Strategija etiketiranja političkih neistomišljenika

»Mi smo u subotu donijeli odluku da ne možemo ići s HDZ-om jer jednostavno - ne možemo. Tamo ima rasista, fašista, ljudi koji su osuđeni za teška kaznena djela«, – Zoran Milanović, predsjednik tehničke Vlade RH

»Drago mi je da je ovaj sitni šovinista i politički nasilnik sa školskog igrališta, koji je ispao iz torbe Željke Markić i Bog te pitaj koga još, prepoznao HNS kao glavni problem u ostvarivanju njihove klerikalno-policijske političke platforme«, - Igor Kolman, bivši saborski zastupnik i glasnogovornik HNS-a

Izjave su od kojih se svakom pojedincu u pluralnom društvu, temeljenom na dijalogu i konsenzusu različitih mišljenja, vrijednosti i stavova kakvo bi trebalo biti otvoreno liberalno - demokratsko društvo, naprosto ledi krv u žilama.

Politička korektnost na hrvatski način umjesto instrumenta razvijenih demokracija kojim se sprječavaju društvene podjele i govor mržnje u javnim nastupima grubo se koristi kao sredstvo najprizemnijih obračuna s političkim neistomišljenicima. Etiketiranje pojmovima poput rasista, fašista, ognjištara, primitivca koristi se najčešće kao zamjena za jedino legitimno sredstvo komunikacije u demokratskom društvo odnosno argumente.

Ne tako davno, točnije tokom kratke, ali slatke predizborne kampanje bili smo svjedoci retorike mi ili oni upravo iz FrancuskaUspon i dobre izborne rezultate Nacionalne Fronte, Marine Le Pen osim rastućoj islamofobiji pripisao je i pojmovima kojima se birači NF etiketiraju. Uvredljivi nazivi, fašist i rasist ne služe ničemu. Legitimni i legalni izabrani predstavnici politička su realnost, a u demokratskoj areni jedini odgovor je onaj argumentirani.usta osoba koje danas najglasnije prozivaju i etiketiraju. Činjenica da aktualni premijer još uvijek nije čestitao predsjednici na izbornoj pobjedi, širenje regionalnog šovinizma etiketiranjem osoba povjesničarima iz Špičkovine, čašćenje ustavnih stručnjaka među kojima je i Milanoviću ideološki bliska Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pojmovima poput stručnjaka iz zavičajnih klubova i kafana, spominjanje cincara u kontekstu profitera i prevaranata, ksenofobno vrijeđanje susjeda iz Prnjavora i sl. izjave odaju dojam kako socijalistička demokratska partija lagano ali sigurno postaje nacionalsocijalistička radnička partija.

Nedavno je na Hrvatskoj dalekovidnici prikazan kratak ali sadržajan intervju sa francuskim profesor povijesti i geografije u školi u Saint-Denisu, u predgrađu Pariza, Iannisom Roderom.

Uspon i dobre izborne rezultate Nacionalne Fronte, Marine Le Pen osim rastućoj islamofobiji pripisao je i pojmovima kojima se birači NF etiketiraju. Uvredljivi nazivi, fašist i rasist ne služe ničemu. Legitimni i legalni izabrani predstavnici politička su realnost, a u demokratskoj areni jedini odgovor je onaj argumentirani. Nadajmo se da će ova poruka doprijeti do moralne policije i kod nas i da politička korektnost neće služiti kao instrument 'pravovjernih' za postizanje represivne tolerancije koja prerasta u jednoumlje već će se odgovorno koristiti za promicanje suživota i dijaloga zasnovanog na istinskom pluralizmu stavova, mišljenja i vrijednosti.

Roko Milković

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.