Sude li hrvatski suci na temelju zakona ili uputa?

sudOvih dana jedan zbunjeni hrvatski sudac dostavio mi je jedan dopis Ministarstva pravosuđa RH. Žali se da ne zna što da radi, pa me je kao starijeg kolegu upitao za savjet. Naime, pojavila mu se dilema, sude li hrvatski sudovi po hrvatskom zakonu ili po praksi Europske unije? Postavilo se i pitanje od kada to i na temelju kojeg propisa Minsitarstvo pravosuđa određuje „neovisnim" sucima koje će dokaze izvesti i koje će svjedoke saslušati.

Naime Ministarstvo pravosuđa RH ovih je dana proslijedilo predsjednicima županijskih sudova dopis u kojem se prenosi mišljenje Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova i zahtjeva 'da sudovi, a naročito općinski sudovi ne smiju pozivati istražitelje za zrakoplovne nesreće kao svjedoke, radi utvrđivanja odgovornosti, a poradi naplate iz osiguranja', jer je to suprotno praksi Europske unije, a kako smo u „završnoj" fazi pregovora s Europskom unijom, moglo bi se dovesti u pitanje zatvaranja poglavlja 23. To što se time dovodi u pitanje vjerodostojnost pravosudnog sustava Republike Hrvatske čine se da nikoga nije briga!

Mene su učili da u suverenoj zemlji vrijede domaći zakoni i da se to ne može promjeniti dopisom nadležnog Ministarstva ili kakve Agencije. Znam i to da o tome koga će saslušati kao svjedoka odlučuje sud, a ne Agencija niti Ministarstvo pravosuđa. Konzultirao sam još jednog kolegu. Rekao mi je da sam u pravu ali da to vrijedi samo u suverenim državama.

Složio sam se s njim, ali mučilo me zašto Agenciji i Ministarstvu smeta da predmetni istražitelji iskazuju o predmetnoj materiji, jer nema dvojbi da su najkvalificiraniji. No, možda baš njihova kvalificiranost smeta avio kompanijama, osigurateljskim tvrtkama i eurobirokratima kojima je sveta dužnost štititi eurokapital. Naime, postoji realna opasnost, da sud uz njihovu stručnu pomoć lako i brzo dođe do istine, a to čini se pobrojanoj gospodi ne odgovara. Zato se valjda sugerira, kad se dogodi avionska nesreća, salušati kao svjedoke beračicu kukuruza u koje je avion pao, traktoristu, pastira i druge „kvalificirane i pouzdane" svjedoke. To će sigurno biti sukladno europskoj praksi!

Vladimir Gredelj

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.