Pismo hrvatskoj Vladi i svim oporbenim strankama zastupljenim u HS

 

Neposredan povod za ovaj tekst, koji je ujedno i zahtjev da se konačno uvedu kriteriji po kojima će o hrvatskim iseljenicima i povratnicima te našim, u mnogočemu specifičnim interesima, voditi brigu i naša država, Republike Hrvatske, jest razgovor s jednom srbijanskom povratnicom objavljen u Glasu Istre, 23. kolovoza 2010. u kojem se ona žali kako se osjeća kao stranac, jer nije dobila stan u Puli, već u turističkom mjestašcu nekoliko kilometara od Rovinja!? A ona uopće ne bi, u normalnoj državi, trebala dobiti ništa! Članak je prožet emotivnim nabojem prema 'jadnim Srbima' koji su se strašno bojali početkom 90-tih, koje se 'maltretiralo', 'šikaniralo'...!? A Hrvati... tko se više sjeća i razmišlja o našim strahovima pred 'četvrtom vojnom silom u Europi', o maloj dječici iz Vukovara sa sijedom kosom na glavi, tko se više sječa Škabrnje, klanja u Hrvatskoj Kostajnici...!? Sada bi ta gospođa htjela i Domovnicu !? I to će joj valjda Pupovac riješiti jer je dospio u Sabor na osnovu apsurdnog, nigdje u visokorazvijenom demokratskom svijetu usporedivog, zakona pa sada legalno ucjenjuje!? Legalno da, ali je li istovremeno i legitimno? I što time postiže?

Pupovac i KosorDa ne bi na kraju ispalo 'tko vjetar sije žanje buru'? U ime hrvatskih povratnika iz iseljeništva u Istru Klub 'Krasna zemlja' traži od Vlade Republike Hrvatske reguliranje stambenog pitanja za sve one osobe koje su iz političkih i/ili gospodarskih (u stvarnosti isto političkih) razloga bile prisiljene napustiti Hrvatsku nakon 1945. godine naime, nakon nastanka velikosrpske tvorevine FNRJ/SFRJ! Dva su utemeljena razloga koja opravdavaju takav zahtjev prema Vladi RH: prvo, velikosrpska politička represija nad Hrvatima je bila imanentna toj umjetnoj tvorbi, a u gospodarskom i socijalnom pogledu imala je za posljedicu milijunsko iseljavanje hrvatskih ljudi iz svoje Domovine! Kako je suvremena hrvatska država pravni nasljednik te tvorevine onda ona mora svim hrvatskim pojedincima i obiteljima koje su bile primorane na emigraciju osigurati barem stambeni smještaj iz razloga što nije uspjela, u bivšoj državi kao NR/SR Hrvatska, jamčiti zaštitu elementarnih nacionalnih i ljudskih prava, fizičku sigurnost ali i socijalnu i gospodarsku ravnopravnost sa, primjerice, Srbima, kao 'državotvornim' u prijašnjem režimu! Drugi, ujedno povod i ključni razlog za ovaj zahtjev se sastoji u činjenici da se Sanaderova Vlada dogovorila sa SDSS-om kao političkim predstavnikom Srba (oni predstavljaju i Srbijance, dakle one koji po nikakvim parametrima ne mogu biti manjina u Hrvatskoj) da vrati stambeno pravo i stan svim onima koji su Hrvatsku napustili nakon (ili uoči) njezinog osamostaljenja i velikosrpske oružane agresije te okupacije i etničkog čišćenja dijela njezinog teritorija.

Mi kao nekadašnji emigranti, a zapravo prognanici iz vlastite Domovine, očekujemo od naše države u najmanju ruku ravnopravni tretman sa onima koji su u bivšem režimu bili, za razliku od nas, privilegirani, najvećim dijelom pripadnici represivnog aparata, a kojima hrvatska država osigurava povratak u stanove koji se grade na trošak proračuna RH! Valja napomenuti da su srbijanski pripadnici oružanih snaga i policijsko obavještajnog aparata nekadašnje Jugoslavije i tada živjeli od proračunskih sredstava, dok smo mi koji smo bili primorani napustiti Domovinu najvećim dijelom punili taj isti proračun i to u milijardama američkih dolara, a za uzvrat nismo dobili čak ni pravo na dostojanstven povratak. Mi sve plaćamo, oni iznova sve dobivaju! I dan danas respektabilan iznos novca ulazi u Hrvatsku zahvaljujući 'nerobnom deviznom prilivu', to je naš novac koji smo negdje drugdje zaradili, a 'doznačujemo' ga u RH. Samo u Njemačkoj živi i radi gotovo 400.000 Hrvata (prema najnovijim podacima, od konca 2009. godine). Svi oni baš kao i ostali iz Zapadne Europe, ali i sa drugih kontinenata, redoviti su i najizdašniji 'turisti' koje se ne mora pozivati putem skupih reklama na ljetovanje u Hrvatsku. Oko 60 % tih naših sunarodnjaka dolazi po tri puta godišnje u Hrvatsku (Uskrs, Božić i ljetni odmor). I oni otplaćuju u ogromnoj mjeri ceste koje su izgrađene, i oni pune rezervoare gorivom, troše dobar dio vani zarađenog novca, oni se brinu za svoje najbliže ako ostanu bez posla...

Nas, koji smo se vratili i one koji još nisu, jer su prestrašeni od neljudskog tretmana birokracije koja je dobrim dijelom još uvijek ista kao u bivšoj državi, se zakida za elementarna prava i pljačka, žrtve smo korupcije za svaki privatni ili poslovni korak, onemogućava nam se povratak u većem broju i to usprkos, svima znanim, katastrofalnim demografskim problemima; nije se, primjerice, stvorila jaka hrvatska banka koja bi mogla imati povjerenje nekoliko milijuna Hrvata iz svijeta jer nas se je, sa namjerno 'odglumljenom' Gluminom bankom i sličnim 'manguparijama', svojevremeno otjeralo od ideje da ušteđevinu držimo u Hrvatskoj itd. itd. Mi nismo zastupljeni niti u jednom političkom i gospodarskom segmentu (osim bivših režimlija poput Štroka, Končara... koji zapravo vračaju ono što se nekada 'pohranilo' u inozemstvu), sve brige oko elementarnih problema tih naših sunarodnjaka prebačene su na leđa nekolicine entuzijasta. Pitanje koje se nameće: što predstavnici Vlade (i oporba) misle koliko bi RH dobila od turizma ovoga ljeta da su Hrvati iz svijeta bojkotirali dolazak u Hrvatsku i otišli na neko drugo (u pravilu jeftinije) turističko odredište? Koliko smo milijardi konvertibilnog novca dali samo za obranu Hrvatske? Koliki su od nas i aktivno sudjelovali u Domovinskom obrambenom ratu? Gdje smo danas? U Haagu, poput junaka generala Gotovine ili degradirani kao ljudi, poput generala Rose, Glasnovića...? Pita li se itko takvo što? Mislite li vi doista, da se ne bismo mogli, poput sindikata ili poslodavaca, interesno povezati, hrvatski iseljenici i mi povratnici? Pa da i mi poput Pupovca, sindikalista i poslodavaca na Markovom trgu pregovaramo što hrvatska država može učiniti za nas koji bi se vratili ili već jesmo?

Budite sigurni da vas ne bismo tražili ništa, nikakva novčana sredstva oko čega se kod nas sve vrti ili nekakvih 'stečenih prava...već da kao država osigurate okvire za normalno poslovanje! Ili da konačno lustrirate sudstvo kao izvor svih pretvorbenih i privatizacijskih zala (ali i onih 'običnih' ljudskih nepravdi koji ti totalitaristički suci još i danas čine)? Da tu nepravdu podvrgnete reviziji! Da imenom i prezimenom navedemo one koji su rasprodali 'obiteljsko blago'! Tu bi na vrhu ljestvice bio čak jedan bivši iseljenik ili 'iseljenik' Ivica Mudrinić!? (taj Mudrinić se prijevarom ugurao u Vladu 90. godina, kao nekakav veliki stručnjak i inovator no, kako se danas vidi on je najveći stručnjak ipak jedino za svoj i samo svoj džep. Da je, od njega Nijemcima prodani, telekomunikacijski gospodarski gigant ostao u državnim rukama danas bi od dobiti punio i više od 10% nužnih proračunskih sredstava. A on na svom portalu zapošljava 'ergelu' jugonostalgičara!? Kakav je pak to bio hrvatski emigrant?) No, odmah iza njega su na ljestvici do jednoga, 'domaći' igrači! Znate gospodo iz Vlade, a još više vi iz oporbe, koja je ključna razlika između nas koji smo živjeli desetljećima na Zapadu i vas od kojih ste mnogi upravljali i onom bivšom državom i/ili njezinim gospodarstvom? Ključno je to da mi na taj svijet (kako vi volite kazati ,međunarodnu zajednicu')ne gledamo iz podaničke "žablje perspektive"! Znamo isto tako da je 'topla voda' već davno otkrivena i da našu državu može voditi jedan sposoban politički menadžer bez pola ministarstava, državnih tajnika...Zaboga, pa Hrvatska je po broju stanovnika jedan Milano! Milano na ogromnom i bogatom teritoriju koji može prehraniti i šest puta veći broj stanovnika!? Ali ne, mi imamo gotovo 600 općina i gradova, 21 županiju...to ni Bog ne može financirati a kamoli sadašnje hrvatsko gospodarstvo!

Međutim, jasno je i zašto, jer da vam netko makne tu lokalnu interesnu mrežu na kojoj vi stojite i upravljate, a ne razvijate (jer vas to nitko nije naučio, za razliku od onog prvog) po zakonu fizike vi biste pali! A to vi ne želite nego ste spremni sve nas odvesti u propast zajedno sa vama iz razloga što vam se omilila vlast (kao najveća slast)! Kod vas kako izgleda nema ni 'n' od nacionalne odgovornosti! Kao da je Hrvatska vaš osobni feud! To je istovremeno temeljni razlog što, i pod cijenu opće propasti, želite zadovoljiti svaku željicu Pupovčevih Srba! Zbog toga se pitamo, kada ste već odlučili našim nekadašnjim progoniteljima velikodušno osigurati besplatne (do sada već oko 4.500 izvan područja posebne državne skrbi) stanove, zar doista mislite da smo mi predodređeni da budemo nečije vječite budale – nekada od 'crvene' buržoazije, a danas, uglavnom, od te iste samo ne više crvene već izblijedjele 'roza' boje? Tko je na primjer objavio, izuzev jednog portala, vijest da u Njemačkoj gimnaziju, iza Nijemaca, najviše završavaju Hrvati i to u višestruko većem broju od ostalih stranaca!? Kolike stručnjake imamo u vodećim svjetskim kompanijama, bankama, sveučilištima...koliko milijardera, koliko političara...je li ih itko što pita od predstavnika naše zemlje po svijetu? Ne, njima se čak i oduzima pravo glasa na izborima, iako su naši državljani, ne uvodeći dopisno i internetsko glasovanje!? A Srbima se dijeli 'šakom i kapom'! Pa se onda 'krpa' proračun na jedvite jade i gotovo smo pred bankrotom!? Tko plaća razminiranje, a koje će trajati najmanje još desetak godina?

Koji su za to nužni izdaci i koja je ljudska i materijalna šteta samo tim vandalskim činom učinjena našoj zemlji? Zar se gospoda Pupovac, Uzelac, Stanimirović, Gajica ...ne mogu angažirati da te stvari rješavaju oni koji su ih postavljali? Tko je rušio Vukovar, Škabrnju, Gospić, Dubrovnik, Zadar, Sisak, Petrinju, Osijek, Vinkovce, Županju...tko ih još i danas gradi, čiji su to novci, gospodo političari iz vlasti i posebice vi iz oporbe? Pošto nam je jasno da masovni mediji u Hrvatskoj neće objaviti ovaj tekst kako bi otvorili širu raspravu o toj temi, a, po našem mišljenju, zaobilaženje javne diskusije i njezino proglašavanje tabu temom može dovesti jedino do radikalizacije hrvatsko - srpskih političkih odnosa sa teškim i štetnim posljedicama, posebice u kontekstu sve teže svjetske gospodarske (i moralne) krize - jer su u funkciji stranog kapitala i njegovih interesa, zapravo njihova dresirana i poslušna 'štenad', očekujemo od Vlade Republike Hrvatske, a i oporbe kojoj će ovo biti proslijeđeno, da nam odgovore i točno navedu što je do sada poduzeto glede povrata stanarskog prava Srbijancima i Srbima izvan područja posebne državne skrbi, a što se po tom pitanju još namjerava učiniti? Osim toga da odgovore gdje smo u toj priči mi, hrvatski iseljenici i povratnici, zbog čega nas se u odnosu prema Srbima diskriminira? Jesu li naši ljudi u svijetu zastupljeni u nekakvom konceptu razvoja Hrvatske i prevladavanja ove izuzetno specifične i teške krize kod vladajućih, ali i oporbenih stranaka?

S poštovanjem,

Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva "Krasna zemljo"
Ninoslav Mogorović, predsjednik

Sub, 18-05-2024, 05:21:48

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.