Jović, Mršić, Nürnberger i Piskač o poskupljenjima i Vladi

Suprotno predizbornim najavama, aktualna je vlast povećala poreze te najavila daljnju prodaju i privatizaciju preostalih strateških resursa koji su u hrvatskome vlasništvu. Posljednjih dana povećane su i cijene energenata, struje i plina, a najavljuje se i povećanje cestarina. Hrvatska energetska regulatorna agencija poskupljenja smatra protuzakonitim, a protiv odluka Vlade pobunili su se i sindikati. O poskupljenjima cijena energenata i potezima Vlade za portal pišu Josip Jović, Zdravko Mršić, Tomislav Nürnberger i Nenad Piskač.

Josip Jović, novinar i publicist: Ustrajanje na politici zaduživanja i rasprodaje

Josip JovićOva Vlada sa nepostojećim premijerom i s dva jaka i ne osobito uljudna i mudra potpredsjednika, od kojih jedan drži financije a drugi investicije, uspjela je u ovih nekoliko mjeseci stvoriti politički konglomerat sastavljen od ekonomske neefikasnosti, socijalne neosjetljivosti, ideološke isključivosti i stranačko-prijateljskog kadroviranja. O neefikasnosti govori rast nezaposlenosti i pad BDP zbog čega se spomenuti dvojac strašno rasrdio na statistiku i statističare, o ideologiji ukidanja pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom, o kadroviranju brojne smjene uspješnih i neuspješnih direktora javnih poduzeća, članova upravnih vijeća i nadzornih odbora, a o socijalnoj neosjetljivosti otpuštanja radnika, smanjenja plaća i mirovina te rast cijena.

Slijedi li prodaja HEP-a?

HEPNije teško, nakon što su povećane porezne stope, predvidjeti posljedice rast cijena struje i plina te cestarina. To su početak velike inflacije i izravan udarac na životni standard, ali i pad konkurentnosti domaće proizvodnje zbog nužnog povećanja cijena. Koji su zapravo ciljevi i skrivene namjere ovih poteza malo je teže dokučiti. Čačićevo uvjeravanje kako će se na ovaj način doći do novca za investicije u energetski sektor djeluje neuvjerljivo, a kad bi to i bilo točno pitanje je je li pravedno investicijske troškove prebaciti na leđa građana.

Vrlo je stoga vjerojatno kako se zapravo radi o povećavanju vrijednosti HEP-a, Hrvatskih autocesta itd. prije namjeravane prodaje i ovog preostalog nacionalnog bogatstva. Zanimljivo, uz rast cijena struje smanjuju se otkupna cijena struje iz alternativnih izvora, što je opet pogodovanje eventualnim kupcima HEP-a i ogromna šteta za domaću industriju koja proizvodi ili može proizvoditi opremu za vjetro i solarne elektrane.

Politika poslušnosti

Hrvatska ekonomska politika vođena generalnom politikom poslušnosti, pogodovanja stranim interesima i korupcijom i dalje ustrajava na dva razorna procesa koja su i stvorila krizu u kojoj živimo: to su zaduživanje (nedavna Linićeva prodaja državnih obveznica) te radikalna rasprodaja. Traže se kupci za Petrokemiju, brodogradilišta, Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku, a upravo je objavljen katalog brojnih turističkih objekata, među kojima i Modre špilje (!), koji se kao u supermarketu nude nazovi investitorima. Od izravnih stranih investicija u proizvodnju, izgleda, nema ništa. Otupljene su i ideje o većem utjecaju države u Ini ili čak o poništenju ugovora s MOL-om, koji se ne poštuje i do kojega je došlo na nezakonit način. Bučne najave ruskih i kineskih investicija za sada su tek golub na grani.

Zdravko Mršić, društveni analitičar: Potrebna je reindustralizacija Hrvatske

Zdravko MršićSadašnja vladajuća koalicija dokopala se vlasti samo čekanjem da glasači uklone s vlasti HDZ-ovu koaliciju, koja je vodila antinarodnu politiku. Sadašnja koalicija dobila je vlast bez programa, a pogotovo bez ikakva plana, jer plan osim poslova koje valja obaviti predviđa vremenski slijed poslova i financijska sredstva potrebna za njihovo obavljanje.

Premijer je zadovoljan što je na vlasti. Ministar financija samo smišlja iznimne proračunske prihode, bez kojih nema vlasti. Ministar gospodarstva baca glasačima prašinu u oči otvaranjem "Novog investicijskog ciklusa", za koji ministar financija nema ni lipe, a koji bi načelno trebao zaposliti samo gradbeni interes.

Hrvatskoj je potrebna reindustrijalizacija, kako bi Hrvatska mogla proizvoditi robu za domaće potrebe, ali još više za izvoz. Sadašnje vlasti nemaju ni političku volju ni sposobnost da zaustave propadanje Hrvatske, koje se ponajbolje očituje istovremenim smanjenjem pučanstva i povećanjem nezaposlenosti.

Uz nemoć sadašnje vlasti, uz sadašnju nemoć HDZ-a i uz male izglede da ta stranka trutova ponovo postane "matičnom strankom" hrvatskog naroda, čini se da će se Hrvati moći prehranjivati 2020. godine, samo ako uskoro izvedu narodni, demokratski udar.

Tomislav Nürnberger, autor gospodarskog programa Hrast-a: Od ove se Vlade ne može očekivati ništa

Tomislav NurnbergerŽao mi je onih, koji su imali iluzije da bi "ova vlada" mogla išta dobra za Hrvatsku napraviti! Pogledamo li njihove biografije, nalazimo vacuum, ništa! Ništa nikada nisu radili, ništa ne znaju, pa da i hoće zaustaviti (ali ne će!), osiromašenje već siromašnih, pogoršanje gospodarstva i općeg stanja Nacije će se nastaviti. Što je u skladu s njihovim pedigreom, vječna borba protiv Hrvatskog Naroda, protiv Hrvatske Države, koju oni zgodno nazivaju "hrvatski nacionalizam"!

Vanjska politika

O opasnostima za Državu osoba kao sto je Vesna Pusić ne treba trošiti riječi, iza nje će ostati mine u obliku osoba postavljenih na temelju kriterija Andjelinović "familije"! Diže uzbunu na Škabrnju, ali ju ne smetaju četnička 4C na spomeniku hrvatskim braniteljima!

Što nas čeka, ako se ne osvijestimo, možemo naslutiti bacivši pogled na 12 osoba, koje će nas (zar!?) "zastupati" u EU parlamentu, koji je, da ne zaboravimo, samo "diskusiona tribina", kao i "minuli rad", kojim su to "zaslužili"! Svi tragom "prvo nagrađenog" Šimonovića!

Human resources iliti "kadroviranje"

Rođaci, prijatelji, partijski istomišljenici naprijed ("na posao s faksa"- svi od reda jugoslaveni!), ostali na burzu!

Tako među službeno nezaposlenih 320.000 sigurno nema upravo opisanih!

Školstvo

SveučilišteNamjere "zacrvenjele Hrvatske" su manje informirane brzo šokirale: Ravnatelj škole, koji se usudio izvjesiti slike hrvatskih haaških sužnjeva generala Gotovine i Markača smijenjen je i dobio je otkaz, pa je sada profesor Mihailović, hranitelj obitelji, nezaposlen! Taj podli čin ostaje podsjetnik na "humanizam" i "brigu za čovjeka" najvećih neprijatelja svake Hrvatske, tzv. jugoslavena!

O "potrebi" pojačane indoktrinacije mladih mitovima "jugoslavenske istorije" mogli smo nedavno čuti na "Jasenovačkom derneku".

Instituti

Ravnateljica Instituta Ruđer Bošković je smijenjena, možemo biti sigurni da će na njeno mjesto doći istomisljenik Puhovskog, Šlausa ili Piska, proslavljenih perjanica čistke 1971.!?

Sveučilište

Opet će pokušati ukinuti Hrvatske Studije, kako bi monopol na "istoriju" ostao na notornom Odjelu za povijesti Filozofskog Fakulteta, gdje je "dr. Vizantologije" postao šef za "povijest naših dana", a Budak osmislio prijemni kako bi eliminirao već u početku hrvatsku humanističku elitu iz klasičnih gimnazija! Nadam se da čitatelj ima dobro pamćenje, pa nije zaboravio "klasično" pitanje iz "opće kulture" s prijemnog: U kojem filmu nije igrao Robert De Niro"!

Bankarski sustav (potpora gospodarstvu)

Strani vlasnici nisu modernizirali poslovanje, nisu donijeli tehnološki napredak niti su donijeli ikakav kapital, već posluju s našim novcem, posuđuju nama naš novac i investiraju po svijetu naš novac:njima profit, nama rizik, ili jezikom globalizacije:Globalni profit, lokalni rizik!

Temeljni problem bankarskog sustava su nametnuti propise i zakone koji omogućuju legalnu pljačku hrvatskih građana te indirektno uništavaju hrvatska poduzeća i ustanove.

Gospodarstvo

NovciŠampioni marksističke ekonomske misli upravljaju hrvatskim gospodarstvom već 67 godina, pa su i posljedice "marksističke", opće osiromašenje hrvatskog naroda. Njihova je terminologija ista kao u "samoupravnom socijalizmu", govore o krupnom kapitalu, burzovnim mešatarima, investicijama i investicijskim ciklusima. Ipak, vrhunac je u turizmu gdje mjera uspješnosti "broj prelazaka preko granice" i "broj noćenja", a u ponudi „broj ležajeva"!

Najbolja ilustracija što možemo očekivati od "ove vlade" je izjava, sasvim nehotična, koju je izrekao potpredsjednik Vlade Branko Grčić, vodeći marksistički ekonomist, "samo dva sata nakon što je na sjednici Vlade podigao ruku za povećanje cijena struje i plina, a na radiju oštro kritizirao povećanje struje i loše poslovanje HEP-a":

– Da se razumijemo, cijenu plina i struje morali smo povećati i to nije sporno jer će i s novim cijenama HEP teško godinu završiti u plusu.

Dakle, i u državi Bandićev poučak: vi, Hrvatski Narod, plaćate koliko mi, "oslobodioci iz 1945." potrošimo!

Najbolje je ovaj tekst završiti mislima "prvog potpredsjednika" vlade Čačića: Škverovi će graditi vjetroelektrane na platformama (projekt vrijedan 2 milijarde eura za spas brodogradnje)!

Hrvatska s obalom dužom od Italije, ukida brodogradnju!

Nenad Piskač, novinar, književnik: Nastavak politike Saveza za Europu, Haag i Beograd.

PiskačRaskorak između obećanja, očekivanja i prvih poteza kukuriku vlasti pretvorio se u vrlo kratkom roku u nepremostiv ponor. Vladajuća većina pokazala je s jedne strane izuzetno ideološko jedinstvo koje korespondira s jednoumljem jugoslavenskoga tipa komunističkoga totalitarnog režima – spremni su i na slanje specijalne policije na opljačkani narod, a s druge strane nevjerojatno je visok stupanj iskazanoga tlačenja stanovništva i socijalne neosjetljivosti. Mislim da je ovo najlošija vlast od osamostaljenja do danas. Predsjednik Republike pravi se slijep, umjesto da ukazuje i upozorava, barem onoliko koliko je to radio kad mu partijski drugovi nisu bili na vlasti.

Zbog dosadašnjeg ponašanja i stila vladanja vladajuće većine podržao bih prvu opciju koja bi išla za prijevremenim izborima, dolazila ona s nevjerodostojne demokršćanske (HDZ), vjerodostojne regionalne (HDSSB), ili jedine hrvatske lijeve strane višestranačkog spektra (Stranka rada). I sindikati u ovim okolnostima snose veliku odgovornost, ali spavaju zimski san.

Hrvatska bez oporbe

Moglo bi se o svakom aktualnom ministru napisati poneka rečenica. O nekompetentnom Milanoviću, bahatom Čačiću, nekulturnom Jovanoviću, modnom šlamperaju Pusićke i neodoljivoj frizuri Zlatar-Violićeve, majčinstvu Opačićke, o embrijima Ostojića br. 1, pendrek logici Ostojića br. 2, dionicama u turističkim tvrtkama Ostojića br. 3... To je, vidite i sami, uzaludan posao. Svi su se, naime, istaknuli u društvenopolitičkom radu i zavrijedili Orden rada s crvenom zvijezdom i Lenjinovim likom. Stanovništvo još ne shvaća krajnje domete rezultata rada odnarođene avangarde radničke klase. Mi u ovome trenutku vidimo da Milanović-Čačićeva ekipa na vlasti, kako god loša bila, nema alternativu, odnosno oporbu. Upravo se u HDZ-u radi sve da se do daljnjega takvo stanje nastavi. Jedino svjetlo u hudojamski mračnome tunelu, ali na dugom, dugom štapu, vidim u kandidaturi Kujundžića i Prgometa za mjesto predsjednika i dopredsjednika HDZ-a.

Već sam ranije najavio socijalne nemire. Ne vjerujem da će ih otpuhati najava izgradnje vjetroelektrana. Niti nastavak Linićevih zaduživanja. Još manje Čačić u Nadzornom odboru INE. Siguran sam da se nećemo utopiti u bajki o Zagrebu na Savi. Vladajuća garnitura podsjeća na onu s kraja osamdesetih – za opće dobro najbolji im je potez raspisati izbore. Možda to i učine ako u HDZ-u pobijedi jedan od više predloženih kandidata koji jamče nastavak politike Saveza za Europu, Haag i Beograd.

Davor Dijanović

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.