Vrt armenske kulture u Clevelandu

Uameričkom gradu Clevelandu, u saveznoj državi Ohio, u četvrti društvenih parkova smješten je Rockefeller-park. Bio je utemeljen na teritoriju koju je nekada darovao gradu američki industrijalac, naftni magnat i filantrop John Davison Rockefeller. Rockefeller je tamo imao ljetnikovac (vilu) i zemljište od 700 akera (mjerna jedinica za površinu u SAD-u).


Armenija vrt1

Rockefeller-park je poznat po nacionalnim vrtovima: engleski, grčki, indijski, talijanski, njih više od dvadeset. U rujnu 2010. god. je otvoren Vrt armenske kulture.

Armenija vrt2

Vrt armenske kulture

Armenija vrt 3
Armenski slovopis u parku

U središtu vrta podignut je spomenik armenskomu slovopisu. S jedne strane spomenika izrezan je 39 slova armenskoga slovopisa. S druge strane spomenika je nacionalni ponos Armenije, imena trideset triju poznatih djelatnika armenske kulture, povijesti i umjetnosti među kojima su: Tigran Veliki, Grgur Prosvjetitelj (Grigor Lusavorič), Movses Horenaci, Mhitar Sebastaci, Israel Ori, Komitas, David-Bek, Raffi, Martiros Sarjan, Zabel Jesajan, Aram Hačaturjan, Aleks Manukjan, Grant Dink. S pojedinim djelatnicima armenske povijesti i kuture hrvatski čitatelj hkv-portala već je upoznat.

Izvor: culturalgardens.org i imyerevan.com

Pripremio: Artur Bagdasarov

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.