Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

 Predsjednikova kampanja u punom zamahu

Svaki dan u drugoj sredini. To je taktika predsjedničke kampanje Ive Josipovića. Na osobnom planu, riječ je o dobrom potezu, jer time upoznaje državu i naciju, ljude i krajeve, na čijem je čelu već pet godina. Sa stajališta državnoga proračuna stvar je problematična, jer kampanju „Svaki dan u drugoj sredini" provodi o trošku hrvatskih poreznih obveznika. Zdrav razum kaže - Domovinu bi trebalo upoznati prije negoli se čovjek odluči kandidirati za predsjednika države. Partijski razum, međutim, ne funkcionira na toj frekvenciji. Ako treba partijaš će za svoj probitak kleknuti i pred katolike. Mnogi će se smilovati i dati mu glas, a onda cviliti i kajati se do iduće prijevare.

„Off road" od Širokoga Brijega do Krka

Svojim svakodnevnim pojavljivanjem Josipović zapravo proizvodi nazočnost u medijima, prije svega na HTV-u i stvara dojam da PojavljivanjeSvojim svakodnevnim pojavljivanjem Josipović zapravo proizvodi nazočnost u medijima, prije svega na HTV-u i stvara dojam da jako puno radi i u sve se razumije, sve podržava. O svemu kaže jednu rečenicu koja ništa ne znači i nikoga ni za što ne obvezuje. Što je to negoli goli populizam bez sadržaja? Svakodnevna nazočnost u medijima jest taktika proizvodnje pristanka.jako puno radi i u sve se razumije, sve podržava. O svemu kaže jednu rečenicu koja ništa ne znači i nikoga ni za što ne obvezuje. Što je to negoli goli populizam bez sadržaja? Svakodnevna nazočnost u medijima jest taktika proizvodnje pristanka.

Posljednjih desetak dana Josipoviće je napravio impozantnu kilometražu. U jednome danu (30. kolovoza) primio je „na kavu u Uredu predsjednika" mladež iz Oroslavja, zaštrumfao na Renesansni festival u Koprivnici, a odatle i na varaždinski Špancirfest. Impozatan radni dan, posebice ako se zna da je dan ranije: 1. U Mostaru s predsjednicima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije potpisao „Deklaraciju o nestalima" koja nikoga ni na što ne obvezuje; 2. Odao počast žrtvama ratnog zločina u hercegovačkoj Grabovici i 3. Posjetio „Mediteran filmski festival" u Širokom Brijegu.

U Uredu predsjednika proveo je cijeli 1. rujna, predahnuvši od naporne kampanje.

Već 2. rujna Josipoviće je „obišao projekte održivog razvoja i energetske neovisnosti otoka Krka", gdje je dao nesagledivu državničku izjavu o tome da je „riječ o sjajnom primjeru za NATOMoralo se idući dan otići i na mrski NATO summit Wales 2014. gdje mu je dobrodošlicu po dužnosti morala zaželjeti polittajnica NATO-a Kolinda Grabar-Kitarović, što je cijeloj kampanji vođenoj s Pantovčaka zadalo puno muke. No, taj je problem riješen tako da je ona izbrisana iz foto galerije službene web stranice Predsjednika Republike, ali i sa zaslona Hrvatske radio televizije, što znači da je i Radman s pionirima i omladincima HRT-a uključen u Josipovićevu kampanju prije kampanje.druge otoke i za kopno". Idući dan protokolarne obveze spriječile su mu „off road" kampanju, morao je primiti veleposlanika Irske u oproštajni posjet, a što se mora – mora se.

Tuđe nećemo, svoje ne damo

Moralo se idući dan otići i na mrski NATO summit Wales 2014. gdje mu je dobrodošlicu po dužnosti morala zaželjeti polittajnica NATO-a Kolinda Grabar-Kitarović, što je cijeloj kampanji vođenoj s Pantovčaka zadalo puno muke. No, taj je problem riješen tako da je ona izbrisana iz foto galerije službene web stranice Predsjednika Republike, ali i sa zaslona Hrvatske radio televizije, što znači da je i Radman s pionirima i omladincima HRT-a uključen u Josipovićevu kampanju prije kampanje. Izborni stožer je zaključio kako je NATO summit organiziran upravo za potrebe predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, a to je nedopustivo miješanje u unutarnje stvari, jer mi „tuđe nećemo, svoje ne damo" (J. B. Tito).

Dne 5. rujna Josipović je „dao izjavu", sadržajno nepotrebnu, u povodu završetka NATO summita: „Apsolutno povijesan i važan summit". Premda: „Od Hrvatske neće biti ništa traženo" od strane NATO-a, a glede Ukrajine – zadovoljno je zaključio. Pa, jasno ne će valjda NATO od Josipovića tražiti zračnu potporu hrvatskih MIG-ova!?

Poslije sajmišta u Ludbreg na misu

Odahnuvši od nepotrebnih mu napora, 6. rujna vratio se redovnim aktivnostima. Obišao je „7. ZeGeVege festival josipovic ludbreg-040911LudbregStigao je idući dan na Dane ludbreške Svete nedjelje. Svete u katoličkom pogledu, jer je riječ o jednom od rijetkih europskih svetišta Presvete Krvi Kristove, koja se čuva u Ludbregu. Riječ je o zavjetnom svetištu Hrvatskoga sabora, državnoga i ovoga sadašnjega, o čemu se premalo zna. Josipović je kampanjski izjavio kako je ta manifestacija „lijep događaj". Uspio je sročiti nešto i o „dobrim vibracijama" i „na neki način" razvitak „duha tolerancije, ljubavi i povjerenja". Na to bi S. S. Kranjčević rekao: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio.održivog življenja", pretpostavljam zato da pronađe recept održivosti na Pantovčaku. Dodvorivši se vegeterijancima i skrbnicima „dobrobiti ljudi, okoliša i životinja", zapalio je u Gudovec na 22. Međunarodni bjelovarski sajam. Tamo je razgovarao: S upravom Sajma, nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođačima hrane, poljoprivrednih strojeva, predstavnicima tvrtki prerađivačke industrije. Nesaglediv obzor skrbi za poljoprivredu, selo i seljaka koji su u njegovu mandatu dokraja uništeni.

Istoga dana Josipović se prešaltao s poljoprivrede u povijest Domovinskoga rata i „razgovarao sa zapovjednicima akcije OTKOS-10" (o kojoj s, istina, premalo zna, a bila je izuzetno važna). I što je tamo rekao? Ništa. Tako barem stoji iz prigodna tekstića o tom događaju objavljenom na službenih stranicama Predsjednika Republike.

Stigao je idući dan na Dane ludbreške Svete nedjelje. Svete u katoličkom pogledu, jer je riječ o jednom od rijetkih europskih svetišta Presvete Krvi Kristove, koja se čuva u Ludbregu. Riječ je o zavjetnom svetištu Hrvatskoga sabora, državnoga i ovoga sadašnjega, o čemu se premalo zna. Josipović je kampanjski izjavio kako je ta manifestacija „lijep događaj". Uspio je sročiti nešto i o „dobrim vibracijama" i „na neki način" razvitak „duha tolerancije, ljubavi i povjerenja". Na to bi S. S. Kranjčević rekao: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio.

Bakarić provodi dogovore Tita i Kardelja

Da se ne bi pomislilo kako će se u Ludbregu krstiti, otišao je odmah u Zagorska Sela poviše Kumrovca na dernek s Borutom Pahorom, službeno – na obilježavanje 10. obljetnice otvaranja prve zajedničke turističke zone „Sutla – dolina izvora zdravlja". Tu je Josipović turistički izjavio: „Samo jaki političari, jake politike i jake države spremne su na dogovor i kompromis. Naša povijest je to pokazala".

I tu je svakom normalnom čovjeku morao puknuti film, pa i onome koji zna da se u kampanji svašta laprda. Jer naša je povijest, osobito od 1945. i ona od 2000., pokazala da je slovenska državna politika prema Hrvatskoj imperijalistička u mjeri u kojoj Slovenija može biti imperijalističkom. Poslije Drugoga svjetskoga rata uzeli su nam, među ostalim, 26 sela. Tijekom velikosrpske okupacije Hrvatske Ljubljana je okupirala Svetu Geru i drži je okupiranom i danas. U suradnji s Račanom pokušali su drpiti i cijelo Sutlansko jezero. Tijekom pregovora o ulasku Hrvatske u EU Slovenija je ucjenjivala gdje god je mogla.

Hrvatski predsjednik bi to morao znati. Ali, ovaj aktualni o tome šuti ne iz neznanja, već zato jer ga se sva ta otimačina uopće ne tiče, budući da je takvo stanje bilo i tijekom neprežaljene Jugoslavije. Što su Tito i Kardelj dogovorili (arbitrirali) Bakarić je proveo. Otud i sklonost arbitraži i trulim kompromisima na hrvatsku štetu.

Jadranka Kosor nije Milka Planinc

Josipovićeva izjava u Zagorskim Selima implicira, među ostalim zvizdarijama, da je pristajanjem na kompromisnu arbitražu sa Slovenijom JadrankaJosipovićeva izjava u Zagorskim Selima implicira, među ostalim zvizdarijama, da je pristajanjem na kompromisnu arbitražu sa Slovenijom (umjesto da se drži međunarodnoga prava), Jadranka Kosor postala „jaka političarka", poput Mile Planinc. Kako? Pa, nikad nije dobila nijedne izbore. Što onda, nije ni Milka!(umjesto da se drži međunarodnoga prava), Jadranka Kosor postala „jaka političarka", poput Mile Planinc. Kako? Pa, nikad nije dobila nijedne izbore. Što onda, nije ni Milka!

K tomu poslije pristajanja na arbitražu sa Slovenijom izgubila je i državne izbore, pa i unutarstranačke, napokon izbačena je iz „jake stranke". I kaj? Otkrila je spomenik sebi i Pahoru, što nisu radili čak ni Tito i Kardelj. Sad se priklonila Josipovićevoj političkoj opciji i njegovu propuh sustavu vrijednosti „nove pravednosti" postavši time jakom političarkom.

U tome je poanta Josipovićeve izjave, da nam, naime, nameće slabe političare kao jake. No odmah i zauvijek mu je izjavu odnijela Sutla, samo ju je HTV u fokusu javnosti uspjela zadržati jednu večer.

Molitva, zloporaba ili prosjačenje

Na prigovor da vodi kampanju za drugi mandat Josipović odgovara da on radi svoj posao. I radi. S naglaskom na svoj, a ne opći posao za koji je izabran. U proteklih desetak dana Josipovic prnjegova se kampanja (jer radi svoj posao), koju je tijekom vikenda blagoslovila i SDP obećavši (kao da to već ne radi) da će se „materijalno i organizacijski angažirati u Josipovićevoj kampanji", svela sve do ponizne molitve u svetištu Presvete Krvi Kristove. Je li riječ o molitvi deklariranoga agnostika za čudo drugoga mandata, korištenju vjerskih skupova za osobni politički probitak, ili o pukom prosjačenju beskrupuloznoga bogataša prerušenoga u bokca s ispruženim dlanom, reći će birači.

Josipovićeva kampanja „Svaki dan u drugoj sredini" otkriva nam predsjedničkoga kandidata koji ili nema sadržaj politike ili ga skriva. Osobno mislim da on tijekom kampanje skriva svoje krajnje namjere. Što god bilo, tu iskrenosti NamjereJosipovićeva kampanja „Svaki dan u drugoj sredini" otkriva nam predsjedničkoga kandidata koji ili nema sadržaj politike ili ga skriva. Osobno mislim da on tijekom kampanje skriva svoje krajnje namjere. Što god bilo, tu iskrenosti nema ni u tragovima. Da je tomu tako otkriva nam Josipovićev petogodišnji mandat u kojemu je rijetko obilazio „ljude i krajeve", već je djelovao s pozicije predsjednika Republike tako da mu samo neodgovorni mogu dati još jedan mandat.nema ni u tragovima. Da je tomu tako otkriva nam Josipovićev petogodišnji mandat u kojemu je rijetko obilazio „ljude i krajeve", već je djelovao s pozicije predsjednika Republike tako da mu samo neodgovorni mogu dati još jedan mandat.

Bilanca Josipovićeva mandata

Tijekom Josipovićeva mandata postalo je razvidno, ali nažalost ne i medijski vidljivo, da mu je „region" iznad Hrvatske, Srbija bolji prijatelj od Njemačke, udbaši važniji od hrvatskih branitelja, nepostojeće ustaške zmije veći neprijatelj od postojećih četnika, komunistička ideologija prioritetnija od šestogodišnje krize, agitprop draži od neovisnih medija, naštimavanje anketa popularnosti bitnije od objektivnih pokazatelja, ZAMP od državnoga proračuna u konstantnom višegodišnjem padu, strateško partnerstvo s Londonom od Europske unije, antifašistički mit o Srbu važniji mu je od bleiburške komemoracije komunističkih žrtava, lijepe partizanske kape od žrtava velikosrpske agresije, kava s građanima od iseljavanja hrvatske mladeži, ulazak Srbije u EU od izlaska Hrvatske iz Zapadnog Balkana, konglomerat loših politika od povijesnih činjenica, sukob zaraćenih strana od stanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, tzv. Republika srpska od Hrvata izvan Hrvatske, skrb za „životno partnerstvo" od stanja Oružanih snaga RH.

Bilanca Josipovićeva mandata zahtijeva interdisciplinarnu raščlambu sa stajališta nacionalne sigurnosti i nacionalnih interesa, povijesne utemeljenosti i elementarne istine.

U Josipovićevoj kampanji gay nije okej, inače je

Istine radi, ima jedan događaj koji je Josipovićeva kampanja nadaleko zaobišla. Riječ je o stanovitoj „paradi ponosa" u Osijeku. Na čelu te procesije, kakve li drskosti i provokacije, nosio se transparent Osijek – nepokoreni grad. Ne bi li bilo predivno u nepokorenom gradu vidjeti vrhovnoga zapovjednika Oružanih snaga na čelu povorke? No, bude li ponovo izabran, vjerujem da će Josipović ovogodišnji izostanak nadomjestiti odmah iduće godine i pridružiti se Vesni Pusić i haenesovcima, koji su prvi poduprli njegovu kandidaturu i, umjesto njega, u to ime bili u prvim redovima osječke parade.

Dakle već iduće godine Josipović bi nam opetovano mogao plastično i sustavno dokazivati da smo, dok je on na čelu, pokorena država, premda još ne i dokraja pokorena nacija.

Dok ovo pišem kampanja se nastavlja. Josipović najavljuje pohod Pazinu, Puli i Labinu, gdje će „obići" gradske čelnike, učenike OŠ, učenike Gimnazije i učenike Strukovne škole J. Dobrila, nazočiti otvaranju pazinske športske dvorane, sastati se s udrugom poslovnih žena, a onda će se spustiti u bazu tvrđave samoupravnoga socijalizma, tj. u brodogradilište Tehnomont. Takav tempo nije imao ni drug Tito!

Svakako je zanimljiva informacija da će već sutradan primiti dr. Dragana Primorca bivšega predsjedničkog kandidata u funkciji izbora sadašnjega Predsjednika Republike.

Nenad Piskač

 

Ned, 25-07-2021, 01:24:18

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.