Poslijeizborna preslagivanja

HDZ nije Hrvatska. Eto, morao sam to reći na početku teksta. Znam da će ta činjenica mnoge šokirati - zato sam ju i morao napomenuti na početku. Hrvatska je spašena uz obilje Božjeg blagoslova, žrtvu branitelja i briljantnost jednog čovjeka. Hrvatska nije nastala zbog HDZ-a, ni iz HDZ-a. HDZ nije spasio Hrvatsku. HDZ je bio oruđe koje je načinio državnik. HDZ nije bio taj koji je načinio Državnika, a (nažalost) nikada nije postao sustav koji stvara državnike - makar je imao dobar uzor. Eto, rekao sam i to. Sada, kada smo raskrstili s mitovima, možemo se pozabaviti ozbiljnim problemima.

Uvijek je jednostavnije okrivljavati druge za svoje neuspjehe. Tako je za izborni neuspjeh HDZ-a kriv Radman, "glupi narod", Most, Braun, a nađe se tu još štošta - od masona pa nadalje. No nisam čuo da je itko s toliko mnogo riječi za neuspjeh okrivio vodstvo HDZ-a. Koliki bi tek bio neuspjeh da s druge strane nije staja najnesposobnija vlada "slučajne" države? No, unatoč izbornom neuspjehu, HDZ je imao šansu da participira u vlasti. No, to je odbio. Ako sam dobro shvatio - zato jer se ne može dogovoriti s onim tko je uništavao državu posljednje 4 godine, odnosno s SDP-om.

Ipak, prema svjedočanstvu šefa HDZ-a on se jest dogovorio s šefom SDP-a oko barem jedne stvari - a ta je da odbijaju prijedlog Mosta i da zajedno zatraže prijevremene izbore. Pustimo po strani sada činjenicu da je bio nasanjkan od šefa SDP-a koji se nije držao dogovora. Činjenica je da mu je ipak dovoljno vjerovao da se s njim dogovara oko zajedničkih interesa - a u ovom slučaju su to ponovljeni izbori. S obzirom da su ponovljeni izbori ideja koja više nije tako odbojna kao što se činila prije mjesec dana, valjda je razumno da smo se našli u ovako nebuloznoj situaciji. Situaciji u kojoj obje strane načelno pristaju na prijedloge Mosta, ali - jednako tako načelno - isključuju jedna drugu. Situaciji u kojoj prvo jedna strana pristaje na uvjete Mosta, a druga to javno odbija, a zatim druga pristaje na uvjete Mosta, a prva to javno odbija. A za tu situaciju na koncu krivac ispada Most. Most koji ustrajno (i naivno) nastoji biti dosljedan sebi i od kruga i trokuta nastoji napraviti okrugli trokut.

Što donose novi izbori

Oprostite mi ako sam previše paranoičan, no izgleda mi kako Most pokušava ucijeniti i jednu i dugu stranu MOSTZar veliki igrači nisu pokazali sposobnost suradnje kada im je zajednički interes bio onemogućiti referendum o promjeni izbornog zakona? Takvo promišljanje daje sasvim dobro objašnjenje za trenutno stanje u kojem je za sve kriv Most. Tako je Most kriv što nemamo vladu. I naravno, Most ispada prevrtljiv upravo stoga što ustraje oko zajedništva, dok HDZ i SDP alterniraju oko njega kao da im je glavni interes da ih se ni u čemu ne izjednači. Griješim li ako stoga predviđam uskoro nove izbore?njihovom željom za vlašću, ne shvaćajući da i jedna i duga strana žele apsolutnu vlast. Naivnost Mosta nije u tome što očekuje dogovor oko zajedničkih interesa, nego zbog toga što očekuje dogovor oko podijeljenih interesa. Jesam li odveć paranoičan ako zaključim kako su, s ovako tvrdoglavim Mostom, ponovljeni izbori objema stranama zajednički interes? Naime, ponovljeni izbori su najbolja prilika velikim koalicijama da izbace strano tijelo i vrate se u ustaljene odnose snaga da bi se njihovi šefovi mogli baviti manje intelektulano zahtjevnom i već odveć poznatom retorikom plašenja Hrvatska-neHrvatska i ustaše-partizani.

Na koncu, zar veliki igrači nisu pokazali sposobnost suradnje kada im je zajednički interes bio onemogućiti referendum o promjeni izbornog zakona? Takvo promišljanje daje sasvim dobro objašnjenje za trenutno stanje u kojem je za sve kriv Most. Tako je Most kriv što nemamo vladu. I naravno, Most ispada prevrtljiv upravo stoga što ustraje oko zajedništva, dok HDZ i SDP alterniraju oko njega kao da im je glavni interes da ih se ni u čemu ne izjednači. Griješim li ako stoga predviđam uskoro nove izbore?

Što nam nose ti novi izbori? Što se tiče izbora, sve sam više u uvjerenju kako živim u nekoj mitskoj zemlji Apsurdistanu, a ne Hrvatskoj. U Apsurdistanu puk na izborima kažnjava one koji se trude više suverenosti prenijeti na narod. One što volontiraju za zajedničko dobro naroda se gleda s prezirom, a obilato se nagrađuje one koji skrbe o manjinama. Osim ako su te manjine nerođena djeca ili majke s više djece. Tako Projekt domovina inicijative U ime obitelji nikada nije prepoznata u Apsurdistanu, a presedan koji je inicijativa polučila u Europi brzo biva zaboravljen. Stoga valjda mogu očekivati da će u Apsurdistanu puk na izborima kazniti one koji u politici nastoje biti dosljedni i pošteni, unatoč tome što političare prezire upravo zbog njihove prevrtljivosti i nepoštenosti.

doc. dr. sc. Hrvoje Kalinić

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.