Žena Hrvatica

 

Borka ŠunjićPoštovani čitatelji, za razliku od dosadašnjih, pretežito političkih tema iz Drage Naše BiH, ovom prigodom, za promjenu ali i osvježenje predstavit ću vam jednu, po mnogo čemu posebnu ženu: Riječ je o gospođi Borki Šunjić, novinarki iz Mostara. I odmah da vam kažem, gospođa Borka je baka dvoje unučadi. Kada pogledate fotografiju teško ćete u ovo povjerovati ali je istina. Gospođa Šunjić rođena je 17. ožujka 1959. u Mostaru gdje živi cijeli svoj dosadašnji život. Pa što bi to onda moglo biti posebno, što je to vašeg kolumnista ponukalo da vam je predstavi? Krenimo redom.

Rođena je u selu Borajni, općina Grude, od majke Milke i oca Rudolfa Šimić. Djetinjstvo je provela u Mostaru gdje je završila osnovnu školu te srednju tekstilnu i ekonomsku. Prvo zaposlenje dobila je u svibnju 1980., u mostarskoj filijali „Sarajevo osiguranja". Poslije rata radila je u tajništvu Predsjedničkoga vijeća HR HB, a potom do 10. kolovoza 2000. u Zavodu za školstvo Mostar, HNŽ. Danas radi u Federalnom Ministarstvu obrazovanja i znanosti, kao viši referent u kabinetu ministrice, točnije tajnica.

Ono što gospođu Šunjić izdvaja od prosječnih osoba jest sljedeće:

Diplomirala je 2009., studijsku grupu novinarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te nastavila studij novinarstva. Trenutno je pri kraju pete godine i na ljeto će, ako Bog da, kako kaže, magistrirati. No to nije sve! Od najranije mladosti pokazivala je zanimanje za modu te se jedno vrijeme bavila kreacijama i dizajnom ali i manekenstvom. Godine 2007. izabrana je za – „Damu sa stilom grada Mostara za 2007. godinu" u konkurenciji Marina Kljajo-Radić – književnice, trenutno predsjednice DHK HB, Vesne Pinjuh – županijske ministrice poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vesne Arapović – voditeljica dječjeg zbora Pavarotti, Zerime Obradović, doktorice, Radmile Komadine – glavne savjetnice gradonačelnika Mostara te Erne Kotlo – predsjednice udruženja „Sunce".

Već sljedeće godine postala je predsjednicom žirija istoimenog natjecanja, a kolege u tom žiriju su joj eminentne osobe iz javnog i kulturnog života Mostara. Na Oriflame Fashion Week-u, u Mostaru 2009. nastupala je na modnoj pisti kao manekenka – poslovna dama. Od 2004. – 2008. zamjenica je predsjednika sindikalne organizacije Federalnog ministarstva obrazovanja, a od 2008. je predsjednica te član koordinacijskog odbora u Sindikatu Federacije BiH. Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova Federacije BiH dodijelio joj je Zlatnu zahvalnicu za doprinos u razvoju sindikata i ostvarenju sindikalnih ciljeva. Član je udruženja arhivskih i administrativnih djelatnika HNŽ, te član Hrvatskog intelektualnog zbora BiH. Aktivna je članica u društvenim i političkim događanjima. Vozi svoj Chevrolet. Ali najbolje kod gospođe Šunjić tek slijedi!

I pored svega nabrojanog, svih obveza koje uspješno obavlja, ona je majka troje djece, dvije kćerke, Ane i Ivane, te sina Ivana. Kako rekosmo na početku ona je i baka dvije unučice, Marije i Darije. Živi u skladnoj obitelji sa mužem Franjom, kojemu je odana supruga i prijateljica. Predano i savjesno izvršavanje profesionalnih, društvenih i obiteljskih obveza ne bi bilo moguće bez neiscrpne energije koju njezina osobnost posjeduje.

Što nakon svega reći osim još jednom ponoviti - Daj Bože Hrvatima što više ovakvih majki, supruga, baka i naravno, uspješnih žena!

Anto Marinčić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.