Tko o čemu, Josipović o "zaštiti" nacionalnih interesa

Ivo JosipovićEvo jedne kvazi-domoljubne izjave našeg predsjednika Ive Josipovića prenesene iz neovisnih medija... Komentirajući to što je premijerka najavila izmjene Zakona o privatizaciji Ine, po kojima nitko, osim hrvatske države, u Ini ne može imati više od 49 posto dionica, predsjednik je rekao kako hrvatska vlada treba štititi nacionalne interese; valjda primarno!? Predsjednik, inače sukreator vanjske politike, kao da je time želio reći: To nije moj posao nego vladin, odnosno: „brigo moja pređi na drugoga"! U istoj toj izjavi prisjetio se i mađarskog premijera Orbana kojeg je „pohvalio" kako je i on štitio, ali i uspješno zaštitio, mađarske nacionalne interese.

Mađarska štitila svoje interese

Bilo je to u svojedobnoj obrani MOL-a od pokušaja 'neprijateljskog' preuzimanja tvrtke od strane austrijskog OMV-a. Ne zaboravimo da je tada Mađarska već bila punopravnom članicom EU-e, a stroga Europska komisija nije se ničim usprotivila mađarskoj zaštiti nacionalnih interesa. Pače, takav mađarski postupak Europska komisija nije smatrala niti ugrozom tržišne utakmice pa ga je i odobrila, a OMV je u konačnici odustao od svoje „neprijateljske" namjere. I na kraju pravdoljubivi Josipović je dodao kako Hrvatska, misleći na vladu, u prvom redu ipak treba „štititi zakonitost"!

Viktor OrbanCitiram njegovu kontradiktornu rečenicu:Josipovićeva izjava„Mađarski premijer Orban štiti mađarske interese, a na nama je da štitimo zakonitost"; i ovce i novce rekli bi stručnjaci s Telea 2! Svaki iole normalan čovjek iz ove Predsjednikove nesuvisle rečenice logično bi zaključio kako je nekakva „zakonitost" u biti nezakonitog sporazuma između MOL-a i Ine iznad nacionalnih interesa države Hrvatske „Mađarski premijer Orban štiti mađarske interese, a na nama je da štitimo zakonitost"; i ovce i novce rekli bi stručnjaci s Telea 2! Svaki iole normalan čovjek iz ove Predsjednikove nesuvisle rečenice logično bi zaključio kako je nekakva „zakonitost" u biti nezakonitog sporazuma između MOL-a i Ine iznad nacionalnih interesa države Hrvatske. A MOL je – prema medijskim napisima - mitom od nemalih deset milijuna eura (polovica iznosa evidentirana na računu jedne švicarske banke!) itekako štitio „mađarske nacionalne interese", pa je na taj nezakonit način i došao do „prevage" u upravljačkoj strukturi kompanije! A to je po svim EU-mjerilima „tržišne utakmice" ne samo protuzakonit čin nego na svakom sudu i kažnjivo (ne)djelo....kako za donatora tako i za primatelja mita!

Po riječima "otrovnog" Arsena SDP-Bauka, Državno odvjetništvo je Predsjedništvo HDZ-a i Vladu proglasilo gomilom hipnotiziranih likova kojima je opasno povjeriti i puno jednostavnije poslove, a kamoli vođenje države (i kapitalnih državnih tvrtki poput Ine, nap. a.), jer ispada da ih je Ivo Sanader sve hipnotizirao i da uopće nisu imali svoje mišljenje. Doduše, ta hipnoza glede permanentnog otuđenja nacionalnog bogatstva nije nikakva „topla voda", patentirana tek po Ivi Sanaderu, traje ona što se tiče Ine već punih jedanaest godina, od trenutka kad je 25 posto te kompanije prodano za bagatelu mađarskom MOL-u, za mizernih i sramotnih 550 milijuna dolara; je li pod Račan, Linić, Crkvenac-hipnozom?

Je li netko u toj transakciji „umočio prste u med"?

novacPrepucavanje jednako „hipnotiziranih likova", SDP-ovih ili HDZ-ovih, „lijevih" ili „desnih" podsjeća na onu poznatu narodnu: „rugala se bakra loncu a oboje crni!". A njima se svakako pridružio i predsjednik ove dobrim dijelom (ras)prodane zemlje, Ivo Josipović koji će, eto, „štititi nacionalne interese" svoje zemlje sve dotle dok ga ne stisnu „zakoni" Europske unije. A onda će se i on „poklopiti ušima" i prihvatiti zakone „gospodara kaosa" jer generacijski cilj naše svekolike političke „elite" ipak je pristup toj utopijskoj EU-tvorevini koja nezaustavljivo puca po svim šavovima „eurozone"; od Grčke preko Italije sve do Portugala!Ništa novoNišta novo, pa tako je naša hipnotizirana politička „elita" postupala i onda kad su bili u pitanju i ostali, takozvani „viši nacionalni interesi'"poput morskog ZERP-a ili izdajničkog „transfera" naših generala u Haag... I traje to od 2000. dolaskom „našeg vic-mahera" na vlast, a nastavlja se njegovim ništa boljim nasljednikom

Od 2000. identična politika

HaagNišta novo, pa tako je naša hipnotizirana politička „elita" postupala i onda kad su bili u pitanju i ostali, takozvani „viši nacionalni interesi'"poput morskog ZERP-a ili izdajničkog „transfera" naših generala u Haag... I traje to od 2000. dolaskom „našeg vic-mahera" na vlast, a nastavlja se njegovim ništa boljim nasljednikom koji bi, eto, „pustio" nacionalni vjetar kad ga ne bi „stiskali" eu-zakoni. A jedno s drugim jednostavno ne ide, jer, narod kaže: ne možeš stisnuti i prdnuti istovremeno!

Za kraj recimo, kako je čudno da u toj tužnoj Ina-priči nitko i ne spominje bivšeg predsjednika Ina-uprave, koji kao da je bio šef nekakvog komunalnog poduzeća ili šutljivi ukrasni fikus te državne tvrtke, a nitko ne spominje ni njegova partijskog druga, „našeg bivšeg", koji je tijekom desetogodišnjeg mandata doslovno bio „poklopac svakom loncu"!

Ne usuđuje se svog bivšeg poslodavca, a uz to i bivšeg predsjednika predsjedništva SFRJ, privesti na obavijesni razgovor ni HDZ-ov perspektivni Karamarko, jer, tko je vidio da „vrana vrani oči kopa"? Pa, Karamarku se i Josip Boljkovac ruga!

Damir Kalafatić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.