Dani Miholjskog ljeta u Žepču

 

U nedjelju je (31. kolovoza, op.ur.) , u organizaciji HKUD „Ognjišta“ Lug-Brankovići, općina Žepče, priređena kulturno-umjetnička manifestacija pod nazivom Dani Miholjskog ljeta. Jedanaesta je to zaredom, uspješna smotra folklora koju organizira ovo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo. Tom prigodom razgovarali smo s mladom predsjednicom HKUD „Ognjišta“, Tanjom Slišković. Ova ambiciozna i obrazovana djevojka (diplomirala hrvatski jezik i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Mostaru) kazala nam je:

„Naše Društvo djeluje od 1994. godine i prvo smo HKUD-o na ovim prostorima. U početku smo u našem programu imali zastupljene i stare narodne športske igre kao što su bacanje kamena s ramena, potezanje konopca, skok u dalj itd., a unatrag nekoliko godina usredotočili smo se na smotru folklora. Ono što bih posebno naglasila jest rad u nekoliko sekcija, odnosno učenja mladih članova Društva sviranju starih instrumenata, šargije, dvojnica, frule, te pjavanja. Imali smo i plesnu sekciju ali nam tu trenutačno malo škripi, nedostatak kvalitetnih učitelja plesa. Inače, u dosadašnjem djelovanju pozivani smo i sudjelovali na mnogim kulturnim manifestacijama u Austriji, na europskoj smotri folklora u Mađarskoj i naravno u Zagrebu. Imali smo i poziv za sudjelovanje u Estoniji ali nitko nam nije mogao platiti put do tamo. Znate, za organiziranje jedne ovakve smotre potrebno je oko pet tisuća bh maraka. Za ovu nedjeljnu smotru novac su osigurale malo veće tvrtke iz Žepča te nešto Općina. U nedjelju je naše Društvo ugostilo devet društava.

Ugostili smo; PZK (Posavski zavičajni klub) „Derventsko kolo“, Zagreb, PZK „Plehan“, Zagreb, KUD „Izvor“, Žabljak-Usora, KUD „Hercegovac“, Široki Brijeg, KUD „Jankovci“, Jankovci kod Vinkovaca, HKUD „Studenčica“, Studenci (Ljubuški), HFS (Hrvatska folklorna skupina) „Bobovac“, Kraljeva Sutjeska, KUD „Metković, Metković, i HKD „Izidor Poljak“, Brčko, sveukupno oko 300 sudionika. Smatram bitnim naglasiti, mi samo pozivamo Hrvatska kulturna društva, to je naša orijentacija. Nastojimo da sve što radimo bude uspješno pa tako i ova nedjeljna smotra i svaki put je bilo lijepo, vidi se to i po tome što to naš narod prihvaća s oduševljenjem. Na ovoj smotri najsna|niji dojam su, po mojem mišljenju, ostavili KUD „Hercegovac“ iz Širokog Brijega i HKUD „Studenčica“ iz Ljubuškog, čiji je scenski nastup bio sjajan, najbolji. U planu nam je odr|avanje pokladnih večeri, maškarade u Žepču te svakako odlazak na „Vinkovačke jeseni“, gdje smo po drugi put pozvani“.

Dani Miholjskog ljeta

Poslije razgovora o nedjeljnoj smotri folklora, u spontanom razgovoru dotakli smo se vijesti koja se u ponedjeljak čula na radiopostajama. Dok predsjednici Društva Slišković kazujem kako sam čuo da u Imotskom ima više od 2500 neo|enjenih, starijih momaka i oko 200 starijih cura, te da su svi oni imali samo po jedno dijete.... ona uz smiješak kazuje: „ U našoj školi na Brankoviću moramo uvesti dvije smjene jer imamo manjka prostora i molim vas, nemojte ni slučajno napisati, viška djece!

Anto Marinčić
Hrvatsko slovo

 

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.