Anketa o popularnosti predsjedničkih kandidata

 

Član Hrvatskoga kulturnog vijeća Vladimir Biondić izvijestio nas je o anketi Udruge za kontrolu izbora HONI koju je ona provela u vremenu od 6. studenog 2009. do 11. studenog 2009. Anketa je telefonski istraživala popularnost predsjedničkih kandidata, a odnosila se na cijelu Hrvatsku s naglaskom na veće gradove, posebice Zagreb. Ovo istraživanje javnog mijenja, u kojem je anketirano 1.317 glasača od kojih se 317 odbilo izjasniti, pokazalo je kako su postoci s kojima se barata u "velikim" medijima daleko od toga da im treba vjerovati. Konkretno, anketa čije rezultate ovdje objavljujemo smjestila je prof. dr. Miroslava Tuđmana na četvrto mjesto, a uz to pokazala je isto tako da prednost medijskih. favorita u odnosu na ostale kandidate nije toliko velika kao što se uporno stvara dojam u javnosti.

Rezultati ankete Udruge za kontrolu izbora HONI pokazuju na trenutnu raspršenost biračkog tijela, jer se čak šest po anketi najpopularnijih kandidata nalazi unutar 10% glasova. Drugim riječima, kako sada stvari stoje, za ulazak u drugi krug mogle bi odlučivati male razlike u postotcima. Još spominjemo kako je anketa nakon što je ispitano 1.316 osoba i dobiveno 1000 odgovora privremeno zaustavljena. Istraživanje će biti nastavljeno sljedećih dana, odnosno uskoro ćemo imati priliku objaviti i nove rezultate.

izbori

 

Rezultati ankete o popularnosti predsjedničkih kandidata

 

Ivo Josipović dobio je 182 glasa ili 18,2 %,

Milan Bandić 163 glasa ili 16,3 %,

Nadan Vidošević 141 glas ili 14,1 %,

Miroslav Tuđman 139 glasova ili 13,9 %,

Dragan Primorac 118 glasova ili 11,8 %,

Andrija Hebrang 111 glasova ili 11,1 %,

Vesna Pusić 75 glasova ili 7,5 %,

Josip Jurčević 26 glasova ili 2,6 %, a na preostale kandidate raspoređeno je 45 glasova ili 4,5 %.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.