Nastavi li ovim žarom, ministar Mornar će ući povijest kao ministar koji je osnovao najviše sveučilišta u Hrvatskoj

Nastavljaući se na moje prethodni osvrt o osnivanju još jednog sveučilišta u Republici Hrvatskoj [1], osjećam se dužan ZabrinutostMoram izraziti zabrinutost za budućnosti visokog obrazovanja u Hrvatskoj koja se najbolje može objasniti onom narodnom: "sto baba kilavo dijete". Na koncu, podsjećam sve da se mogu uključiti u ovo "javno savjetovanje" na posebnim stranicama.obavijestiti javnost kako Ministarstvo obrazovanja i športa radi "punom parom", te je najavljeno osnivanje još jednog sveučilišta. Ovaj put je to osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Pojedinci koji prate postupak osnivanja sveučilišta primijetit će zanimljiv uzorak koji se još jednom ponavlja.

Ponovno se ulazi u javnu raspravu s pretpostavkom kako osnivanje sveučilišta u nekom gradu povećava broj visokoobrazovanih u tom gradu, te se ne razmatraju alternativni načini postizanja istog cilja. Ponovno se ne raspravlja o ujedinjavanju sveučilišta i ponovno se zanemaruju posljedice mrvljenja sveučilišta u Europi. Također, ministra Mornara ponovno treba pohvaliti što je u procesu osnivanja još jednog sveučilišta pronašao financiranje za još 6 radnih mjesta na sastavnicama novog sveučilišta, a po osnivanju će sasvim sigurno biti potrebno otvoriti još koje radno mjesto - što je od iznimne važnosti za krizom pogođeni Slavonski Brod.

Nastavi li ovim žarom, ministar Mornar će ući povijest kao ministar koji je osnovao najviše sveučilišta u Hrvatskoj. Ipak, moram izraziti zabrinutost za budućnosti visokog obrazovanja u Hrvatskoj koja se najbolje može objasniti onom narodnom: "sto baba kilavo dijete". Na koncu, podsjećam sve da se mogu uključiti u ovo "javno savjetovanje" na posebnim stranicama [2].

Ipak, dužan sam napomenuti kako ne možete anonimno dati savjete, te da kritike ne će biti uvažene jer je ipak riječ o "javnom savjetovanju", te da će na koncu biti odabrana opcija koja je ocjenjena najboljom prema procjeni učinka propisa [3]. Očito je iluzorno očekivati ikakav razuman dijalog s ijednim ministrom ovakve Vlade koji su spremni "razgovarati" 200, pa i više dana - ma koliko god je potrebno - dok god je po njihovom. Vidjeli smo to sa sindikatima, nastavnicima, liječnicima, a nedavno i braniteljima.

dr. sc. Hrvoje Kalinić

[1] H. Kalinić: Treba li nam još jedno sveučilište?

 [2] Poveznica

[3] Javna rasprava o Nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka Prijedloga Zakona o Sveučilištu u Slavonskom BroduJavna rasprava o Nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka Prijedloga Zakona o Sveučilištu u Slavonskom Brodu

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.