Listajući Hrvatska obzorja 1993.-2002. (2)

U trenutku pojavljivanja prvog broja Hrvatskih obzorja (1993.) navršavala se 100. obljetnica otvorenja Muzeja hrvatskih starina, a stanje po Hrvate u Kninskoj krajini i drugdje bilo je gore nego ikada. Vrijedilo je dakle podsjetiti na divljanje pravoslavaca koje se u Kninu 'događalo' kolovoza 1893. prilikom tog otvorenja. Zamislite, već su tada urlali: "Ovdje nema Hrvata! Živjela Srbija!". Budući da je u to vrijeme Kninska općina bila u rukama "grčko-iztočnoga žiteljstva", njeni predstavnici pokušaše raznim makinacijama isposlovati da austrougarske vlasti zabrane svečano otvorenje. Kada im to nije uspjelo, Poglavarstvo na svoju ruku zabrani isticanje hrvatskih znamenja (!) i pjevanje hrvatskih pjesama (!). Čak zahtijevahu i uvid (!) u sve predviđene govore... A noću uoči svečanosti niknula je i kamena barikada (!) kako bi se uzvanicima onemogućio pristup arheološkom nalazištu Crkvine u selu Biskupiji.

nalazište CRKVINE

Arheološko nalazište Crkvine

CRKVINE nalazi

Crkvine - nalazi

GOSPIN pralik 1892

Gospin Pralik 1892.

Sutradan, razulareni i veoma grlati t o lj a g a r i pristigli iz okolice, kruže gradom, prijete i drsko vrijeđaju sudionike proslave. Na kolodvoru razbojnički kamenuju pristigli vlak... (Valjda isti što su u ožujku 1891. tek otkrivenom sarkofagu s hrvatskim dostojanstvenikom potajno "odvalili poklopac i nečuvenim vandalizmom, težkim kamenjem mrtvacu kosti smrvili, te je i odjeća postradala.” kako zapisa fra Lujo Marun.

fra MARUN uz BORNIN sarkofag

fra Marun uz Bornin sarkofag

Danas, kada velesrpstvo ponovo buja pod krinkom 'srpskog sveta' vrijedi pročitati in extenso poučni članak objavljen prije 130 godina u splitskim novinama Narod.

Frano Baras

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.