Dodatna zarada

 

U ovo ljetno vrijeme mnogi naši ljudi, koji su na kako se to zvalo privremenom radu u zapadnoeuropskim zemljama, dolaze kući na godišnji odmor. Kako ćete vidjeti, oni su prilika za dodatnu zaradu nekih u Dragoj Našoj. Na proslavi sv. Ane u Radunicama (selo u općini Žepče) susretnem dugogodišnjeg poznanika, ali ću ga ovom priogodom oslovljavati samo s inicijalima. – Čita li se HS u Republici Srpskoj – pita me I.J.? - Ovo se više ne može izdržati, dodijalo mi je brate – nastavlja I.J., očito uzrujan, ne čekajući odgovor. - Baš sam pazio da ne napravim kakav prekršaj, vozio sam poštujući svako ograničenje jer znam da me policija čeka na svakom koraku. Ma znam da će mi, kad god me zaustave pronaći nešto za što će tražiti da platim kaznu, ali više mi je zbog gubljenja vremena s njima nego zbog kazne koju ću platiti. I tako, zaustavi me policija RS, na ulazu u Doboj. Kaže mi policajac – vozio si brže. Ne nisam, baš sam se pridržavao ograničenja jer znam da ste tu i da samo čekate nekoga koga biste zaustavili. Dao sam mu papire, vozačku i prometnu koju je tražio ali nisam htio ništa platiti i nisam htio izaći iz auta. Na to je on otišao do kolege izvadili su palicu iz auta i prišli mi, izgurali me iz auta s očitom nakanom da me udare. Da supruga nije intervenirala i pitala – što vam je što je skrivio, zašto ga dirate, mislim da bih dobio po glavi. Rekao sam im, znam da želite da vam uzvratim kako biste me pretukli i još optužili za napad na službenu osobu, ali ja to ne ću, a i operiran sam nedavno i da hoću ne bih mogao. Na koncu sam im ipak morao platiti 30 maraka, koliko su tražili.

Ono što je i pticama na grani poznato, ali se svi odgovorni u Dragoj Našoj prave ludi, jest da policija najčešće zaustavlja bolja auta strane registracije, a I. J. je vozio BMV sedmicu, i naravno, nije bilo šanse da ga ne zaustave. Za ovu prigodu ispričat ću vam što mi je kazivao moj susjed, policajac koji radi u graničnoj policiji, M.M. (ime poznato autoru teksta). – Imamo jednog policajca Srbina, taj uzme pokvaren radar i zaustavlja vozače boljih auta. Tu je ograničenje od 60 km na sat i kada ih zaustavi kaže - vozili ste 70 ili 75 na sat. Oni koji se ne bune niti raspravljaju i odmah mu daju 10-20 maraka dobro su mu došli, onima kod kojih zaključi da bi moglo biti tvrdo kaže – eto sada ću vas pustiti bez kazne ali sljedeći put... Danas je graničnu policiju posjetio prvi zamjenik Visokog predstavnika Raffi Gregorijan i nakon toga izjavio kako granična policija efikasno obavlja svoj posao te je jedna od boljih institucija zbog koje BiH može očekivati ukidanje viznog režima! Ma bravo gospodine prvi zamjeniče Visokog predstavnika! Bravo.

Anto Marinčić

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.