Sedamnaesti dani Ogranka Matice hrvatske Split

 

Svake godine je program manifestacije obogaćen uvodnim riječima predsjednika Ogranka Matice hrvatske Split gosp. Josipa Botteri Dini, koje čitatelju daju poticaj za dublje razmišljanje o našoj sadašnjosti i zbog toga ih želim objaviti na ovom portalu.(M.Ivanišević)

Uistinu, svi mi primismo od njegove punine», milost na milost. Ivan 1,16.

Matica hrvatskaHrvatska je danas neovisna i slobodna država, ravnopravni međunarodni politički čimbenik. I bez obzira na sve naše neispunjene želje i snove, na koje imamo pravo, i bez njih ne bi bili ljudi u punini svojeg ljudskog ostvarenja i jednako tako i narod, kao zbir ostvarenih ljudi, mi doista moramo zahvaljivati Stvoritelju i za milost Domovine. Jer, mnogi među nama su živjeli gotovo bez nade da će doživjeti dan kada ćemo biti slobodni od svakog političkog i ideološkog terora, u svojoj slobodnoj domovini koja će se zvati Republika Hrvatska i koja će biti uređena kao slobodna zemlja slobodnih i slobodoumnih građana.

Svaki put kada ugledam kako vijori hrvatska zastava kažem u sebi: Bože hvala! Za svaku je zastavu prolivena krv i mnogo suza, i kažem: Hvala Vam i počivajte u miru.

Milost na milost, dobili smo sve što imamo, sve što uživamo, od života, obitelji, naroda, domovine, ljubavi, prijateljstva i vjere u Boga i vjere da je naš život u ovom ovozemaljskom izdanju samo dio našeg vječnog života. Sve nam je milosno darovano. Darovana su nam i dobra djela drugih i njihove ljubavi, koja zajedno s našim dobrim djelima i ljubavi koju iskazujemo kroz njih čine blagostanje, stvaraju ozračje kraljevstva nebeskog među nama.

Nama je ljudima dana i milost spasenja po našem osobnom i obiteljskom i narodnom križu. Naše sveudiljno prihvaćanje tog spasonosnog znaka i imena za sve patničko što je u životu neizbježno čovjeku, vodi nas sigurnim stazama prihvaćanja volje Božje prema svjetlu Božje riječi.

I svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.(Ivan 1,5) U tom svjetlu koje nam u životu obasjava korake prolazi naš životni tijek. Vjerujemo da su svi naši domoljubi, branitelji i svi nedužni građani i hrvatski sunarodnjaci kroz patničku hrvatsku prošlost, ljubavlju prema svom subratu i susestri i prema domovini Hrvatskoj, gubili svoje živote sa slikom raspetog Krista u duši. Nisu mrzili neprijatelja već mu kalvarijski opraštali. Uvjereni smo kako će u posljednji dan uskrsnuti i da ćemo zajedno gledati Božje lice.

Ova vjera je milost. U toj vjeri je najveća neprolazna novost. Mi znamo kuda idemo, kao što apostol kaže: Gospodine, komu ćemo otići? – odgovori mu Šimun Petar. – Ti imaš riječi vječnoga života. (Ivan 6,68)

Može se ovaj tekst činiti poput propovijedi. Mislim da je dolično i u Matičnim porukama govoriti slobodno, vjernički, kada je prilika za takve poruke stvorena. A ovih dana upravo mislimo na sve križeve Vukovara, a u Splitu po deseti put palimo svijeće, kao znak da naša nada nije presahla, a vjera u uskrsnuće titra poput plamenova svijeća i u tami današnjega vremena.

Možda izgleda da su teme Matice hrvatske zaobiđene u ovom tekstu. Činilo mi se kako je dovoljno što su u programu Sedamnaestih dana Ogranka Matice hrvatske Split zastupljene mnoge različite duhovne, umjetničke i povijesne teme, složene prema ponudi i mogućnostima ovog ogranka i prema zanimanju naših suradnika, pa ih i nisam posebno komentirao.

Josip Botteri Dini – predsjednik Ogranka Matice hrvatske Split

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.