„Zvuci Opatovine“ SKUD-a „Ivan Goran Kovačić - kulturna i turistička događanja u središtu Zagreba

Studentsko kulturno- umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“ već 65 godina djeluje kao prepoznatljiv zagrebački i hrvatski stup društva koji lagano, ali sigurno, gradi bogatu tradiciju i iznova obogaćuje svoj doprinos kroz mnoge mlade, ali i zrele generacije.zvuci2

Poznati pod nazivom „Goranovci s Opatovine“, 2012. godine pokrenuli su kulturnu manifestaciju pod nazivom „Zvuci Opatovine“, tjedan SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“, u kojoj se svake godine u rujnu, kroz tjedan dana, svake večeri po jedna sekcija Društva, predstavlja Zagrepčanima i ostalim posjetiteljima grada.

Akademski zbor, folklorni ansambl, muški vokalni ansambl, akademski harmonikaški orkestar, studentsko kazalište i grupa za međunarodni folklor su sekcije u kojima današnje generacije Goranovaca aktivno sudjeluju, a kroz 45 minuta samostalnog programa reprezentiraju trud, znanje, ali prije svega veliku ljubav prema prema umjetnosti i tradiciji kroz nastupe, koncerte i predstave.

Zbog jeseni i vremenskih uvjeta, u rujnu se sva kulturna događanja sele u zatvorene prostore, a „Zvuci Opatovine“ su manifestacija koja se s jedne strane nastavlja na Zagrebačko histrionsko ljeto, a s druge strane, zatvara zvuci3manifestacije na otvorenom u samom centru Zagreba.

Primarna ideja pokretanja projekta bila je stvoriti jednu novu tradiciju, u kojoj će SKUD „Ivan Goran Kovačić“, na trgu Petrice Kerempuha, ispred samog sjedišta Društva, pokazati domaćoj publici, ali i turistima, svo bogatsvo i šarolikost grana umjetnosti kojima se bave.

Kako se manifestacija održava u samome srcu Zagreba, projekt promovira svu šarolikost hrvatske kulture i umjetnosti te produžava zagrebačku kulturnu ponudu na otvorenom.

Zbog vremenskih uvjeta, folklorni ansambl ove godine nije uspio održati koncert te se iz ansambla nadaju kako će se koncert ipak održati na proljeće, kaže Danijel Vukobrat, predsjednik foklornog ansambla.

Kroz tri godine trajanja projekta, odaziv publike iznimno je velik, a dojmovi publike su izvrsni te se čini kako SKUD „Ivan Goran Kovačić“ doista lagano, ali sigurno postavlja jednu novu tradiciju koja će nas i dalje, svake godine u rujnu, okupiti na trg Petrice Kerempuha.

Diana Leskovec

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.