Dr. Ivo Josipović kao slijednik Mesićeve «političke ideje»

 

Još uvijek aktualni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, već mjesecima posredno ili neposredno u medijima spominje predsjedničke izbore i moguće kandidate, ali se na neki način ustručavao pružiti javnu podršku bilo kojem od njih, valjda dok ne nađe «pravog». A sudeći po izjavama koje daje u posljednje vrijeme, izgleda da ga je i pronašao. Naime, u sada već (po količini izrečenih nonsensa) «legendarnoj» radijskoj emisiji 'S predsjednikom na kavi', Mesić je spomenuo gotovo sve kandidate koji su istakli svoju predsjedničku kandidaturu. Kažemo gotovo sve, jer jedini čovjek kojeg nije ni spomenuo jest dr. Miroslav Tuđman, što se može protumačiti kako dr. Tuđmana on i njegovi krugovi smatraju prijetnjom za svoju politiku.

Upustio se i u očekivano «pljuvanje» po liku i djelu HDZ-ovog Andrije Hebranga, za kojeg je kazao kako «donosi destrukciju u politički život Hrvatske». Afirmativno se izrazio o Damiru Kajinu i Dragutinu Lesaru, no birane riječi ostavio je samo i jedino (za sad) za dr. Ivu Josipovića o kojem govori kao o «čovjeku i pravniku, koji vidi probleme i ima ideju kako ih riješiti.» Jesu li to baš zaista osobine koje dr. Josipovića krase stvar je osobnog mišljenja i preferencija, no ono što mu se svakako ne može osporiti jest da je riječ o čovjeku koji bi u pravom smislu riječi bio «dostojan» slijednik Mesićeve «političke ideje». Jer njegova je retorika, iako ponešto modificirana s obzirom da je prošlo dosta godina i da se radi o osobi s drugačijim stilom ophođenja, vrlo slična onoj kojom je Stjepan Mesić dobio predsjedničke izbore prije desetak godina.

JosipovićJosipović tako u svojim, u odnosu na ostale predsjedničke kandidate (preko)brojnim medijskim istupima, sustavno i promišljeno jaše na valu nezadovoljstva izazvanog problematikom korupcije i kriminala, kojih je građanima (s pravom) već puna kapa. Dr. Josipović u svakom izlasku pred javnost ne zaboravlja spomenuti «grijehe» devedesetih, a posebno vrijeme posvećuje privatizaciji. I sve bi to naravno držalo vodu da danas, deset godina nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika kriminal i korupcija nikad nisu bili rašireniji, dovoljno je samo prisjetiti samo nedavnih afera (primjerice HŽ, HT, HEP...), a krade se više nego ikad. I sve bi bilo u redu da dušebrižnik i moralna vertikala Josipović i sam  itekako nema putra na glavi.

Naime, prije nekog vremena, točnije prije devet godina otkrivena je afera u svezi s nezakonitim radnjama udruge Posmrtna pripomoć, čiji je predsjednik, a kasnije član Nadzornog odbora bio Josip Kregar, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na nedavno održanim lokalnim izborima. Tada je buknula priča o navodnih 360 tisuća kuna vrijednom kreditu koji je Kregar kao predsjednik Nadzornog odbora udruge Posmrtna pripomoć primio od Štedionice Zlatica, inače tvrtke koju je osnovala spomenuta udruga. Priču je iznio Pero Smiljanić, koji je «za nagradu» kao donačelnik bivše službe Financijske policije Ispostave Zagreb, preko noći ostao na ulici. No ono što je posebno zanimljivo jesu Smiljanićeve tvrdnje kako se iza priče o Kregarovom kreditu zapravo kriju još veće kriminalne radnje i njihovo zataškavanje.

Smiljanić tvrdi kako su se u poslovnim knjigama iskazivali nerazmjerno veliki troškovi, neutemeljeni na poslovnim događanjima, kupovale  precijenjene nekretnine te odobravali krediti uz male ili nikakve kamate, dok je istovremeno Posmrtna pripomoć za svoju tekuću likvidnost od tih istih društava uzimala kredite uz znatno više kamatne stope. Tako se novac izvlačio iz Posmrtne pripomoći. Afera je navodno zataškana jer su u čitavu priču umočene veće SDP-ove «ribe» dr. Ivo Josipović i Boris Šprem. Primjerice, Smiljanić u razgovoru za Portal Javno.hr za Josipovića tvrdi da je u vrijeme predsjedanja Društvom hrvatskih skladatelja raznim tvrtkama u vlasništvu »Posmrtne pripomoći« prenosio novac na stavku kredita, ali da je istraga o tome politički opstruirana.

Opravdano se dakle postavlja pitanje koliko je dr. Josipović kao u do današnjeg dana nerazjašnjene mutne poslove umočena osoba i kao Mesićev politički istomišljenik moralno adekvatan čovjek za borca protiv kriminala i korupcije kakvim se predstavlja javnosti. Može li on i ljudi oko njega Hrvatskoj donijeti išta novog i pozitivnog, ako se zna da se otvoreno nastavlja na politiku dosadašnjeg predsjednika koja u tom smislu nije napravila ama baš ništa (ili bar ništa pozitivnog). Jedini rezultati koje je ta i takva politika polučila su destrukcija hrvatskog nacionalnog korpusa i bankrotom pritisnuta država koja je kroz posljednje desetljeće za lopove, kriminalce i ne zaboravimo ubojice postala zaista pravi «Eldorado». Glasovanje za takvu politiku je glasovanje za ništa, pucanj u prazno. Ali ako se položaj u kojem se RH našla danas, a to je popularnim rječnikom rečeno brod koji tone i pušta na sve strane, smatra poželjnim kursom za nastavak plovidbe, onda je sa sigurnošću dr. Ivo Josipović pravi izbor za kapetana plovidbe. Za put u nepovrat.

M.M.B.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.