Ima li kraja ludilu hrvatskih političara?

 

RH i RSU Zagreb je u posjet, valjda ovog puta službeni, došao predsjednik Tadić, kojemu se moramo i diviti zbog njegovih ličkih korijena. Održao se je veliki skup gospodarstvenika, na kojem je važan govor održao predsjednik HGK-e Vidošević, sigurno će se uvažiti pritužbe srpskih gostiju da su diskriminirani u kupovini hrvatskih nekretnina kao i prihvatiti prijedloge o planu povratka srpskih izbjeglica/povratnika/ekonomskih imigranata. Za tulum, tako je tu zabavu označio Tadić, je izabran Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, premda je tom tulumu mogao poslužiti svaki hotel pa i šator narodnjaka. U Večernjem listu su kao gosti navedeni: - prominentni estradni umjetnici Severina, Nina Badrić, Lepa Brena, Gobac i ostali manje poznati, - novinari D. Kuljiš, D.Latin, veoma poznati ratni huškač Aleksandar Tijanić i ostali, - pisci Jergović, Matvejević i da ne nabrajam dalje.

24.843 pokradenih umjetnina

Zbog čega se je Hrvatski muzej, hram kulture i bogate prošlosti, degradirao na prostor za tulum? Je li Josipović gostima htio pokazati da je Hrvatska, premda agresori još uvijek nisu, prema Slobodnoj Dalmaciji od 28. 11., vratili 24.843 pokradenih umjetnina iz 45 hrvatskih muzeja, još uvijek bogata muzejskim eksponatima? Do sada su vratili 25.238 pokradenih muzejskih, crkvenih i privatnih eksponata. Možda Josipović štedi svoja sredstva, korištenje hotela bi možda morao platiti, a ovako mu kao vladaru Hrvatske stoje na raspolaganju za različite namjene prostorije svih institucija. Za potpuno zadovoljstvo Josipovića nedostajalo još samo izvođenje njegovih glazbenih djela. Je li to omalovažavanje hrvatskih vrijednosti samo još jedan namjeran udarac na ponos hrvatskih građana? Sram ih bilo!

Plačljivi Šeks

Bivši predsjednik i sadašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora gosp. Šeks je počeo u javnosti plačljivo objašnjavati da on nije tvorac izjave „locirati, identificirati, zatvoriti i poslati", već da je tu izjavu dao prema nalogu Sanadera i ostalih nazočnih na sastanku nacionalne sigurnosti. O kakovom se profilu političara, koji obnaša najvišu političku dužnost, potvrđuje zakone, mijenja Ustav itd. radi? Da je pošteni političar, a prije svega pošten građanin ove zemlje radije bi odstupio s dužnosti nego što bi izrekao tako sramotnu izjavu. Što možemo još očekivati od njega kroz iduću godinu vladavine? Ni ludost ga ne može opravdati. Sram ga bilo.

Vladimir ŠeksNa ponovno spominjanje „topničkih dnevnika" od strane raznih EU-emisara i haškog tužitelja mogli smo se mi obični naivni smrtnici, koji smo očekivali presudu generalima do kraja godine, samo upitati: „Zar nije završeno suđenje,sprema li se nova optužnica, je li to u svezi s osiguranjem stanova Srbima i koja se nova ucjena sprema?". U Slobodnoj Dalmaciji se navodi da će presuda generalima biti donesena tek u travnju 2011. Ako je taj navod točan, a na koji još nismo saznali stav naših predsjednika i svih stranaka, onda je to još jedno strašno saznanje. Preostaje li nam ponovno samo molitva za optužene da ostanu psihički zdravi, ne samo zbog zatvorskih zidina već i zbog cijele političke ludnice, a i za nas same. Ne mogu se pouzdati niti u jednu parlamentarnu stranku, nijedna ne radi za dobrobit svih građana ove lijepe zemlje. Svađaju se, često djeluju kao psihički bolesni ljudi.Valjda nije istinita izreka „mafija ima državu"?

Što je bilo s izbjeglicama

Najteže pregovaračko poglavlje zove se „Pravosuđe i temeljna prava". Od nas se traži borba protiv korupcije, zatvaranje najviših političara,ako su krivi, ili moraju biti krivi, suradnja s haškim sudom i ono najvažnije povrat izbjeglica sadržano u temeljnim pravima, ali od naše vlade traži se da derogira vlastite zakone u korist povrata „srpskih izbjeglica". Kakvi bi ja i moji prijatelji bili ljudi- kršćani kada ne bi prepoznavali patnje izbjeglica, pripadnika bilo kojih naroda. Bar ja se još sjećam na koji način smo prihvaćali i skrbili u Splitu o bosanskim izbjeglicama, smještali ih u športskim dvoranama, prostorijama MZ, građani su prema svojim mogućnostima nosili hranu, odjevne predmete, deke i ostalo.

Nitko, pa niti europski komesari ne žele objaviti u tisku koga moramo smatrati srpskom izbjeglicom iz gradova izvan područja posebne državne skrbi.Je li za njih pisana posebna Konvencija o izbjeglicama? Naša vlast ih naziva povratnicima. Zbog čega nam nije poznat pravilnik s definicijom koga se smatra srpskom izbjeglicom kada je poznato da su mnogi ostali i još prebivaju u gradovima, a samo je mali broj nasilnog izbacivanja iz stanova poznat i da su svi ostali otišli svojom voljom Nema sredstava za dovršavanje raznih kapitalnih objekata koji su već bili započeti, nema sredstava za saniranje deponija i razna odlagališta (postojeći nisu preporuka za turizam), nema sredstava za školske zgrade, domove umirovljenika itd. Ali mogu se trošiti milijarde za srpske stanove, a dok još nije riješen povrat pokradenih nekretnina pod komunizmom. Tko može reći da takova državna politika nije ludilo.

Stjepan RadićAli tu ne završavaju svi problemi. Nekidan se je u „Otvoreno" javila gospođa- povratnica iz Pule koja se je potužila da ona nema mogućnosti zapošljavanja a niti može platiti zdravstveno osiguranje. Gđa Pusić je obećala da će se,nakon što primi njezino pismo, pozabaviti tim pitanjem. Zar se Zakon o zdravstvenom osiguranje ne treba odnositi na sve građane na isti način, za druge povratnike, pomorce, radnike na privremenom radu u inozemstvu ? Mogu li novi stanari, budući vlasnici stanova, plaćati pričuvu i hoće li se za sve njihove probleme krojiti posebne odredbe na teret proračuna i ostalih osiromašenih građana.

Za što uvijek ima novaca

Danas su na HTV Dnevniku u 12 sati bile prikazane lijepe zgrade-niskogradnja, s pogledom na more, s parkiranim skupim automobilima ispred zgrada, u kojima stanuju srpske izbjeglice.Gospođe stanarke su se uz kavu potužile da se njih tretira kao klasične emigrante, a da one to nisu, jer da su ranije stanovale u Hrvatskoj 20 do 30 godina, da im je otkupna cijena od 800.-€/m2 previsoka, da sa 1400.- kuna mirovine ne mogu plaćati zdravstveno osiguranje. Jedna gospođa je izjavila da će ona otići 2 do 3 puta u Novi Sad i tamo izvršiti besplatno preglede, jer je tamo osigurana. Radi li se o izazivanju gledatelja ili bezobzirnosti ili ponovno u stilu privilegiranih? Radi li se o bivšim aktivnim vojnim djelatnicima koji i nisu imali stanarsko pravo ili tko su oni uopće?

Za njih su osigurana sredstva u proračunu za 2011., prema izjavi ministra Jandrokovića u 3. dnevniku neki dan. Budimo zahvalni pametnom i odgovornom ministru, jer on nas vodi u EU. Na kraju želim citirati iz knjige Stjepana Radića „Moderna kolonizacija i Slaveni" tiskane u Zagrebu 1904.:

„I slavenski teoretičari priznaju, da normalan gospodarski razvoj iziskuje prije svega napredno poljodjelstvo i svestrano razvitu „domaću" trgovinu i obrt. Tko se s tuđinom digne, lako s tuđinom i pada."

Mira Ivanišević

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.