Pravosuđe i temeljna prava

PolitikaSamo način vladanja državom ništa nije ostavio iza sebe, niti odbacio, već od 2000. godine vodi konstantnu istu politiku na štetu većinskog naroda, približavanju nekom balkanskom savezu pod krinkom „sve za ulazak u EU" uz zanemarivanje svih primjedbi i zamolbi građana, udruga, nekih novinara, stranaka i uglednih intelektualacaNaši vodeći političari se drže one „psi laju a karavana prolazi" ili „svakog čuda za tri dana dosta". Zločinačke haške presude generalima su iza nas. Zatvaranje u lisičinama generala Brodarca i njegova nepotrebna smrt, koju mnogi smatraju umorstvom, je također iza nas. Josipović i TadićLicemjerna proslava u Kninu je iza nas. Razlozi obrambenog rata su iza nas, a zločini nad Hrvatima dijelom zaboravljeni. Arbitražni sporazum je iza nas, o gospodarskom pojasu se više ne govori, ali posljedice svega toga ostaju na teret narodu.

Samo način vladanja državom ništa nije ostavio iza sebe, niti odbacio, već od 2000. godine vodi konstantnu istu politiku na štetu većinskog naroda, približavanju nekom balkanskom savezu pod krinkom „sve za ulazak u EU" uz zanemarivanje svih primjedbi i zamolbi građana, udruga, nekih novinara, stranaka i uglednih intelektualaca. Vodeći političari sigurni su čak i u izbornu pobjedu, jer oni imaju podršku mnogih EU-političara.

Poglavlje 23.

Listajući Poglavlje 23., koje se također više ne spominje, moramo se upitati koji mentalni sklop posjeduju naši političari koji su u stanju nametnuti „svojoj", ako ju uopće smatraju svojom, državi s 4 milijuna stanovnika, eumalim proračunom, uništenom proizvodnjom i ogromnom ratnom štetom davanje visokih proračunskih sredstava manjinama, pretežito srpskoj, i stambeno zbrinjavanje navodnih srpskih izbjeglica u gradovima na i izvan PPDS na ime ukinutih stanarskih prava, plaćanje iz proračuna mnogih parazita – državnih službenika koji se bave samo ispunjavanjem manjinskih prava.

Koja ironija od premijerke podijeliti ovih dana, mislim, 23 stana braniteljima u usporedbi s tisućom stanova onima koji su možda pucali po nama, jer popis njihovih imena i prezimena nije objavljen, a i to je dobro došlo u predizborne svrhe. Sretni dobitnici stanova zaboravljaju da im to nije dala Kosor već svi građani.

Srpske izbjeglice

IzbjegliceOd početka provođenja programa omogućavanja povratka izbjeglih i prognanih Hrvatska je omogućila povratak više od 348 000. Iz državnog proračuna izdvojeno je u tu svrhu 5,3 milijarde eura – međunarodne donacije iznose oko 5% tog iznosaKratki odlomci iz Poglavlja 23. se odnose uglavnom na diskriminaciju, pravo nacionalnih manjina, stambenom zbrinjavanju „srpskih izbjeglica", jer sve to je i bio glavni uvjet za završetak pregovora.

Uz Ustav, nacionalno antidiskriminacijsko zakonodavstvo se sastoji od mnogih zakona između kojih je i Ustavni zakon o pravima manjina. Doneseno je bezbroj Akcijskih planova. Radi provedbe svih tih mjera u rujnu 2008. donesen je Nacionalni program 2008. – 2013. i pripadajući Akcijski plan za njegovu provedbu. Postoje Savjet za nacionalne manjine i Vijeće za nacionalne manjine.

Za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u državnom proračunu u 2007. utrošeno je 18 milijuna €, a u 2008. 21,36 milijuna € što predstavlja povećanje od 18%.

Nacionalne manjine mogu osnovati udruge, zaklade i fondacije. Tri osobe mogu osnovati udrugu koju se registrira na lokalnoj razini. Državni proračun podupire rad udruga nac.manj. s 2,9 milijuna € u 2004., iznos se je popeo na 3,96 milijuna € u 2006.

Pripadnici manjina mogu osnivati medijske tvrtke i proizvoditi programe ili objavljivati novine i časopise. U 2006. proračunska potpora za informativno djelovanje manjina iznosila je 1,70 milijuna €. Iznosi kasnijih godina nisu poznati.

Javni bilježnik na području na kojem je jezik manjine određen kao službeni mora poznavati aktivno hrvatski jezik i službeni jezik manjine. (Kako komunicira na tom području osoba koja dolazi iz dijela na kojem je službeni jezik hrvatski i ne poznaje ćirilicu a želi rješavati probleme u gruntovnici? Predstavlja li on na tim područjima manjinu, u vlastitoj državi?)

«Pravni okvir»

Tadić i PupovacHrvatska je uspostavila „pravni okvir" koji uključuje zakonske i podzakonske propise koji jamče svim izbjeglicama povratak bez „ikakvih uvjeta". Navedeni propisi slijede načela Ženevske konvencije i protokola o statusi izbjeglica. (Kako se uklapaju svojom voljom otišli Srbi iz gradova kao iz Splita u međunarodnu definiciju statusa „izbjeglice"? Slaven Letica je u svom članku HL od 18.08. citirao nobelovca Alberta Camusa „ krivo imenovanje stvari povećava nesreću svijeta".) Hrvatska ima uspostavljen mehanizam „stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava koji je u potpunosti u skladu s međunarodnim izbjegličkim pravom. (Teško moguće, jer društveno vlasništvo nije poznato u nijednoj demokratskoj državi, stanarsko pravo nije bilo pravo vlasništva i hrvatskim zakonom je ukinuto.)

PomirbaRH je opredijeljena za pomirbu i povećanje tolerancije prema manjinama i to je Vlada potkrijepila s izmjenom preambule Ustava, svim nastupima predsjednika Josipovića u Srbiji i BiH i prije svega razgovorima s Tadićem i Dodikom, pokazanim čvrstim vodstvom i uloženim velikim osobnim naporima s ciljem jačanja bilateralnih odnosa sa svim susjednim državama kako bi izgradili regionalnu stabilnost i suradnjuStambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskih prava ostaje prioritet Vlade. (Ne zbrinjavanje svih stambeno nezbrinutih građana ili gospodarski rast zemlje.)

Od početka provođenja programa omogućavanja povratka izbjeglih i prognanih Hrvatska je omogućila povratak više od 348 000. Iz državnog proračuna izdvojeno je u tu svrhu 5,3 milijarde eura – međunarodne donacije iznose oko 5% tog iznosa.

Stanovi se dodjeljuju „iz mjerila" i „iznad mjerila" po kojem se do 2014. mora osigurati još 2350 stanova + novo prijavljenih tražitelja do početka prosinca 2011. u vrijednosti proračunskih sredstava 152 769 141.- €

Vlada je donijela 17.07. 2008. zaključak prema kojem svi korisnici stanova prema rješenjima do trenutka njihovog stambenog zbrinjavanja dobivaju novčanu potporu za najam stana 25.- kuna po osobi i danu.

Vlada je 2.09.2010. donijela Odluku i prema njoj omogućila korisnicima programa stambenog zbrinjavanja – bivšim nositeljima stanarskog prava izvan PPDS kupovinu stanova u državnom vlasništvu po povlaštenoj cijeni, značajno nižoj od tržišne. (Čije je to vlasništvo? Vlade ili svih građana? Koliko je kroz taj način prodaje izgubila proračunskih sredstava i to na ime izmišljenih bivših stanarskih prava? Kako se kod toga osjećaju svi oni koji teškom mukom ili nikako otplaćuju svoje minimalne stambene kvadrate?)

MRRŠVG distribuiralo je u regionalne urede i države Srbiju, BiH i Crnu Goru ukupno 6950 letaka i 5750 potrebnih obrazaca. ( Plaćeno sigurno proračunskim sredstvima. Na Makedoniju se to ne odnosi.)

RH je opredijeljena za pomirbu i povećanje tolerancije prema manjinama i to je Vlada potkrijepila s izmjenom preambule Ustava, svim nastupima predsjednika Josipovića u Srbiji i BiH i prije svega razgovorima s Tadićem i Dodikom, pokazanim čvrstim vodstvom i uloženim velikim osobnim naporima s ciljem jačanja bilateralnih odnosa sa svim susjednim državama kako bi izgradili regionalnu stabilnost i suradnju. Tu je navedena i nazočnost Josipovića na komemorativnoj svečanosti za srpske žrtve ustaškog režima iz 2. svjetskog rata blizu Gospića i u Varivodama za srpske žrtve iz 1995.

Osobno davanje premijerke hrvatskog prijevoda pravne stečevine EU vrijednosti 8 milijuna €. Arbitražni sporazum od 29.11.2010. kao kamen temeljac povjerenja između dviju država.

Pomirba

U svrhu pomirbe osnovana je s partnerima iz Srbije neformalna radna skupina radi rješavanja još uvijek neriješenih pitanja, kao što su nestale osobe, izbjeglice, prava manjina i granična pitanja.knjige(Stvarno neformalna, jer u korist Hrvatske se ne događa ništa.)

Zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu jamči poštivanje temeljnih prava i načela nediskriminacije u sadržaju udžbenika, kao i nadziranje obveze pozitivnog prikazivanja nacionalnih manjina u udžbenicima. Posebno je naglašeno da se nastava povijesti, bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost učenika gradivo povijesti poučava jednako za sve. Općenito pripadnici nacionalnih manjina imaju u pogledu svih školski predmeta pravo birati koji će udžbenik od postojećih prevesti ili, ukoliko nema adekvatnog udžbenika, uvesti iz zemlje matice. (Tko odlučuje o adekvatnosti udžbenika? Postoji li mogućnost da povijest uče prema četničkom udžbeniku povijesti? Gdje će raditi srednjoškolci nakon završenih škola na srpskom i ćirilici? U novim srpskim krajinama – enklavama u RH-oj? Je li to svrha forsirane pomirbe ili stvaranju konstitutivnog naroda?)

Zakon o suzbijanju diskriminacije i zakonskih odredbi o zločinima iz mržnje se provodi, tijekom 2009. je bilo 19 zločina iz mržnje, a u 2010. je doneseno 6 presuda.

Vlada je u siječnju 2010. osnovala Radnu skupinu radi jedinstvene statistike i praćenje zločina. Hrvatska je tijekom 2010. u okviru rada Ureda VRH-e za nacionalne manjine provela stručno usavršavanje novinara, koji prate prava nacionalnih manjina i suzbijanje predrasuda i stereotipa.

Na svim razinama sudbene, upravne i izvršne vlasti treba biti zastupljeno 5,5% pripadnika manjina. (Nije objašnjeno koliki postotak od tog postotka pripada kojoj manjini.)

Izrađeno i treba biti provedeno istraživanje javnog mijenja građana/ki RH i izbjeglica u Republici Srbiji o temi povratka izbjeglica i taj projekt je preliminarno prihvaćen od Delegacije EU u Zagrebu i ugovaranje projekta je trebalo biti svibnju/lipnju 2011. (Dodatni proračunski izdaci i kome to služi?)

Prema projektu IPA 2008. ojačala bi se suradnja s civilnim društvom i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje provedbe pravne stečevine, u sklopu kojeg se između ostalih sufinancira deset projekata udruga civilnog društva. (Plati narode jer bez Documente/Teršeličke i drugih nema ulaska u EU.)

Ratni zločini

Ante GotovinaRatni zločinU navedenom razdoblju RH je podnijela Tužiteljstvu MKSJ pet izvješća o aktivnostima Task Force-a u predmetu Gotovina,Čermak i Markač (11.10. i 18.11.2010. i 18.01., 28.02. i 14.04 2011.). Kakvog sadržaja su bila ta izvješća kada su dva generala dobila drakonske kazne a jedan je bio oslobođen?)Svi ratni zločini smatraju se najtežim oblikom kaznenih djela te će Hrvatska ostati ustrajna na provođenju istraga, podizanju optužnica i progonu ratnih zločinaca, bez obzira na etničku pripadnost. Provesti reviziju donesenih presuda u odsutnosti.

Republika Hrvatska je u razdoblju od listopada 2010. do svibnja 2011. nastavila punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju ispunjavajući sve redovite zahtjeve za pomoć od strane Tužitelja MKSJ-a. Do sada je RH zaprimila 885 zahtjeva za pomoć koji su u potpunosti ispunjeni.

U navedenom razdoblju RH je podnijela Tužiteljstvu MKSJ pet izvješća o aktivnostima Task Force-a u predmetu Gotovina, Čermak i Markač (11. 10. i 18. 11. 2010. i 18. 1., 28. 2. i 14. 4. 2011.). Kakvog sadržaja su bila ta izvješća kada su dva generala dobila drakonske kazne a jedan je bio oslobođen?

Tijekom službenog posjeta RH-oj 4. svibnja 2011. tužitelj MKSJ-a susreo se s najvišim državnim dužnosnicima, predsjednicom Vlade, ministrom pravosuđa, glavnim državnim odvjetnikom i članovima Task Force-a. Predstavnici Republike Hrvatske ponovili su svoju punu predanost daljnjoj suradnji s Uredom tužitelja. (Komentar nije potreban.)

Sve navedeno je samo mali dio svega onoga što je naša Vlada navela u Poglavlju 23. kako bi zadovoljila zahtjevima EU-e, naših budućih spasitelja, ukoliko se ranije ne raspadnu.

Tekst je možda predug za ova vruća vremena ali je potreban u ovo predizborno vrijeme.

Što nam preostaje?

izboriIzboriŠto nam preostaje? Čekati objavu lista kandidata za Hrvatski sabor i birati one na kojima se nalaze pošteni i stručni kandidati, kojima će dobrobit Hrvatske biti iznad svega i izići na izbore u što većem brojuKako to da nas nitko nije savjetovao uložiti milijarde eura najprije u gospodarstvo, obnoviti proizvodnju, jer sve se isplati raditi, navodnjavanje odvodnjavanje baranjski i slavonskih polja, izgraditi pročišćivače otpadnih voda po otocima, obali i svim turističkim mjestima, zapravo u sve što bi omogućilo rast BDP. Paralelno i postupno raditi na obnovi kuća i stanova koji su bili u vlasništvu građana. Je li poanta svega u bogaćenju građevinskog lobija.

A zakon o pravima manjina jednostavno prepisati n.pr. njemački, austrijski, talijanski ili mađarski i na taj način smanjiti ogromnu skupu administraciju.

Kako to da nitko nije predložio da se svi srpski zahtjevi, ukoliko su opravdani, rješavaju u okviru ratne štete koju nam je nanijela Srbija. Ili se je već kod sastavljanja tužbe protiv Srbije u Haagu, zbog naknade ratnih šteta, znalo da će se od toga na zahtjev EU i sveopće pomirbe odustati, a sve služi samo obmanjivanju građana.

Lakše je sve nametnuti šutljivoj masi, udarati posebne poreze na mirovine i smanjivati socijalna prava, ukinuti besplatne udžbenike itd.

Što nam preostaje? Čekati objavu lista kandidata za Hrvatski sabor i birati one na kojima se nalaze pošteni i stručni kandidati, kojima će dobrobit Hrvatske biti iznad svega i izići na izbore u što većem broju.

Mira Ivanišević

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.