Lukšić, Kovačević, Majstorović, Mršić, Buretić, Marušić, Richter, Mogorović i Piskač o optužnici protiv HDZ-a

Kako stvari stoje, Hrvatska demokratska zajednica kao stranka, tj. kao pravna osoba pod istragom je Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. U biti, riječ je o potvrdi onoga o čemu se je u medijima posljednjihHDZ mjeseci naveliko špekuliralo. Što se krije iza poteza Glavnoga državnoga odvjetnika – koji tik pred parlamentarne izbore diže optužnicu protiv jedne od dviju najjačih stranaka, a da istodobno nitko od oporbenih političara nije optužen (iako je smiješno uopće pomisliti da i među njima nema kriminalaca)? Ne znači li taj potez miješanje u predizbornu kampanju? Je li normalno da se zemlja pred izbore pretvara u „sudnicu i ludnicu", umjesto da se raspravlja o bitnijim političkim i ekonomskim pitanjima i stranačkim programima, a kazneni progon – ako je već mogao čekati do sada - ostavi za vrijeme poslije izbora? Kakva će uopće biti „legitimnost" izbora u kojima su glavne teme komentiranje rada Državnog odvjetništva, umjesto da se raspravlja o strateškim nacionalnim interesima? Odgovore na sva ova pitanja pokušali smo potražiti kod istaknutih hrvatskih političara i intelektualaca.

Sudjelovanje u predizbornoj kampanji

Prof. dr. Branimir Lukšić za Portal je kazao kako DORH, kao institucija pravne države, može i mora istražiti eventualne protuzakonitosti u političkim strankama, bile te stranke na vlasti ili u oporbi, ali se i zapitao kako je moguće da se Lukšićpredsjednica Vlade poziva na obavijesni razgovor, a da se „slične radnje ne poduzimaju i kod očitih protupravnosti drugih sudionika politike u Hrvatskoj". „I dok treba pozdraviti angažman DORH-a protiv korupcije i kriminala, vrijeme i jednostranost toga angažmana mogli bi se protumačiti kao sudjelovanje u predizbornoj kampanji i pokušaj utjecaja na rezultate izbora" – dodao je Lukšić i upozorio:" Od početka istrage protiv Sanadera i HDZ-a neprestano iz DORH-a cure strogo povjerljive informacije o istražnim radnjama, i te se informacije javno objavljuju u hrvatskim medijima. Trebalo bi istražiti izvore i utvrditi cilj tih nezakonitih informacija. Radi li se tu o 'manipulacijama na ideološkom i političkom području'?".

Josipovićev balkanski projekt

Novinar i publicist Mate Kovačević smatra kako je Zakon o Državnom odvjetništvu „omogućio toj državnoj ustanovi da se izdvoji iz hijerarhijskoga sustava uprave te preko noći postane svojevrsni pravosudni monstrum, koji nikom ne odgovara za svoje činidbe ili nečinidbe. U takvim okolnostima državni dužnosnici su prisiljeni čak i za bizarne odluke tražiti suglasnost šefa Državnog odvjetništva". Kao primjer Kovačević je istaknuo javnosti poznat slučaj inhumacije ubijene divlje lisice te u Mate Kovačevićnastavku upozorio da je „javna ustanova izdvojena iz sustava državnoga nadzora vrlo lagani plijen moćnim centrima, što se već pokazalo na primjerima određenog cinkanja vlastitih državnih dužnosnika vladama drugih zemalja".

„Možebitne poteze Državnoga odvjetništva treba gledati i sa stajališta rastuće moći predsjednika države Ive Josipovića, koji je iznimno zainteresiran za rezultate izbora. Glavni državni odvjetnik bešćutno je progonio hrvatske branitelje, a, na primjer, u slučaju Brodarac, koji je poradi toga i preminuo, iz državnoga odvjetništva još nitko nije za to odgovarao" – dodao je Kovačević.

„Plasiranjem vijesti u javnost koje kriminaliziraju HDZ, nije ništa drugo nego pripremanje terena za podizanje optužnice protiv te stranke. Time se u predizborno vrijeme doista utječe na stajališta javnoga mnijenja i percepciju o HDZ-u, koji bi, radi Josipovićeva balkanskoga projekta, svakako trebao izgubiti vlast. Možebitna pobjeda Kukurikua te poslijeizborna euforija mogle bi stvoriti preduvjete u javnosti za politički progon i likvidaciju HDZ-a, što je samo dio plana, kojeg već odavno javno manifestira SDP-ovac Željko Jovanović. Tako bi, na kraju, HDZ postao žrtvom vlastitih zabluda o t.zv. slobodnom pravosuđu, što je nešto sasvim drugo od po naravi razumljiva načela o neovisnosti i slobodnom sudstvu" – zaključio je Kovačević.

Razaranje hrvatskog tkiva

Sličnog je mišljenja i urednik tjednika „Hrvatski fokus", novinar Marijan Majstorović, koji ističe kako je „'uobičajeno' najavljena tužba glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića protiv Hrvatske demokratske zajednice, stožerne hrvatske političke stranke koja je u cijelosti stvorila neovisnu i samostalnu hrvatsku državu u nemogućim uvjetima, potvrda da smo svi mi u Marijan Majstorovićpravu koji već gotovo dva desetljeća tvrdimo da je mnogima neprihvatljiva svaka hrvatska država, kako u međunarodnoj zajednici, tako i u samoj Hrvatskoj".

„Kada se radi o konkretnom slučaju, tada treba biti na čisto da je Mladen Bajić samo onaj koji to 'provodi', dok je netko drugi, ili unutar HDZ-a, ili izvan HDZ-a, onaj koji 'vuče konce'. Neprekidnio nastojanje sotoniziranja HDZ-a, stranke koja je stvorila modernu hrvatsku državu, potvrda je nametnutih nam dvaju predsjednika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, koji, svaki na svoj način, institucionalno razaraju zdravo hrvatsko tkivo" – dodao je Majstorović te pojasnio: "Ovo kad kažem da je moguće da netko unutar HDZ-a smišljeno radi na njegovu razaranju – a u slučaju DORH-a to se u cijelosti potvrđuje – može se dokazati na nekoliko primjera. Ne ulazeći u pojedince i skrivene namjere nekih interesnih skupina, zbog prostora za razradu ove teme dovoljno je samo reći da se rušenjem, odnosno kriminaliziranjem HDZ-a planski ruše temelji hrvatske države. Sve ostalo, poput neočetničkih izjava iz usta Željke Jovanovića, Milorada Pupovca ili Slobodana Uzelca, najobičniji je folklor".

Postavlja se pitanje „moralnog lika" vlasti

Društveni analitičar mr.sc. Zdravko Mršić – s kojim smo razgovarali nakon što su mediji donijeli tada još neprovjerenu vijest da je HDZ pod istragom USKOK-a – za Portal je kazao kako je teško o tako ozbiljnoj temi pisati na temelju novinskih vijesti. „U načelu, s obzirom da je hrvatska vlada od 1. srpnja 2009. godine rečenu, ali nedokazanu političku korupciju zamijenila dokazanom nepopustljivom borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala, te da hrvatska premijerka predizborno najavljuje dolazak USKOK-a na sva stranačka vrata i iza njih - uz pretpostavku da bi se novinska nagađanja mogla obistiniti – nije nelogična pretpostavka da je DORH-u najlakše 'napisati' 'protivstranački' optužni prijedlog protiv HDZ-a, jer je HDZ bioZdravko Mršić mnogo dulje na vlasti, nego sadašnje oporbene stranke".

Komentirajući činjenicu da se optužnice ne podižu protiv oporbenih političara Mršić je istaknuo kako „DORH ima pravo slobodnog odlučivanja o redoslijedu podizanja optužnih prijedloga. Općenito, bilo bi dobro, kad bi se moglo, usporediti upisnik prijava DORH-u s upisnikom podignutih optužnih prijedloga DORH-a".

„Ako bi se spomenuto pisanje domaćeg tiska pokazalo vjerodostojnim, a 'napisana' optužnica utemeljenom, možda bi bilo primjerenije postaviti pitanje ne 'legitimnosti' prosinačkih izbora i pitanje 'prosinačkih žrtava', nego pitanje 'moralnog lika' ili obraza vlasti, koja je moguće rabila vrlo neobična sredstva da namakne još jedan mandat" – dodao je Mršić na kraju razgovora.

I dalje jugokomunističko načelo oportunosti

Pravnik Vinko Buretić smatra kako nije zlo najavljena optužnica protiv HDZ-a, nego temeljno načelo kojim se vodi DORH. „U bivšoj komunističkoj državi tadašnje javno tužilaštvo je po načelu jedinstva vlasti bilo u potpunosti u službi KP odnosno SK , te se je vodilo načelom političke oportunosti pri prosudbama koja će kaznena djela progoniti i koja ne će kako je to nalagala tadašnja politika". Buretić smatra kako smo i danas zarobljenici toga naslijeđenog načela, pa se Glavni Državni odvjetnik Mladen Bajić „ kao izdanak toga jugo-komunističkog sustava još čvrsto drži toga načela oportunosti: za neka kaznena djela počinitelje progoni, a druge predmete drži u ladicama do njihove zastare i zaborava" .

„SDP je s pred par godina izraženim nepovjerenjem prema Bajiću, odigrao majstorsku dionicu: HDZ je zagrizao za Bajića (koji je bio Račanov izbor!) i sada snosi posljedice svoje pogrješne prosudbe" – dodao je još Buretić.

Potreban stvarni povratak HDZ-a Tuđmanu

Dr. Koraljka Marušić mišljenja je kako „vijest o podizanju optužnice protiv HDZ-a ne treba smatrati čudom, kad se pogleda cijeli kontekst pred-kampanje. Vrijeme plasiranja vijesti o napisanoj optužnici je pažljivo odabrano i smišljeno s namjerom da se pamćenje ljudi osvježi na vrijeme i da se onima koji su se usudili pomisliti glasati za HDZ pošalje poruka da to ne čine. Jer biraju one koji su ih opljačkali, opljačkali, opljačkali i opet opljačkali".

„Svaki krimen" – dodala je Marušić - pa tako i ovaj ima svoje ime i prezime, pa tako ni cijela stranka ne može biti kriva za ono što su neki radili. Naprosto se radi o konačnoj kriminalizaciji svega što i najmanje podsjeća na dane ponosa i slave koji su za neke očito bili dani gubitka privilegija pod zajedničkim nazivnikom jugoslavenske ljubavi. Statistički je nemoguće Marušićpo bilo kojem zakonu vjerojatnosti da su svi političari iz kukurikaškog zajedništva nevino čisti. Radi se o evidentno smišljenom ataku na sve što danas ne proklamira oporba. Uz pomoć medija i tiskanih i elektronskih, a sada i Državnog odvjetništva, stvara se dojam i usmjerava se razmišljanje masa prema zacrtanim pobjednicima. A zna se koji su ti. Ne oni koji žele čuvati Hrvatsku, već oni koji će svojim kukurijekom i potezom britve prerezati sve zlo ove države sročeno u tri slova: HDZ".

„Kad se riješe HDZ-a, biti će lakše revidirati recentnu hrvatsku povijest, biti će lakše raditi na tzv. regionalnoj politici, dobit ćemo i službenu regionalnu televiziju, mnogi više neće znati jesu li heroji ili su zločinci jer su iz prostora tuđe države branili svoju koja se sa tih istih prostora napadala. Za nadati se je da će ta bjesomučna kampanja napadanja potaknuti obratan efekt i potaknuti HDZ da se nakon devet godišnje nametnute apstinencije od izvornih stajališta i odmaka od tuđmanizma, vrati svojim temeljima, ne deklarativno, već stvarno opipljivo i primjetljivo" – zaključila je Marušić.

Sprega pravosuđa i medija

Dr. sc. Darko Richter za Portal je kazao kako u Hrvatskoj „postoji sprega dijelova pravosuđa i medija, tako da se optužnice ispisuju u medijima i prije formalnog podizanja. U medijima se donosi vijest kao da je krivnja izvjesna i to razrađuje danima i mjesecima. A glavnim medijima krivi su uvijek samo jedni, pa tako, izgleda, i pravosuđu. Drugi su čisti. U Hrvatskoj je, odmah nakon druge lustracije pravosuđa, negdje početkom 2000-tih, došlo do instrumentalizacije sudova u međusobnim obračunima, najprije pojedinaca, a kada se to uhodalo, prešlo se na državne dužnosnike. Sada se doprlo i do same biti političkog sustava: političke stranke".

„Tko god prati ta zbivanja zadnjih deset godina – nastavlja Richter – „ jasno vidi da se vode procesi gotovo isključivo protiv osoba koje nemaju nikakve pravne niti fizičke veze s bivšom KPJ. Neki su se zaigrali, misleći da do njih ti procesi neće nikada moći doći, jer su ili 'insideri' Darko Richterbivše Udbe, ili si utvaraju da igraju igru po pravilima Udbe i da će se to uvažiti, ili misle da baš oni kontroliraju pravosuđe. Ali, nisu shvatili da ih Udba neće. Jer su isuviše prešli na drugu stranu, ali nikad dovoljno da otvore prostor ljudima čiste prošlosti i čistih namjera. Jer, drugoredaši bi onda bili spontanim razvojem događaja potisnuti u drugi red, gdje i spadaju. Hrvatskoj bi bilo bolje, njima neko vrijeme i ne, ali, sada ne bi bili u ovoj situaciji" – dodao je Richter i zaključio:" Hrvatskoj se teško obija o glavu uporno odbijanje da se drugoredaši maknu s odgovornih funkcija, da se provede lustracija, makar i meka, komunističke prošlosti i njezinih odgovornih nositelja. To odbijanje upravo se vraća onima koji su su ga propovijedali u ime pomirbe, a jer nisu znali Hrvatskoj pružiti ništa drugo, osim nje same na žrtvu. Evo pomirbe kako je shvaća nelustrirana komunistička elita. Povratak u jednopartijski sustav, uz pomoć pravosuđa".

Optužnica tempirana pred izbore

MogorovićPredsjednik udruge "Dr. Ante Ciliga" Ninoslav Mogorović smatra da vrijeme za optužnicu nije slučajno odabrano: "Točno je  tempirano pred same izbore, a zapovijed je Bajiću došla po svoj prilici izvana. To je kod nas normalno, čak zapravo bi takve radnje trebalo najstrože sankcionirati. Iza ovoga trebalo bi zapravo odgoditi izbore za veljaču. Naravno, ako je to moguće".

"Bajić nije podigao niti jednu relevantnu optužnicu protiv oporbenih političara, a što znači da sam u pravu kada konstatiram kako je DORH do sada postupao selektivno. Pravosuđe je već trebalo lustrirati onog trenutka kada je to bilo tehnički moguće. Mislim da je to bilo otprilike prije pet godina" - dodao je Mogorović.

Istražiti rad DORH-a

„Uopće ne iznenađuje što je drug Bajić praktički tijekom kampanje pokrenuo istragu protiv HDZ. Ta je stranka odavno 'stranka opasnih namjera' i drugovi joj nikad, ali baš nikad, ne će oprostiti što je od početka demokratskih promjena pa sve do 2000. godineNenad Piskač uspješno vodila politiku samostalne hrvatske države, za razliku od socijalista, komunista i sporazumaša koji su bili i ostali za Hrvatsku u jugoslavenskim okvirima" – komentirao je podizanje optužnice protiv HDZ-a književnik Nenad Piskač i dodao da „pokretanje istrage protiv HDZ-a zamagljuje činjenicu da oporbena koalicija socijalista, komunista i sporazumaša, koji se sad nazivaju „kukuriku koalicija", nema nikakav program, barem ne bitno drukčiji od HDZ-a".

„Bajić se rukovodi tzv. haaškom pravdom. U Haagu nitko iz Hrvatske nije odgovarao tko se zalagao za politiku ostanka Hrvatske u Jugoslaviji. Zato ni Bajić ne istražuje nijednog sadašnjeg oporbenjaka i njihove socijalističke, komunističke i sporazumaške stranke. DORH se sad izravno umiješao u državne izbore na stranu socijalista, komunista i sporazumaša, baš kao što se izravno umiješao i u predsjedničke izbore favorizirajući druga Josipovića, kandidata SDP-a. Nije više riječ o slučaju, nego o pravilu" – dodao je Piskač.

„DORH zavrjeđuje jednu temeljitu istragu svojega dosadašnjega rada i miješanja u demokratske procese, a osobito glede nerada na pojedinim pitanjima kao što su masovne poslijeratne komunističke likvidacije. Bajića treba smijeniti, nije ga trebalo ni imenovati, a još manje mu produžavati mandat, ako se ne varam, baš na prijedlog HDZ-a!" – zaključio je Piskač.

Davor Dijanović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.