Nogomet, politika, korupcija

Društvo znanja, mladi su naša budućnost, cjeloživotno obrazovanje i još pokoja simpatična doskočica iz sladunjavog repertoara javnih djelatnika u Hrvatskoj nažalost nisu jamac ostanka vojske kompetentnih, radno Samader Erzelsposobnih i novcem hrvatskih poreznih obveznika školovanih Hrvatica i Hrvata u Domovini.

VezeKumstva, rođačke, partijske i ideološke kompetencije važnije su od onih akademskih, stručnih ili barem praktično iskustveno stečenih. Gdje god zagrebemo iskaču Sanaderi i Merzel - Lovrići, stečaj automatizmom znači propast, a slobodno tržište funkcionira jedino ukoliko vaš privatni biznis uključuje posao s gradom, općinom ili državom.Koliko ste se puta našli u situaciji da ste naišli na natječaj za posao za koji vam se čini kao da je krojen za nekoga već unaprijed određenog? Koliko puta je službena osoba u nekoj od institucija koja bi vam trebala pružiti pomoć, profesionalno vas usmjeriti ili obaviti neki drugi posao nezainteresirano kolutala očima i usmjeravala vas bespućima birokratskih zbiljnosti? Vježbenici i nemaju gdje naučiti budući da ih umjesto stručnjaka i moralnih uzora obučavaju konvertiti i demagozi.

Kumstva, rođačke, partijske i ideološke kompetencije važnije su od onih akademskih, stručnih ili barem praktično iskustveno stečenih. Gdje god zagrebemo iskaču Sanaderi i Merzel - Lovrići, stečaj automatizmom znači propast, a slobodno tržište funkcionira jedino ukoliko vaš privatni biznis uključuje posao s gradom, općinom ili državom.

Suočen s društvenom nepravdom, razočaran i frustriran građanin se aktivira, organizira peticije, referendume i mirne-dostojanstvene prosvjede. Sindikalisti odijevaju opravice od sintetike i zaglušujućom galamom zviždaljki kreću prema Markovom trgu. Za vrijeme njihova prosvjedna marša pro vladini fanzini koji su ujedno i gospodarski fenomen u Hrvatskoj budući da su se jedini izvukli iz stečaja i to predstečajem već su ispunjeni tekstovima i kolumnama osude bezobraznih parazita koji se usuđuju prosvjedovati. Poručuje im se da se kandidiraju za funkcije budući da se u otvorenom i pluralnom društvu građanskim aktivizmom i civilnim društvom ne smije baviti, niti zvati nitko doli Platforme 112.

Korupcija

Tim scenarijem otprilike počinje i završava svaki legitimni bunt u Hrvata. I onda nam se dogodi nogomet. Uvertira Milano, eskalacija derbi Dinamo – Hajduk. Huligani narušavaju festival hrvatskog nogometa i euforično raspoloženje svih 3.000 gledatelja! Uglednici iz lože koji imaju više kaznenih prijava za sukob interesa, pravomoćnih i nepravomoćnih presuda nego Capone i Camorra zajedno su šokirani naročito drskim ponašanjem nasilnika s tribina. Udruga čija su izvješća odbijena kao nevjerodostojna na suđenju hrvatskim generalima i prvom hrvatskom predsjedniku ponovno izvještava i popisuje, ovaj puta financijer drugi, metodologija identična.

Torcida se naziva Orjunom i SDP-ovom armijom koja ruši hrvatski nogomet i dijeli sjever i jug unatoč činjenici da im je podršku dao splitski HDZ, Kujundžić i inicijativa Zajedno KorupcijaKorupcija uistinu nema stranačku boju, nacionalnost i ideologiju. Ako je netko u našoj organizaciji, a korumpiran je i nekompetentan tada on nije naš jer nam dugoročno ruši kolektiv. Korupcija nagriza svaku instituciju i sustav i ukoliko stvarno želimo dobro podržat ćemo nužne promjene.za Dinamo koju uz BBB čine Šokota, Bišćan i Šimić i ostale dinamove legende. Dečki iz jedne i druge navijačke skupine koji su svake godine u Vukovaru, obnavljaju igrališta u Škabrnji, kleče pred katedralom, prate reprezentaciju i to ne samo na pomodne, trendy turističke utakmice u mondenim europskim metropolama već u Azerbejdžan, Sofiju i Tbilisi, koji bi baš kao i 1990. bili prvi na crti su huligani, a pojedinci koji izjavljuju antologijske izjave o lijepoj Jugoslaviji, večeraju s bivšim pripadnicima Arkanovih postrojbi i šire populizam gdje god stignu su poduzetnici i uzoriti domoljubi.

Sasvim je očekivano i legitimno da se na iskazani revolt pokušavaju prikačiti institucije, akcije, pojedinci i destruktivni mediji, te pridobiti političke i ine poene. Isto tako je normalno da prozvani pokušavaju umanjiti i kontrolirati štetu nazivajući navijačke skupine instrumentaliziranim pijunima, no ukoliko stvarno želimo promjene u društvu potrebno je odvojiti žito od kukolja, politički se opismeniti, te smoći hrabrosti kritički promišljati.

Korupcija uistinu nema stranačku boju, nacionalnost i ideologiju. Ako je netko u našoj organizaciji, a korumpiran je i nekompetentan tada on nije naš jer nam dugoročno ruši kolektiv. Korupcija nagriza svaku instituciju i sustav i ukoliko stvarno želimo dobro podržat ćemo nužne promjene.

I da, BDP je u padu 12 kvartal za redom, ako koga to još zanima!

Roko Milković

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.