U susret parlamentarnim izborima komentiraju Zlatko Miliša i Damir Borovčak

U susret izborima za Hrvatski sabor perspektive pojedinih političkih grupacija i moguće političke kombinacije za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju Zlatko Miliša i Damir Borovčak.

Prof. dr. Zlatko Miliša: Koje priželjkujem, predviđam, a koje (nikako) ne scenarije na skorim izborima?

Odmah na početku želim naglasiti kako ne vjerujem u neutralnost vrijednosnih sudova vezano uz političku situaciju, Milišabilo kojeg novinara, odnosno političkog komentatora. Pri tome, ne mislim ništa loše. Dapače, to je ljudski, normalno i očekivano. Nema čovjeka čiji stavovi i percepcija, uključujući i političku situaciju, nisu obojeni svjetonazorom i vrijednostima. Razlikujem kritizere i kritičare.

Očekujem da će na skorim parlamentarnim izborima Domovinski pokret s gosp. Škorom, napokon dokinuti duopol dvije najveće hrvatske političke stranke. Oni i MOST konačno mogu reći STOP europoltronima iz dviju stranaka koje se stalno izmjenjuju na vlasti! Pored njih, priželjkujem i očekujem ulazak što većeg broja novih političkih snaga u parlament tako da svi oni dobiju snagu u formiranju nove Vlade! Na primjer Stranka s imenom i prezimenom s Dalijom Orešković i Josipom Budimirom su tek samo jedan mali fragment u sastavljanju novog mozaika toliko željenih promjena.

Želim i vjerujem da će i veliki broj građana napraviti otklon od dviju najjačih hrvatskih stranaka. Šef SDP-a Bernardić je poznat samo po difamiranju protivnika i ni po čemu se ne može mjeriti sa sadašnjim premijerom Plenkovićem, osim što su obojica opsjednuti birokratskim EU elitama! Šef SDP-a je u gotovo četiri godine koliko vodi SDP odbacio brojne kvalitetne ljude, ali i pokazao lice autoritarnog upravljanja strankom, premda nema nikakva iskustva upravljanja od privatnog do javnog sektora. Jedina sposobnost mu je faktografsko pamćenje, osobito kada izgovara ono što su mu drugi napisali!

Nemojmo zaboraviti da su nekada velike stranke HSLS, HSP, HNS, HSS… postale "malenima" jer su njihovi čelnici Izboridopustili da ih "progutaju" SDP i HDZ. Siguran sam da gosp. Škoro, kao ni čelnici MOST- a to neće dopustiti! I to je jedan od razloga zašto vjerujem u uspjeh ovog „trećeg puta“ na parlamentarnim izborima. Vjerujem da je Hrvatska konačno zrela za taj treći put dokidanja dvostranačja i/ili loših gospodara u domovini, a dobrih slugu pred EU birokratima. U sinergiji sa Škorinim Domovinskim pokretom, čija je pojava na političkoj sceni izazvala veliki potres i strah među vladajućom elitom dvaju ''glavnih'' proeuropskih stranaka, vjerujem kako je konačno stvorena jaka alternativa EU-poltronskim vlastima u Hrvatskoj. Vrijeme je da politički diskurs prebacimo iz prošlostoljetne teme 1945.-1990. na temu hrvatske države u vremenu nametnutih globalističkih tendencija.

Pored ovog, drugi scenarij je da HZD ili SDP sa svojim satelitima opet ostanu na vlasti. Treći scenarij je da pod pritiskom EU birokrata se formira velika koalicija SDP-a i HDZ-a. Ova dva posljednja najmanje priželjkujem i smatram da s njima niša pro futuro dobro neće dogoditi građanima/kama RH!

Damir Borovčak: Desno š-koristi, a lijevo niš-koristi

U lipnju 2016. Hrvatski sabor izglasao je nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću, koji se pojavio kao eksperiment političke prisile Mosta prema HDZ-u. Orešković je dužnost predsjednika Vlade obnašao najkraće u hrvatskoj novijoj povijesti. Nakon neuspjelog pokušaja sastavljanja većine u Saboru, predsjednik HDZ-a Karamarko dao je ostavku. Raspisani su novi prijevremeni izbori za 9. saziv Hrvatskog sabora. Izbori su održani u rujnu 2016. kad je HDZ s novim Damir Borovčakpredsjednikom Plenkovićem osvojio 61 mandat, SDP u koaliciji s HNS/HSS/HSU 54 mandata, Most 18 mandata, Živi zid 8 mandata, Milan Bandić 2 mandata, a svi preostali 8 mandata. Vlada je na jedvite jade formirana i održavala se svih prošlih godina na tankoj većini od često minimalnih 76 mandata. Vlada i Sabor su funkcionirali uz razne trgovine mandatima.

Što nas očekuje za ove izbore? Apetiti su opet preveliki, predano je čak 190 lista! Realno je za očekivati osipanje mandata Mosta i Živog zida, a ni stranka Milan Bandić 365 nema šanse za ozbiljnije dokazivanje. Što je dakle poslije izbora za očekivati? Vjerojatno podjednak omjer mandata između HDZ i SDP, kao i na prošlim izborima. Moguća je čak i prevaga SDP-a. Naime, Škorin Domovinski pokret će sigurno pridobiti dio glasača desne opcije HDZ-a, onih koji su nezadovoljni politikom stranke u prošlom mandatu. Zbog razno-raznih pogrešaka..., manipuliranja i izigravanja rezultata referenduma, izglasavanja Istanbulske konvencije, neriješenog provođenja elektronskog glasovanja, zapostavljanje iseljeništva i demografske katastrofe, podložničke koalicije s Pupovcem... Naime, dio naroda ipak pamti i ne oprašta. Nasuprot tome, dobar je bio gospodarski rast u mandatu ove vlade, dobro je bilo upravljanje državom u vrijeme pandemije, konačno dobar je politički potez HDZ-a pružanja mogućnosti većini "otpisanih" da se dokažu pomoću preferencijalnih glasova.

Na drugoj strani postoji partijska družba, okupljena oko SDP-a, moralno upitnih likova, koji neki od njih samostalno izborinemaju nikakve izglede prekoračiti izborni prag. No kao glasni bukači podižu izborni rejting SDP-a, pa su dobro došli u družbu. Šanse im rastu u objedinjavanju, za razliku od cijelog niza desnih malih strančica, koje se i nadalje raslojavaju i rasipaju. Dakle, poslije izbora preostati će formiranje vlade između HDZ-a, SDP partijske družine i Škorinog Domovinskog pokreta. Od spomenute trojke nitko ne će imati apsolutnu većinu. Prevagu mogu donijeti trgovački raspoloženi tzv. "žetončići". Nužno će uslijediti pokušaj dogovora o sastavljanju postizborne koalicijske vlade, odnosno su mogući ponovno novi izbori...

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije su povodom parlamentarnih izbora za 5. srpnja poručili kako je izaći na izbore i preuzeti odgovornost za boljitak i daljnji razvoj demokracije u hrvatskom društvu nije samo građanska dužnost, nego i izričaj kršćanske odgovornosti i istinske ljubavi prema domovini. Među inim upozoravaju kako je potrebno uočiti koje političke stranke ili nezavisne liste namjeravaju provesti daljnju demokratizaciju društva, ponajprije promjenom izbornoga zakona i razvojem civilnoga društva na načelima pluralnosti i vjerske slobode. Konačno, bitno je da u svom programu promiču pozitivan i zdrav nacionalan osjećaj te traže cjelovitu i punu istinu o događajima iz prošlosti temeljem koje će se moći uspostaviti kultura dijaloga, nacionalnog pomirenja i zajedništva. Neizostavno je propitati se na koji će se način kandidati zalagati za ozdravljenje hrvatskoga društva od ideoloških raslojavanja, korupcije i različitih oblika pogodovanja koja razaraju dobro i guše nadu. Ne smijemo dopustiti da nas RHzahvati duh ravnodušnosti ili napast malodušja kako se ništa ne može učiniti. Kad netko ostane kod kuće i ne ide na biralište, čini grijeh propusta, poručuju biskupi.

Već cijeli niz godina posve je jasno da je Hrvatskoj nasušno potreban novi izborni zakon. I to takav koji će jasno definirati prije i poslije izborne koalicije, koji će ozakoniti pismeno elektroničko glasovanje, koji će osigurati nediskriminirana biračka prava raseljenih Hrvata, koji će pojednostaviti  pravo na referendum bez ikakvih naknadnih "ustavnih" i samovoljnih smicalica pojedinaca, koji će onemogućiti ucjene i nadriprava zastupnika nacionalnih manjina, koji će u konačnici omogućiti odgovornost izabranih zastupnika onima koji su ih birali... Kad se to razriješi, biti će riješeno pitanje prosperitetne budućnosti Hrvatske i njezinih žitelja, koji u njoj žele živjeti u miru i blagostanju. Tada bi se i Hrvatski sabor ponovno mogao prozvati državnim!

No pitanje je tko će taj izborni zakon pokrenuti i ozakoniti? Jer oni koji se vlasti dočepaju, smatraju da ništa više ne treba mijenjati. Njima je model po kojem su došli do pozicija moći posve zadovoljavajući. U tom krugu vrtimo se već dva desetljeća, no ipak samo pravedniji izborni zakon može donijeti trajne političke transformacije i opće društvene koristi.

A na ovim izborima, kako najnoviji vic kaže: desno š-koristi, a lijevo niš-koristi.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.