Vlada - Kompleksi umjesto riješenja

Nakon silnih ponuda "planova 21"u predizbornoj kampanji, jučer smo saznali, kako vlada na čelu s Milanovićem temelji svoj spas u takozvanim uspjesima turizma. To je ono što je preostalo i još se koprca po bezidejnoj glavi premijera. Naglasio je vrlo jasno da će pad BDP-a preko 2% spasiti uspješna turistička sezona.

Osjetno manji broj turista

Temeljenje spasa na turizmu u općoj svjetskoj recesiji govori zapravo i o totalnoj nesposobnosti vlade. Ove godine nije trebalo biti poseban stručnjak za statistiku i primijetiti turizamosjetan pad broja turista. Plaže su bile ponekad i poluprazne sredinom dana, hotelski kapaciteti su u špici sezone imali slobodnih kapaciteta. To su bila po meni osnovna mjerila uspješnosti. Činjenica je i da su i Talijani,Spas turizmaRasterećenja s manjim PDV-om, manjim nametima ostalih poreza, doveo bi do značajnog rasta. Ovako, tek jedan birokratski postupak na tragu pozitive, ugušen je stalnim stezanjem remena i stalnim izmišljanjima novih poreza. Linić bi morao shvatiti koliko je ovaj povećani prag spasio turizam koji tradicionalno spašavaju sezonu bili u osjetnom manjem broju nego lani. Pa kako smo to mi postali toliko uspješni?

Jedno od ponuđenih rješenja za neagilnog ministra turizma može biti i u povećanju praga za ulazak u sustav PDV-a sa 85.000,00kn na 250.000,00 kn. Možda je taj prag bio jedini dobar potez ove vlade. Izmjenom zakona mnogi turistički djelatnici, obrtnici i sitni turistički poduzetnici, mogli su puno mirnije prikazivati svoje pravo stanje i broj noćenja. Nije ih zadiralo prokletstvo PDV-a i prikazali su puno stvarniji broj turista nego inače, kada su svakako htjeli izaći iz PDV-a. Lažirani broj noćenja je ove godine bio puno manji, pa se i nerad naših inspekcija nije toliko primijetio. Iz razgovora s turističkim djelatnicima, Pule, Krka, Zadra i Vodica uvijek sam dobivao isti odgovor, kako je zapravo puno praznije od statističkih podataka. Rak rana smanjenja je povećanjem praga.

Lažiranje rezultata

To zapravo govori, kako su poduzetnici bili natjerani lažirati rezultate, kako bi uopće preživjeli sezonu, zbog ogromnih nameta države. Ovaj prag od 250.000,00kn zapravo je turizamodgovorio , kojim putem treba ići država i koliko je ova vlada slijepa. Povećanjem praga za ulazak u PDV rasteretio je turizam, pa i sa mnogo manjim brojem turista, prikazano je mnogo više i država je dobila znatnu pomoć. Kad bi država nastavila putem rasterećenja, koji je jedini put oporavka, spasio bi se preostali privredni kapacitet. To bi zaustavilo trend toplo - hladno, odnosno sistem batine i mrkve, te bi psihološki i moralni pad općeg entuzijazma bio bi stvarno spašen.

Rasterećenja s manjim PDV-om, manjim nametima ostalih poreza, doveo bi do značajnog rasta. Ovako, tek jedan birokratski postupak na tragu pozitive, ugušen je stalnim stezanjem remena i stalnim izmišljanjima novih poreza. Linić bi morao shvatiti koliko je ovaj povećani prag spasio turizam i on je osnova, kako treba spašavati državnu blagajnu. Rasterećenjima. Privrednici su sasvim normalno prikazali stanje kada je došlo do rasterećenja.Zoran MilanovićRad na crno se neće spasiti nekakvim naljepnicama, već samo dodatno birokratizirati, a riješiti će se trajno isto tako rasterećenjima.

Djetinjasti premijer

Ovome treba dodati i stalno djetinjasto ponašanje premijera, koji dodatno otežava rad svojim ministara, jednom toliko prizemnom, jadnom retorikom, da nije ni Brojke govoreRezultati prošle vlade sa manjim pragom za PDV iz 2011. su bili značajno bolji od 2010 godine i to po brojkama; na Kvarneru 7%, u Dalmaciji od 6-7%, stranih gostiju po nacijama od 4-9% više. Usporedite to s današnjom stagnacijom, jasno je da je Bajs puno uspješniji od Ostojića, a Milanović bolji demagog od Kosoricesvjestan koliko psihološki ubija volju za rad i uopće povjerenje u opstojnost ovakvog tržišta. Današnja politika je menadžment privrede, to bi premijer trebao znati. Zamislite privrednika, koji ima dobrog radnika, ali njegov nastup prema strankama je toliko očajan, da jednostavno retorikom odbija "mušterije". To je ključ neuspjeha, ako nemaš pristup prema kupcu, što ti uopće znači dobar radnik? To upravo čini naš premijer svojom djetinjastom retorikom iskompleksiranog "klinca", kada odgovara na pitanja novinara. Kakva tvrdo i meko kuhana ostavka će spasiti državu? Kakve glupe rečenice o slučajnoj državi će dati zamah gospodarstvu?

Gospodarstvenici su ozbiljni ljudi s ogromnim problemima, zbog birokratske vlasti i ne zanimaju ih priglupi spinovi py kompleksaša. Zar je ovo uopće py i pdvznaju li naši tzv "pijarovci" što je privreda. Premijer treba znati odgovore, a demagogiju ne plaćaju porezni obveznici, da im on iznosi. Političari i pijarovci su politiku pretvorili u izolirani elitistički sport, što se mora pod hitno zaustavit. Građani moraju shvati, da je i njihova obaveza sudjelovanja u politici, kao bi se izbijao ovaj arogantni pristup prema ljudima, koji ih zapravo plaćaju.

Turistički rezultati iz lipnja na razini od prošle godine, pad domaćih gostiju 6% i povećanje 0,6% stranih turista govore o lošem radu u turizmu, jer nema znatnih povećanja, a izvlačenje na recesiju je nagrada za lijenost. Ove godine je trebalo puno više raditi, da bi se osjetno zaradilo, to se znalo na početku i nije se učinilo ništa posebno. Rezultati prošle vlade sa manjim pragom za PDV iz 2011. su bili značajno bolji od 2010 godine i to po brojkama; na Kvarneru 7%, u Dalmaciji od 6-7%, stranih gostiju po nacijama od 4-9% više. Usporedite to s današnjom stagnacijom, jasno je da je Bajs puno uspješniji od Ostojića, a Milanović bolji demagog od Kosorice, koja je zaustavila loše trendove, BDP zadržala oko nule i osjetila blagi rast.

Na kraju kada se sjetimo objeda sdp-ovskih orlova, kako je Kosoričina vlada u "ništa", jasno je da smo dobili komplekse, a ne rješenja.


Igor Drenjančević

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.