Kada će prestati pranje mozga hrvatskim građanima na komunistički ili postkomunistički način?

Večernji list je došao na spasonosnu ideju na koji način možemo spasiti Hrvatsku od kriznog stanja na svim područjima.

28. kolovoza objavljena je anketa SOS za Hrvatsku, kojom se pozivaju svi hrvatski uglednici, a naravno i čitatelji Večernjaka da kažu kakva Hrvatska treba biti. Tog dana objavljene su slike i izjave nekih uglednika. – Znanstvenik Miroslav Radman predlaže da je potrebno odrediti prioritete, političari trebaju dati impuls i moraju okupiti stručnjake a ne kumove itd. Gospodin Radman već duže vrijeme vodi znanstveni institut u Splitu i to nadam se bez političkih ili kumskih veza. Gosp. Radmana sam uočila zbog njegovih slika i izjava u Slobodnoj Dalmaciji i to po njegovoj slici s lovorovim vijencem na glavi i gitarom u ruci, po izjavi da će od vode praviti alkohol, po istraživanju seksualnog života bakterija, zalaganjem za gmo hranu itd. Istraživanja su dugogodišnji strpljivi rad ali ipak bi željela znati koliko je novaca država do sada uložila u njegov institut i je li rezultat nekog njegovog dosadašnjeg istraživanja primjenjiv u praksi.

Ivo Brešan je izjavio da tonemo u katastrofu i rasulo i da pretpostavlja da se je inteligentan Sanader zbog toga i povukao. (Ali je inteligentan Sanader dobrim dijelom doveo do tog stanja.)

Damir Kuštrak, HUP je izjavio da ljudi nemaju viziju ili ju ne mogu zbog ovisnosti o interesnim grupama sprovesti, da su potrebni novi svježi ljudi. Smatra li sebe sposobnim novim čovjekom? Uopće ne spominje ulogu Hrvatske gospodarske komore koja bi morala biti tvorac programa gospodarskog razvoja, bez obzira koje su stranke na vlasti.

Ivo Goldstein: u Hrvatskoj nema prave razvojne inicijative, kriza je politička a i moralna.

Srečko Horvat, sociolog: vizija bez naroda završava u aferama.

Ivan Đikić, znanstvenik: Hrvatska bi se mogla poslužiti iskustvom Njemačke…. Stvarno dobar prijedlog.

Dragan Primorac: napravio bi opću mobilizaciju, osobno bi skupio relevantno i stručno s lijeve i desne na sličan način kao što je kao ministar napravio strategiju obrazovanja. Ja samo znam da nije sredio školske knjige. Jednu knjigu po predmetu. Nije odabrao jedinstvenu gramatiku hrvatskog jezika, obvezujuću u primjeni u školstvu, medijima itd. Ostavio je roditelje bez besplatnih udžbenika – nepromišljena izjava ili pak samo za predizborne svrhe. Udžbenik povijesti nekorektan. Nepripremljena primjena državne mature itd. Što bi nam nam tek pripremio s odabranim lijevim i desnim stručnjacima u razvoju gospodarstva.

Nitko nije predložio kako doći do ostvarljive vizije i prije svega predložio ljude koji su sposobni to napraviti ili bar predložio na koji način bi se moglo doći do novih sposobnih stručnjaka. Svi govore samo okvirno. Misle li da je dovoljno rotirati iste političare s jednog na drugo mjesto? I to u većini političare i gospodarstvenike s načinom razmišljanja iz komunizma.

U kasnijim danima su manje poznati građani navodili suzbijanje korupcije, lopovluka, sređivanje stanja u sudstvu itd. To je samo jedan vid smanjenja krađe proračunskih sredstava koja bi se mogla usmjeriti proizvodnji i to predloženoj od mjerodavnih ministarstava u suradnji s HGK-om.

12.rujna je u Večernjem listu Dražen Rajković napisao: Obzorov prijedlog radikalne reforme državne administracije s ciljem uštede od 20 milijardi kuna. Navedenih 8 prijedloga bi morali pročitati svi u vladi, pa i svi stranački čelnici. Nažalost nema nade da bi se makar i dugoročno pristupilo realizaciji tih prijedloga.

Jesu li članci o uspješnim svjetskim putovanjima predsjednika Mesića na kojima je on sklopio važne ugovore o suradnji, pogotovo za gospodarstvo, isto jedna vrsta pranja mozga? Netko će navedenom predsjednikovom uspjehu i povjerovati. Ali vjerodostojno izvještavanje bi bar prikazalo tablicu robne razmjene s tim državama prije i nakon predsjednikovih uspješnih posjeta. I zamislite ta putovanja hrvatske porezne obveznike nisu koštala skoro ništa, jer sve su mu plaćale vlade država koje je posjetio. Tako se navodi u Večernjem listu. Prema tome svaki predsjednički kandidat kojeg podupire ili će poduprijeti sadašnji uspješni predsjednik će sigurno biti uspješan kao što je bio i on. Blago nama.

Je li pranje mozga način izvještavanja o anketama o predsjedničkim kandidatima? U Večernjem listu od 04.09. : Josipović za sada siguran, tko je drugi za drugi krug? Izvjestitelj s komercijalne televizije govori da su za Josipovića pretežito zagrebački intelektualci dok se Dalmatinci izjašnjavaju drukčije. Nije rekao jesu li oni možda za Miroslava Tuđmana. To je još jedna podjela građana i to na intelektualne i primitivne. Možda je u Zagrebu gosp. Josipović poznatiji po svojim glazbenim djelima ili radu na fakultetu. Ja osobno sam ga upamtila samo po ozbiljnom licu i po izjavama kako se nevinost generala mora dokazati u Haagu.

Skoro svaki dan se je počeo pojavljivati u medijima nasmiješeni Nadan Vidošević. Građani naviknite se na njega, jer on je najbogatiji kandidat i to bogatstvo je stekao nakon 1990.! Sa smiješkom nam izjavljuje da su mu roditelji bili bankari, samo se ne zna jeli u komunizmu u SFRJ ili u Švicarskoj. Da je od imućne obitelji, samo se ne zna u kojoj vili je odgojen u Splitu. Nije nam rekao što je konkretno radio do 1990. i po kojem kumstvu je odmah zaplovio na visoke položaje u samostalnoj Hrvatskoj. Slikan je u vojnoj odjeći, samo se ne zna na kojoj je bojišnici bio. Snimane su cijele reportaže o njemu, koje zasjenjuju i najbogatije ljude svijeta. Izjavljuje da ima talent za jeftino kupiti i skupo prodati. Možda se mu to i može vjerovati. Ali kako je stekao prvi milijun? Kako je mogao koordinirati to mešetarenje s ozbiljnim radom na svim funkcijama na kojima je bio? Je li se koristio svim pogodnostima koje mu pruža Hrvatska gospodarska komora kao uredom, poznanstvim, telefonom itd? Što mogu građani očekivati od predsjednika s tim osobinama, pogotovo kada ga podupire sadašnji predsjednik, koji se čak ne pridržava date izjave da će tek u drugom krugu podržati nekog kandidata? Prije službene kandidature bi bilo potrebno poslati financijsku inspekciju u samu komoru, kao i točno ustanoviti veličinu njegovog bogatstva, plaćanje poreza itd.

Kada prestaje samo pranje mozga a započinju prevare, krađe, laganja itd.? Rečeno nam je da kriznim porezom i povećanjem PDV-a spašavamo proračun i omogućavamo isplate mirovina, za koje inače ne bi bilo sredstava. Građani su to prihvatili. Večernji od 07.09. donosi članak: Vile na jugu kupuju se bez poreza, Raj ljetnikovac u okolici Dubrovnika prodan za 500 000.-€-državi ništa. Poznato nam je iz bliske prošlosti da je 30 000 m2 zemljišta na Pelješcu također prodano bez poreza. Dukat prodan bez poreza. Nikome u Vladi RH-e nije palo na pamet da promijeni propis ili što već o obvezama plaćanja poreza i da na taj način popuni proračun. Je li jug Hrvatske proglašen područjem posebne državne skrbi? Jesu li se i kombinati i zemljišta u Slavoniji također prodavala bez poreza? Je li došlo vrijeme za ukidanje područja posebne državne skrbi, jer na tom području najmanje koristi imaju građani?

Je li pranje mozga, prema Kumrovačkoj školi, izvještavanje o tajnom dogovoru Kosor/Pahor?

Moglo bi se nabrajati u nedogled.

Ima li kraja drskom vladanju i odbacivanju uobičajenih moralnih vrijednosti? Je li većina građana s manjim mogućnostima prosuđivanja ili je koncentrirano samo na preživljavanje ili je kupljeno sitnim novčanim dodacima ili je kupljeno radnim mjestom? Sve to ne opravdava neizlazak na izbore, jer velika većina građana ima svoju pamet, dušu i domoljublje.

Prva prilika za početak promjene u vladanju su predsjednički izbori i ne nasjesti raznoj medijskoj propagandi – pranju mozga. Treba birati predsjednika koji do sada nije kreirao vanjsku a niti unutarnju politiku, niti bio na političkim funkcijama.

27. rujna se u Njemačkoj održavaju izbori za kancelara ili kancelarku. 6. rujna je na svim misama u Njemačkoj pročitan poziv biskupa Njemačke biskupske konferencije. Između ostalog su naveli:

«Molimo građanke i građane s pravom glasa da se njime koriste. Tko ne koristi svoje pravo glasa, odriče se aktivnog utjecaja na politiku. Taj preuzima suodgovornost za slučaj da političke snage utječu na oblikovanje sudbine onih dijelova našega zajedničkog života koji im – iz bilo kojeg razloga – ne mogu biti povjereni. Suzdržavanje od izbora nije razuman i konstruktivan odgovor na stvarne ili tobožnje probleme.«

Sadržaj cijelog poziva, koji se može odnositi i na nas i naše prilike, može se pročitati u Glasu Koncila br. 37 od 13. rujna.

Mira Ivanišević

 

{mxc}

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.