanje životinja sa svih strana svijeta, pa i domaćih, za gradsku djecu, ali i sada, jer jedna stvar vidjeti medvjeda na filmu, na TV-u, nezgodno i uživo na cesti ili u šumi, a sasvim sigurno i komforno u njegovoj ZOO nastambi.

ZOO 1 1

ZOO 1 2

Spomen-ploča donatoru Vinku Buju

Upravo kod novoizgrađene nastambe za svima poznatu medvjedicu Etu, u okviru projekta „Gradski prozori u prirodu – unapređenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture“, obilježena je i godišnjica ZOO-a zanimljivim prigodnim programom pred brojnim uzvanicima i drugim gostima. Događaj je moderirao ravnatelj ZOO-a dr. Damir Skok, nazočili su između ostalih zamjenik gradonačelnika Korlaet i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, a nastupila je i pjevačica Sandra Bagarić. Saznalo se iz izlaganja da su, zahvaljujući tom projektu, izgrađena tri objekta:“ Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske“;Mikrosavijet Maksimirske šume“ i „Prikaz vodenih staništa“. Zagrebački ZOO nije više kao što je bio nekad. Bolji je i razvija se i novcem iz EU fondova.

ZOO 1 4

U sklopu obilježavanja, za mene osobno je posebno zanimljivo bilo što je neposredno uz novu medvjedicinu nastambu, na velikoj kamenoj gromadi, na travnjaku, otkrivena spomen ploča o donaciji mojeg pokojnog prijatelja, nedavno preminulog, pokojnog Hvaranina iz Jelse, prof.dr. sc. Vinka Buja. Donator, pokojni Vinko, za života veliki ljubitelj životinja, oporučno je ostavio određen, pozamašan, iznos u svrhu troškova održavanja životinja u ZOO. Spomen ploču je otkrila udovica pokojnog Vinka, gospođa Marija Buj Hartli, koja se zatim obratila nazočnima i u kraćem izlaganju ih upoznala sa životom i aktivnostima pokojnog supruga. Uz profesiju doktora psihologije, i književnika i pjesnika, člana Hrvatskog društva književnika. Tom prigodom intonirana je putem razglasa i Himna otoka Hvara, za koju je riječi napisao pokojni Vinko Buj. Bila je to zagrebačka praizvedba, a svoju himnu Hvarani na svom otoku tek trebaju čuti, kada se završi postupak o prihvatu, koji je u tijeku.

ZOO 1 5

Marija Buj Hartli o donatoru

Po završetku svečanosti obilježavanja zamolili smo gospođu Mariju Buj Hartli da nas upozna sa životom i djelom pokojnog supruga, uglednog znanstvenika i, u ovoj prigodi, donatora ZOO-a. Rekla nam je sljedeće:

- Danas mi nije lak dan. Tužan, jer nema Vinka, a svečan, jer smo uspjeli zajedno s ravnateljem Zagrebačkog zoološkog vrta, gospodinom Damirom Skokom, na očekivan način realizirati njegovu posljednju volju glede donacije. Štoviše, ponosna sam. A o Vinku se najbolje može govoriti tako da se čovjek sjeti njegovih djela. Prije svega njegov životni Credo je: „More je život , a život je more! (Bujov životni poučak).

ZOO 1 6

Osobno ne bih dalje, ali citirat ću pokojnog Grgu Gamulina, koji je o jednoj Vinkovoj knjizi, a moglo bi se protegnuti i na cijeli njegov opus, napisao sljedeće:

- „Čitajući njegove priče, može se postati tužan, moguće je zaroniti u davna sjećanja, ali na neki ugodni način,osjeća se ono što on smatra najljepšim na svijetu, a to su ona beskrajna modrina, otoci, uvale... Autor neprikriveno pokazuje svoje velike simpatije prema ljudima koji se zlopate na hridi i kršu. Bavi se modrinom mora i ubavim otočkim ambijentom,njegovi likovi su puni života, povezani sa čitavim svijetom, a ipak ih ograničava i, u neku ruku, sputava modrina. Autorovo je pripovijedanje protkano finim mediteranskim humorom, koji - grize a ne boli, ismijava, a ne želi raniti. Dijalozi njegovih otočana spadaju u najbolja ostvarenja: zorno se pri tom osjeća huk Velike modrine, šum maslina i borova. Velika je modrina ipak nepresušni izvor inspiracije i poezije, koji poput svile prekriva otoke,rtove, začarane uvale...“

Hvala gospođo Buj Hartli.

Antun Drndelić

 

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.