MZOS: Nakon Jovanović-Jozićevog pravopisa na sličan način pokušava se nametnuti cjelokupna izmjena školstva

Prošao je prvi tjedan stručne rasprave o prijedlogu Kurikularne reforme. U stručnim krugovima Boris Jokić u Jutarnjem listuprijedlog je, slobodno se može reći, izazvao pravu konsternaciju, zbunjenost i nevjericu. Radi se o na brzinu pripremljenom materijalu koji svoje velike manjkavosti nadomješta jedino izuzetnom ambicijom mijenjanja iz temelja svega u hrvatskom školstvu, sve do povratka na ideje usmjerenoga obrazovanja iz Šuvarovih vremena.

Šustar potpuno nekritički stao uz reformu

U prošlotjednoj emisiji „Nedjeljom u 2“, idealno temperiranoj dan prije otvaranja stručne rasprave, nastupio je novi ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar i podupro Kurikularnu reformu riječima:

„JPredrag Šustar i Aleksandar Stankovićavna rasprava bi trebala pokazati koliko je to dobar dokument. Ako imate dobre argumente, kako možete drugačije uvjeriti ljude da je to dobra reforma, budete malo scizelirati - ali to je to. Onda je, ne znam, to politikanstvo ako se odbije“.

Dakle, novi HDZ-ov ministar bez ikakvih gotovo ograda prihvatio je politički podržati ono što je u zadnji čas pokrenula prošla vlada manje od godinu prije svoga odlaska i to na području od najvećeg nacionalnog interesa – kako ćemo obrazovati i odgajati djecu, odnosno kakvom će Hrvatska biti za dvadesetak godina. Koliki je uvid novi ministar, nakon samo nekoliko tjedana što je preuzeo Ministarstvo, mogao imati u 3.000 stranica prijedloga nove Kurikularne reforme čini se da nije teško pogoditi. Ovo je zato još jedan eklatantni primjer zašto se o ovakvim strateškim materijalima političke odluke nikad ne bi smjele donositi na brzinu i bez ozbiljnijeg savjetovanja sa strukom.

Jokić kod Karamarka

Dan nakon nastupa na HRT-u, u ponedjeljak 29. veljače novi resorni ministar uspio je organizirati dugo odgađani sastanak Borisa Jokića s Željko Jovanović i Željko JozićTomislavom Karamarkom. Načelno je tom prilikom Karamarko podupro nastavak Kurikularne reforme, no znakovitim je ipak ostalo da mandat samom Jokiću produljen samo do kraja rasprave o prijedlogu.

Drugim riječima, osoba koja je najodgovornija za vrlo loše koncipiran i na brzinu izveden rad pisanja prijedloga Kurikulune reforme nije ipak automatski dobila mandat odlučivati o sudbini prigovora na svoj prijedlog. Tih prigovora već ima jako puno, praktički, koga god se od stručnih krugova pita. Na jednoj od stručnih tribina kojoj smo sami nazočili, i na kojoj je velika većina pitanja i komentara iz publike vrlo negativnima, Boris Jokić nije pokazivao ikakvu volju da bilo što bitnijega promijeni u Vedran Mornar i Boris Jokićsvojoj Kurikularnoj reformi. Uporno je dva sata ponavljao uopćene odgovore, bez imalo konkretnijega osvrtanja na argumente svojih kritičara.

Jokić i Jozić - isti recept

I na kraju recimo kako donošenje Kurikularne reforme, pogotovo što se medija tiče, za sada podsjeća na recept koji je već viđen. Tu mislimo na uvođenje Jovanović-Jozićevog pravopisa u hrvatske škole. Prvo su relevantne institucije i stručne skupine bile izbačene iz procesa odlučivanja, a onda se u širokoj i demokratskoj raspravi u kojoj je 'svatko mogao sudjelovati ' čak i preko Interneta (online kako je u emisiji „Nedjeljom u 2“ za kurikularnu raspravu rekao Šustar) pod plaštom struke odrađen politički posao.

Kritičare su mediji potpuno ignorirali, već su umjesto toga tiskali i prodavali "besplatni hrvatski pravopis" Predrag Šustar i Boris JokićHrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Ruke su jednako tako mogli trljati i izdavači udžbenika, koji su udžbenike s prilagodbama novom pravopisu opet ispočetka prodavali hrvatskim roditeljima, jer je stare bilo po naredbi Ministarstva zabranjeno rabiti.

I dok se ovakvo ponašanje prema hrvatskom jeziku i školstvu moglo očekivati za vrijeme Željka Jovanovića, kada su se odluke donosile po ideološkom ključu SDP-a, gotovo nestvarnim zvuči da bi HDZ mogao sada obaviti SDP-ov politički projekt kojim se zahvaća u cjelokupno školstvo. Koliku bi to štetu napravilo nacionalnim interesima, ako školovanje svoje djece shvaćamo kao prvorazrednim nacionalnim interesom (?), ne treba govoriti. Ono što možda vrijedi posebno naglasiti je da ako se reforma školstva nastavi na način na koji je počela, to će i za HDZ  neminovno rezultirati velikom političkom štetom.

O. Barišić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.