Gotovininoj obrani i švicarskoj vladi treba čestitati!

 

Švicarska vlada zabranila je Carli del Ponte da u nedjelju u Milanu predstavi svoju kontroverznu knjigu "Lov, ja i ratni zločinci", u kojoj govori o svojem radu na dužnosti glavne tužiteljice na Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju! U pismu u kojemu od Carle del Ponte traži da se "što prije vrati u Buenos Aires", švicarsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je promidžba njezine knjige nespojiva s njezinom sadašnjom dužnosti švicarske veleposlanice u Argentini, piše ATS. "U knjizi ima izjava koje nisu spojive s dužnosti zastupnice švicarske vlade", prema glasnogovorniku ministarstva Jean-Philippeu Jeanneratu. U spomenutoj knjizi Del Ponte je kao u svojevrsnom nastavku svojega "rada" na ICTY-u, iznijela niz neistina i dvojbenih, paušalnih i spornih ocjena o Domovinskome ratu, čime je nastavljen opći trend ne samo pokušaja da se izjednače agresor i žrtva, već korak dalje, odnosno, pretvaranje žrtve u agresora.

Na taj je način, posredno pokušala produljiti svoj životni vijek glavne tužiteljice i tako dati svoj doprinos u sudskom procesu koji se vodi protiv generala Gotovine, Markača i Čerrmaka. Očito je zaključila kako se i ova spomenuta optužnica, kao i mnoge prije nje koje su podignute protiv hrvatskih branitelja temelji na tolikom broju iskonstruiranih, neistinitih elemenata i podvala, da joj treba "vanjska pomoć" u svakom obliku. A da je tome tako, najbolje pokazuju i jučerašnji izvještaji sa sudskog procesa u Haagu, gdje je Gotovinina obrana, predvođena Mišetićem, u dugotrajnoj, ali preciznoj prezentaciji sudskom vijeću, rabeći originalni i nemontirani materijal od kojega je nastao film “Oj Krajino” Zastava-filma, pokazala kako je tvorac filma manipulirao i namontirao ovaj “dokazni” materijal tužiteljstva.

Obrana jedokazala da je riječ o propagandnom uratku agenata JNA, koji su mudro, “prekomjerno” snimali uvijek isto “prekomjerno” granatiranje, stvarajući tako efekt da cijeli Knin gori. Ova je prezentacija ostavila je dojam na sudsko vijeće, jer je prito i sam sudac Alphons Orie aktivno sudjelovao u raspravi i svojim pitanjima dodatno diskreditirao svjedoka, koji je na kraju davanja iskaza ostavio dojam da više nije siguran ni u vlastito ime i prezime, a kamoli u to po što je zapravo na sud i došao. No, iako je jučerašnji dan okarakteriziran kao vrlo uspješan što se obrane hrvatskih generala tiče, valja istaknuti, kao se opravdano dovodi u pitanje koliko bi ovakvih podvala kojima optužnica vrvi zapravo i prošlo kao autentične (i koliko ih je već takvih u prijašnjim procesima bilo), da ovoga puta zbog pritiska i zanimanja javnosti u obranu generala nisu utrošeni ogromna financijska sredstva, ali i neosporan trud i zalaganje Gotovininih odvjetnika.

Zato, prvenstveno njima možemo uputiti svoju zahvalnost na naporima i profesionalizmu koje ulažu kako bi se svaki svjedok tužiteljstva i njihovi zlonamjerni iskazi razbili u komadiće. No, ovoga puta, čestitke ćemo uputiti i švicarskoj vladi koja bi svojim potezom prema vlastitoj veleposlanici del Ponte, kojim joj je zapravo upućena i opmena pred isključenje, trebala postati i biti primjerom mnogim svjetskim vladama i dužnosnicima o tome kako se i na koji način vodi pravedna i neutralna međunarodna politika. Na žalost, najviše bi po tom pitanju trebao naučiti baš sam Međunarodni sud "pravde" u Haagu.

M.M.B.

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.