Komentar uredništva - Slučaj Srebrenica

 

Političkom presudom Međunarodnog suda u Haagu o tužbi BiH, kojom je skinuta odgovornost za genocid u Srebrenici s tadašnje Jugoslavije i njene Armije načinjen je još jedan politički ustupak današnjoj Srbiji. U motive toga koraka ne ćemo ovdje ulaziti jer su u kontekstu sadašnje "regionalne" politike Zapada logični i samorazumljivi, nego se najprije želimo kratko osvrnuti na ponašanje naših velikih medija i napose HTV-a.

Gotovo svi su ti mediji u težište hrvatskih reakcija postavili sličnu tužbu Republike Hrvatske, procjenjujući malima šanse za njen uspjeh. S tom se procjenom i mi slažemo, ali ukazujemo na jednoglasje kojim su naši mediji pomakli pažnju s ključne činjenice da će tada jedina slijednica bivše Jugoslavije optužena za "zločinački pothvat" biti upravo Hrvatska. I to ne po optužbi neke druge bivše republike, nego po optužbi samog Tužilaštva suda u Haagu. Tužilaštva koje zbog zaposlenosti i kratkih rokova, čuli smo iz usta glavne tužiteljice, nije imalo vremena pokrenuti postupke protiv generala Kadijevića i Adžića. Pa ispada da je jedini krivac za Srebrenicu general Mladić, kojeg opet odgovorna-neodgovorna Srbija nikako da "locira, uhapsi i izruči".

Ovakvim dnevno-političkim upotrebama Međunarodnog suda u Haagu u naporu, ne takvom da se uspostavi ravnoteža krivnje Srbije, Hrvatske i BiH, nego takvom da Hrvatska bude najkrivlja za raspad Socijalističke Republike Jugoslavije, Zapad grubo krši princip nezavisnosti sudske vlasti, na kojem i sam počiva. Iako se nekim političarima na Zapadu možda čini da ono što rade na "Balkanu" kod njih ne će imati posljedica, grdno se varaju. Čak i ako tamošnji veliki mediji to umanje, zamućivanje odgovornosti za dobro poznati strašni genocid u Srebrenici ne može ne odjeknuti u intelektualnim krugovima Zapada. I te krugove potaknuti ili na reakciju ili na apatiju. Zato svi zajedno moramo dignuti glas protiv moralnog rasapa civilizacije kojoj pripadamo.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.