Obrana Požege

Dan kada je osnovana prva hrvatska vojna postrojba u Požegi, 13. lipnja 1991. godine, 63. A Samostalna gardijska bojna Zbora narodne garde, od ove se godine slavi kao Dan hrvatskih branitelja grada Požege.

Svečanost će biti održana na stadionu u Vidovcima, prigradskom požeškom naselju gdje su se prvi puta postrojili prije 31 godinu, pred zapovjednikom Miljenkom Crnjcem. U počast poginulim suborcima bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće. Svečanost organiziraju grad Požega s Udrugom veterana 63. A SGB ZNG i koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

BST 0011 Požega branitelji

Požega 123. brigada

Zajedno s borcima R sastava 4.bataljuna 108. brigade ZNG-a formiranog 28. lipnja, kojima zapovijeda Željko Samardžija, pripadnicima policije i borcima pristiglima iz drugih postrojbi ZNG-a, 63. A SGB ZNG ulazi u sastav slavne 123. brigade Hrvatske vojske i postaje njena 1. bojna. Miljenko Crnjac preuzima zapovijedanje 123. brigadom, a 1. bojnom zapovijeda Željko Kalić. Svojom hrabrošću i dobrom taktikom, borci 123. brigade HV činili su i u najtežim danima agresije na Hrvatsku svoj grad sigurnim. Bili su udarna snaga u oslobađanju zapadnoslavonskog područja u jesen i zimu 1991. godine... Nakon te prve uspješne napadne akcije i potpisivanja Sarajevskog primirja pripadnici 123. brigade sudjelovali su i u drugim postrojbama HV i u drugim bitkama, sve do pobjedničkih Bljeska i Oluje. Da bismo pokazali tko su bili ti hrabri ljudi i upoznali i mlađe sugrađane s tim strašnim i slavnim danima naše, ne tako davne prošlosti, a i dostojno obilježili i Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja Požege, uz tu je svečanost organizirana i izložba ratnih fotografija press službe 123. brigade, pod nazivom „Požega i njezina 123. brigada“ 1992. – 2022., postavljena u Gradskoj knjižnici Požega, koja će biti otvorena do 17. lipnja. Izložba je skraćeni prikaz prve, postavljene u Galeriji „Zvonimir“ MORH-a u Zagrebu od 21.3. do 21.4.1992.godine. Nakon teških ratnih događanja ta je „zagrebačka“ izložba punih mjesec dana plijenila pažnju brojnih posjetitelja. Da citiram sebe s uvodnog panoa za izložbu: „Tada, prije 30 godina neizmjerno nam je puno značilo što nam je Galerija „Zvonimir“ otvorila prostor da hrvatskoj javnosti pokažemo našu borbu za opstanak i slobodu, a iz reakcija posjetitelja vidjelo se koliko je viđeno značilo i njima. Hrabrost naših boraca dala im je sigurnost da ćemo u ovom nametnutom ratu pobijediti.

Miljenko Crnjac

Miljenko Crnjac

Željko Kalić

Željko Kalić

Impresionirala ih je i organiziranost u obrani cijele Požege: požeška bolnica radila je kao ratna bolnica, s ekipama i na terenu, članovi GFR film-video bili su snimateljska jezgra press centra 123. brigade HV, požeške tvornice pružale su prvu logističku potporu vojnicima čak i u oružju i streljivu, motore za kurire dobili smo zahvaljujući prijeratnom državnom prvaku u motociklizmu… Kroz sve bitke i pobjede vodio nas je od prvog dana  1991. Miljenko Crnjac, danas general-pukovnik i počasni predsjednik URV 63. A SGB ZNG.“

Balog

Treba reći i to da su svi koji su dragovoljno branili Hrvatsku smatrali to svojom dužnošću i bili spremni i na najveću žrtvu. Bilo je među nama i stranaca kojima to nije bila dužnost, ali ih je u pomoć nama doveo osjećaj za pravdu! No bili su to pojedinci, ne i njihove vlade. U obrani smo bili sami. Da se opet citiram : „Valjda je samo Bog bio na našoj strani jer nam je istovremeno dao Tuđmana i Šuška. I Kuharića koji je i u najtežim danima pozivao na kršćansko milosrđe. I u Rimu Ivana Pavla II. Sada, u sjeni rata u Ukrajini, kada proživljavamo svojevrsni deja vu, vidljive su i razlike, na strani napadnutog sada je gotovo cijeli svijet“.

Katica Balog

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.