Vapaj za prekidom hrvatske ravnodušnosti

 

Koji put mislim da sam možda dosadila sa svojim osvrtima i prigovorima čitateljima portala našega Hrvatskoga kulturnog vijeća, a i samoj sebi. Onda ponovno pišem, jer mislim da sam uočila nešto što drugi možda nisu i da je dobro skrenuti pažnju na ta zbivanja. Ovaj puta osvrnut ću se na izjave ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i borca za ljudska prava Žarka Puhovskog, te pitati jesmo li se vratili na doba jugoslavenske komunističke prakse.

Na Teletekstu HRT-e dana 9. siječnja objavljeno je:

Dražen Bošnjaković„Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković opovrgnuo je tvrdnju HSP-a o popisu srbijanskog tužiteljstva s imenima 322 vukovarska i 100 osječkih branitelja koje, ako napuste RH-u, čeka uhićenje. Ministri pravosuđa Hrvatske i Srbije su lani razmijenila popise osoba protiv kojih se vode postupci. Tada je bilo 40-tak ljudi, rekao je za HR. Dodao je da se popisi ažuriraju. Zabrinjava ga što Tihomira Purde nije bilo na njemu. Internetski portal politika.com objavio je na svojim stranicama popis 340 imena hrvatskih branitelja za koje navodi da ih srbijansko pravosuđe tereti za ratni zločin, te je za njima raspisalo međunarodnu tjeralicu. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u subotu da svaki hrvatski branitelj u Ministarstvu pravosuđa može provjeriti vodi li se protiv njega u Srbiji postupak. Ministarstvo branitelja kontaktiralo je s obitelji branitelja Tihomira Purde koji je uhićen u BiH. Spremno je pomoći obitelji, u skladu s mogućnostima."

Žarko Puhovski u Večernjem listu

Borac za ljudska prava Žarko Puhovski je u Večernjem listu – Obzoru od 8. siječnja dao intervju. Na pitanje je li nam potreban REKOM odgovorio je između ostalog:

„Potreban nam je drukčiji pristup ratu i ratnim zločinima jer ono što sada imamo frapantno podsjeća na 60-e godine prošlog stoljeća kad su samo državno-partijski instituti imali patent da se bave Drugim svjetskim ratom. Danas, kao i tada, rat se može spominjati samo po službenom imenu, tada NOB, danas Domovinski rat; mora se imenovati agresora-tada okupatori i domaći izdajnici, danas JNA i pobunjeni Srbi; zabranjeno je govoriti o građanskom ratu iako su sukobi imali i taj karakter (na što upućuju i službeni nazivi).

Žarko PuhovskiPitanje: U izbornoj smo godini, a inicijativa za pokretanje REKOMA trebala bi biti predana Vladi i parlamentu u lipnju.Kakvu reakciju očekujete?

Dio odgovora: „ Ni jedna vlada od zemalja u regiji o tome ne će odlučivati niti se izjašnjavati prije izbora. I koja god strana pobijedi u Hrvatskoj, nakon izbora će o tome drukčije razgovarati nego sad. Isto tako mislim da se ni jedna strana ne će usuditi o inicijativi odlučivati bez izjašnjavanja druge strane, a pogotovo neće to SDP ako pobjedi.

Pitanje: Po tome, ako i izgube izbore, HDZ će se pitati o REKOMU. Imate li neke signale s njihove strane?

Odgovor: Uvjeren sam da Jadranka Kosor nakon izbora ne će reći ne. Jer ako itko ima iskustva s tim, to je ona.

Sramotna izjava ministra

Izjava ministra pravosuđa je sramotna. Dakle tek sada smo saznali da su oba ministra izmijenila popise osumnjičenih za ratne zločine. Na tom popisu da je bilo 40-tak Hrvata, a koliko se nalazi Srba je i dalje tajna. Ne zna točan broj Hrvata jer navodi 40-tak.Je li vlada osnovala braniteljski tim za pripremu obrane tih 40-tak, provjeru vjerodostojnosti optužbi ili bar izvijestila optužene branitelje?

Čudi se što se u BiH uhapšeni branitelj ne nalazi na spisku, a ujedno navodi da se popisi ažuriraju a može biti da jadan ministar ne zna ništa o ažuriranom popisu. Predlaže da svaki branitelj može u ministarstvu provjeriti je li na tom popisu. 200 000 branitelja, toliko ih je valjda bilo u borbenim jedinicama, navalite na ministarstvo u nadi da vas policija ne će potjerati.

Krivnja se svaljuje na one koji su tražili objavu braniteljskog popisa, kao da svjedoci optužnice, ako nisu lažni, i bez tog popisa moraju znati o kojoj se osobi radi. Jesu li svi Srbi abolirani? Kada se protiv tako malog broja vodi ili su se vodili sudski postupci. Hrvatske žrtve su manje vrijedne.

Ako postoji međunarodna tjeralica onda ona vrijedi i u Hrvatskoj, zbog čega se onda u Hrvatskoj mogu slobodno kretati ali ne daj Bože da otputuju preko granice. Još jedna dogovorena prevara hrvatskog naroda. Bliže se izbori i ne bi bilo dobro zatvarati ljude u vlastitoj domovini. Nije mi poznato jesmo li sa Srbijom dogovorili i izručenje vlastitih državljana i zbog čega se ne vode postupci u Hrvatskoj, ako su uopće osnovani. Možemo li zatražiti izručenje srpskih građana ako su osumnjičeni za ratni zločin napravljen u Hrvatskoj?

Jugoslavenska komunistička praksa

rekomJosipović, Kosor i ministri tajno prodaju hrvatske branitelje Srbima da im sude, sve u duhu jugoslavenske komunističke prakse. Koliko još ima takovih tajnih podlih dogovora?

Gospodin Puhovski podsjeća na 60-e godine komunističke diktature. Koliko je on tada imao godina, što je radio i je li se bunio protiv tadašnjeg sistema? Ako nije zadovoljan s institutima koji se bave tom tematikom, zapravo s ljudima koji na njima rade jer da su režimski. Kojoj stranci oni pripadaju SDP ili HDZ? Koji profil ljudi će raditi u Teršelič/Rekomu? Koliko proračunskih sredstava će im uz bezbroj postojećih udruga biti odobreno? Tko ih sredstvima podržava iz inozemstva? Postoje li slični rekomi u Americi ili Engleskoj?

Puhovski nas informira da se je radilo o građanskom ratu na što upućuju i službeni nazivi, možda u nazivu „Domovinski rat". Prema njegovoj izjavi i tu se radi o prevari naroda. Prije izbora ništa a poslije izbora vladavina kao do sada.

Hoće li Hrvatski rast-Hrast uspjeti okupiti sve domoljubne, stručne i poštene ljude do idućih izbora? Imamo li snage da se izborimo za političke snage koje će se brinuti za sve građane ove zemlje na pravedan način? Dosadašnji bi trebali odgovarati za sve propuste i zlodjela.

Mira Ivanišević

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.