Pismo Mire Ivanišević Andriji Hebrangu

 

Štovani dr. Hebrang,

ne znam kako bi nazvala ovo moje pismo. Predstavka nije, jer sam se uvjerila da od slanja predstavki, raznih zamolbi i prijedloga predstavnicima izvršne, zakonodavne ili sudbene vlasti nema koristi. Kome je uopće stalo do mišljenja građana? Svi su izabrani na demokratskim izborima i to im daje za pravo da vladaju, bar tako misle, samovoljno i prije svega u svoju korist.

Na pisanje su me potakle neke u tisku objavljene vaše izjave, a koje su bile izrečene nakon što vas je stranka HDZ predložila za svog predsjedničkog kandidata. A uz to sam razmišljala i o vašem zastupničkom djelovanju u Hrvatskom saboru, bar po čemu sam vas uočila i što bi eventualno moglo utjecati na moju biračku odluku.

Vaši autoritativni nastupi u Hrvatskom saboru su bili veoma zapaženi u načinu branjenja nevinosti stranačkih kolega koji su bili optuživani za zaključivanje štetnih ugovora i korištenja proračunskih sredstava. Nije mi poznato da ste se na isti način borili i zalagali za neki drugi problem građana ili općenito za bolji rad Hrvatskog sabora. Na dostavljene predstavke predsjedniku HS-a ili nekom saborskom odboru nije se dobivao odgovor. Neke su se predstavke proslijedile tijelima izvršne vlasti. Ali i u tom slučaju su podnositelji ostajali bez odgovora. Premda na odgovor obvezuje i članak 46. Ustava Republike Hrvatske.

Andrija HebrangKao primjer dostavljam 60 stranica fonograma/zapisnika s 3.sjednice Pododbora za ljudska prava, održane 17.ožujka 2005., u dvorani «Stjepana Radića», na Trgu sv. Marka 6. Nijedan pododbor od tada tj. do danas nije ništa poduzeo u svezi iznesenih problema na sastanku. Nije se niti zauzeo da Hrvatski sabor, kao zakonodavna vlast, donese zakonski okvir za provedbu Odluke Ustavnog suda iz 1998., objavljenoj u NN 48/98. U primjeni odluka Ustavnog suda vrši se diskriminacija, jer neke se primjenjuju i prije objave u Narodnim novinama i bez zakonskih okvira, a druge niti nakon 11 godina od donošenja. Takav rad odbora ne zabrinjava nikoga, pa niti Vas ili predsjednika Hrvatskog sabora. Glavno da se nešto govori, dok učinci nisu važni.

Udruga Proljeće-privatnih vlasnika stanova, kuća i zemljišta Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, Split uputila je 3. studenog 2006. dopis br. 717 predsjedniku HS-a i svim klubovima, predsjedniku VRH-e, ministrici Dropulić, Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu mtpr kao i OESS/OSCE Zagreb sa svojim prijedlozima i zahtjevima o zbrinjavanju bivših nositelja stanarskog prava, navodnih izbjeglica, u gradovima izvan područja posebne državne skrbi kao i za rješavanje odnosa između privatnih vlasnika stanova u kojima stanuju zaštićeni najmoprimci. Ništa se na zakonski način do danas nije riješilo, a niti je udruga dobila odgovor. Dopis br. 717 dostavljam u privitku. Toliko o radu klubova. Izjavili ste da je Hrvatska stvorena na antifašizmu. Kupujete li na taj način glasove ili je to stvarno vaše osobno uvjerenje? U partizanima su vladali politički komesari – boljševici koji su znali na koji način se mora ušutkati antifašiste.

Prema pričanju onih koji su sudjelovali na prvim izborima nakon 1945., s nekim gumenim kuglicama, nije se radilo o slobodnim izborima u duhu demokracije i antifašizma, jer čulo se je u koju kutiju je upala kuglica. A zastrašen narod je ubacivao kuglicu tamo gdje se je očekivalo. Prema tome je Hrvatska u sklopu SFRJ živjela pod komunizmom. Stvorena je u ovom obrambenom ratu žrtvom većine hrvatskog naroda pa i njegovom voljom izraženom na referendumu. SFRJ je bila ustrojena po republikama i u granicama koje također nije određivao hrvatski narod. Prema vašoj izjavi mogu zaključiti da ste zadovoljni i sa sadašnjim sadržajem povijesnih udžbenika. Koji negiraju komunistički režim, naglašavaju dobrobit «antifašizma» i omalovažavaju Domovinski rat.

Izjavili ste da ako postanete predsjednik da ćete se otići pokloniti žrtvama u Sloveniji i u Jasenovcu. Što to uopće znači? Zbog čega morate prije tih posjeta postati predsjednik? Zar niste to već mogli napraviti? Na Bleiburgu ste održali veoma dojmljiv govor, pogodan lokalnim izborima. Mogli ste kao i mi ostali, nakon povratka kućama, odati počast i molitvu žrtvama u slovenskim jamama i rovovima. Ali naravno to bi već bilo previše, pogotovo bez TV snimatelja.

Jeste li nakon povratka zatražili od nekog saborskog odbora da prikupi podatke o već evidentiranim žrtvama komunizma (Dokumentacijski centar i ostale institucije) i da ih Hrvatski sabor obznani kao i imena još živućih izvršitelje tih zločina? Na isti način potrebno je postupiti i sa žrtvama u Jasenovcu, a ne da se s brojem jadnih žrtava manipulira i stalno stavlja teret krivice cijelom hrvatskom narodu. Ili se sve uvijek svodi samo na govor radi govora?

Nakon «Tuđmanove diktature» Hrvatska je dobila EU-i simpatičnu Račanovu vladu. A nastavila je biti simpatična i Sanaderova vlada. Od uglednog zastupnika bi se, osim prepucavanja s oporbom, koje više nije zabavno niti gledateljima s dobrim živcima, očekivalo da upita najveću oporbenu stranku u HS-u iz kojih razloga ili uvjerenja je pristala na datum od kojeg stranci mogu bez ograničenja kupovati hrvatske nekretnine, s kojim sredstvima je mislila podmiriti sva potraživanja koja proizlaze iz Aneksa G Ugovora o sukcesiji kojeg je potpisala, iz kojeg razloga ili koristi je pod njihovom vladom more na Prevlaci ostalo zajedničko s Crnom Gorom ili na koji konkretan način bi spasili državu od bankrota itd.

Od predsjedničkog kandidata bi očekivala da u Hrvatskom saboru ne bude stranački poslušnik već da se bori i zauzima za opće dobro građana i sigurnost države. Na aktualnom satu mogao bi postaviti pitanja predstavnicima vlade a i tražiti odgovore na to tko su takozvane izbjeglice/povratnici s dvojnim državljanstvom kojima je potrebno osigurati više od 4200 stanova u gradovima izvan područja posebne državne skrbi u vrijednosti od cca 450 milijuna eura, jer kupuju se preko novinskih oglasa po tržnoj cijeni stanova. Svi gradski kotarevi, državne institucije, vojna poduzeća posjeduju popis obitelji koje su svojom voljom i svom pokretnom imovinom napustili RH-u. Vraćaju li se djelatnici JNA, koji uopće nisu imali stanarsko pravo, koristili su stanove prema mjestu službovanja? Zbog čega se prezimena eventualnih izbjeglica/povratnika drži u tajnosti?

Mogli ste postaviti pitanje zbog čega hrvatska vlada nije reagirala na izjavu gosp. Tadića da je Hrvatska pokrala 300.000 srpskih stanova? Je li vladajuća stranka raznim neopravdanim davanjima, pokrivenim proračunskim sredstvima na teret svih građana, kupuje glasove?

Je li uopće istina i je li ikada poslan zahtjev Međunarodnom sudu u Haag za rješavanje graničnog pitanja na moru s Crnom gorom? Jer i kod tih izjava može se raditi o obmani građana. Mogli ste tražiti veću odgovornost tj zakonom definirane kazne za odgovorne osobe koje ne posluju po zakonu i na taj način oštećuju državni proračun. Jeste li mogli tražiti intenzivnu kontrolu plaćanja poreza i neplatiše kažnjavati. Kod čega ne dozvoliti intervencije prijatelja političara?

Jeste li mogli tražiti radikalno smanjenje sredstava predsjedniku države zbog recesije a i zbog kratkog vremena njegove vladavine? Što je učinio, učinio je. Prodavanje magle po svijetu nam stvarno više nije potrebno.

Mogla bi nabrajati u nedogled jer nijedan segment izvršne vlasti ne radi u redu. Ali s tim vi sigurno niste upoznati jer vama se otvaraju sva vrata. Od predsjednika države očekujem da bude pošten, nepristran, domoljub, da se bori za dobrobit svih građana, da reducira troškove svog ureda, broj suradnika svede na normalan broj, da povijest prepusti povjesničarima, da gradi svoj ugled na djelima u sadašnjosti i budućnosti.

Sa štovanjem,

Mira Ivanišević

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.