Suton intelekta

Repatica Beroš

Treba reći da je Izbaviteljevev dragi ministar Vili Beroš napokon dobio što je i zaslužio. Izviždali Berošsu ga, ispred bolnice Rebro, te istjerali i odbili prosvjednici medicinske struke. Kao i uvijek u totalitarizmu: na redu je policija. Kao da je to presudno jesu li ti prosvjednici medicinski djelatnici ili su “samo” građani. Nova TV, vječno uzrujana Sabina Tandara Knezović, držala je da je sada najvažnije znati tko stoji iza tih prosvjeda. Pa je to milicijski i upitala, abolicijskog potpredsjednika Vlade Davora Božinovića ugošćujući ga da amortizira tu amoralnu i strašnu stvar: građani prosvjeduju! Treba sve njih što prije u pritvor. Dašta. Nisu medicinski djelatnici. Tim prije. Kako kaže (isprana mozga?) Tandara Knezović: mnogi od njih otprije su poznati policiji. Znači znamo mi njih. Zvuči poznato?

Tobože neovisna Nova TV

Za potpunu sliku, važno je dodati da se osramotila i cijela Nova TV, koja se bavila isključivo time je li prosvjed bio Nova tvnajavljen ili nije, te koliko je medicinskih djelatnika bilo na prosvjedu a koliko drugih. Time ni HTV ni Novu TV uopće ne zanimaju poruke prosvjednika, srž stvari, a što bi imao biti prioritet, nego traže dlaku u jajetu. I tako podilaze nenarodnoj Izbaviteljevoj vlasti. Mnogi bi rekli: kupljeni su svi.

No, zašto je nekadašnji, toli simpatičan ministar Beroš to velikim dijelom i zaslužio? Ministar i vrlo cijenjeni neurokirurg Vili Beroš uspješno je vodio početak borbe protiv sasvim nove i nepoznate bolesti - corone. Ponašao se smireno, trezveno i znanstveno, argumentima je umirivao naciju a to nije bilo nimalo malo, još manje beznačajno. Međutim, dogodili su se Plenkovićevi izbori, još jedna manipulacija biračkim tijelom koje se baš nikako nije smjelo izjašnjavati elektronski. Sve do ovogodišnjeg popisa stanovništva kad je to Izbavitelju (vidi vraga) odjednom postala vrhunska i krupna i pozitivna stvar. Gle čuda, veličajnoga.

Ministar mr. Nitko, uskoro u ropotarnici

Želim naglasiti i da se ministra zdravstva Vilija Beroša uopće ne može uspoređivati s blijedim i tako vrlo često neuvjerljivim prethodnikom Milanom Kujundžićem, koji se (kako sam mnogo puta pisao) obilato razbacivao obećanjima o bolnici u Blatu. Primjerice. I ne samo s ispraznim tim obećanjima. Beroš je nakon Kujundžića bio pravo osvježenje jer nije bacao floskule, nije davao kratkoročna obećanja koja su padala, kao Kujundžićeva, već na kraju istoga mjeseca. Kujundžić je bio oličenje tipa političara koji ne mari koliko su mu riječi vjerodostojne, već isključivo omogućuju li mu one nastavak vlasti i slasti. Sve je dakle u njega bilo utilitarno a bez ikakvoga rezultata na medicinskom polju. Polju koje vlast desetljećima, i još uvijek, žestoko iskorištava, podcjenjuje i godinama ne nalazi rješenja. Recimo samo: za vlast su potpuno a dugoročno sramni, neisplaćeni a toliki medicinski, prekovremeni sati.

Izbavitelj kano svetac

E, ali Vili Beroš. U izbornoj noći, jedan takav vrhunski neurokirurg, ilitiga vrh vrhova humane medicine i kirurgije, kleca koljenima tik ispred Plenkovića. U atriju zagrebačkog Arheološkoga muzeja. Znakovito reklo bi se. I tu Beroš udvornički plješće, pred samim Plenkovićem, kojemu je to već umalo bilo neugodno. Pokazao nam je kako struku poniziti pred politikom. Kamere su pokopale Beroša. Osladila mu se politika, zadivio ga jedan po svemu odiozan Izbavitelj. I tu je u Vilija Beroša palo sve, ode on u prašinu. Postao je banalan i običan Izbaviteljev Pilko. Fosil u nastajanju. Osoba koju medicinari (i ne samo oni) jednostavno ne mogu više smisliti. Potrošila ga politika. Tužan je to kraj i nimalo mi (ni najmanje) nije drag takav (potpuno dehumanizirani) svršetak priče. Ali politika i humanost… Kraj je blizu. Jer u politici tako često stradaju upravo takvi, pošteni ljudi koje je prebacilo.

(I) HTV kao uzaludan golman

I onda što? Kako spasiti vojnika Ryana? Kako spašavati Izbavitelja? HRT, po svojoj uhodanoj i uzaludnoj a odurno udvorničkoj praksi, vladajućoj politici i tekućim gubitnicima (poput sada Beroša) dodaje kisik. Služavka je to, uvijek logospremna a uzaludna. Poziva ga se brzo i odmah u studio Dnevnika da se opravda, da kaže kako nije kriv, da se otkoprca, da nadglasa negativan efekt prosvjednika i time obrani (u pokušaju) svoj očit gubitnički položaj u Izbavitelja. A sve uzaludno, sve u padu. I nažalost o tome, nema više dvojbe. Samo je pitanje kad će Izbavitelj, u svojem zvjezdanome carstvu, procijeniti da mu je Beroš suvišak, teret, minus. A tada Beroš pada, zauvijek i neminovno, kao (prezrela) kruška. Izbavitelj će još cinično reći: hvala mu. A zatim ga šutnuti u ropotarnicu isluženih političara, ovdje jednog koji je izgubio i svoju cijenjenu struku. Može li podeblja financijska vrećica kompenzirati sve ovo trajno izgubljeno i kompromitirano?

I još samo jedno: tipično je za političke gubitnike da ili nisu svjesni svog predstojećeg pada ili svjesno pokušavaju svoju erodirajuću situaciju prikazati ispravnom. Oni bi, ako ide, htjeli još malo… Tako i ministar Beroš “na kraju dana” (žestokoj eskalaciji unatoč) izjavljuje da je zadovoljan provođenjem novih mjera. Koga on to zavarava, (bezuspješno), nas, ili samo (uzaludno) sebe? Ovakvo stanje  može izazvati i suosjećanje, pardon, u Hrvatskoj se obvezno kaže - empatija.

Otvoreno, odavno je trebalo biti zatvoreno

Govoreći o Pandora dokumentima i međunarodnom skrivanju novca, samo je direktorima HTV jasno zašto bi to nas u (odavno isluženoj) emisiji Otvoreno, imalo zanimati što se to (i to u uvodnom dugačkom prilogu emisije!) događa s Otvorenokorupcijom u Srbiji? Ta HTV-ova služinčad prekrdašila je svaku mjeru. Tako tome unatoč, što su im u studiju sjedila čak tri hrvatska stručnjaka. Ali ništa bez Srbije, poručuje nam navodna HTV. Pa da, ne znamo bez njih: pitajmo prvo Vučićevu (četničku) Srbiju. Pokorno molim. Zanimljivo kako udvorničkom HRT-u nikada nije zanimljiva Slovenija, Italija, Madžarska, Austrija… nego uvijek, vječna im je i nebeska Srbija. Je li HRT ikada proveo anketu među svojim gledateljima? Je li ikada strateški i programski trajno postupao po zahtjevu gledatelja? Mislim zahtjevu nas, koji ih svakomjesečno, gotovo po kamatarskim kriterijima, plaćamo? A to bi bilo i normalno i moralno, u najmanjem. U međuvremenu, čujem da TV Srbija svaki dan zove Hrvatsku da sudjeluje u njihovom informativnom programu.

Afere, afere da mi je

Iako je svijet, pa i ovaj naš, zaokupljen burnim curenjem dokumenata, tzv. Pandorinih dokumenata, ono nas ne može ni iznenaditi a niti nam donijeti nešto novo. Mi i onako odavno znamo da svijetom, ali i Lijepom našom caruje ddpolitička, i svaka druga, nekažnjena korupcija. Gdje god u nas takneš. Ne može tu ništa ni EU. Duboka država u RH prebrodila je i mnogo veće potrese (po nju) pa će i ovo, najnovije bombastično curenje. Daleko nas više treba zabrinjavati srbijansko snimanje filma Oluja, u kojemu i iz kojega ne možemo ništa drugo očekivati nego laži, krivotvorenje i međunarodnu podvalu. A RH jako zaostaje pred jednostoljetnom srbijanskom diplomacijom. Tim više što je tzv. hrvatska diplomacija, inače ionako mnogo prejako preslaba, isprepletena onom šugoslavenskom, velikosrbskom i četničkom. Ne grize samo Vučić, još od Slobodana Miloševića a da ne ulazimo u dublju povijest, nego će Srbi vječno gristi i nagrizati Hrvatsku. Napadati, okretati se vječno na žuđeni joj Zapad i na toplo more, “rješavati” svoje gospodarske kaverne ideološkim napadima na Hrvatsku. Tko misli da je rat završen, grdno se vara. Nikada se Srbska pravoslavna crkva ne će odreći svojih agresorskih apetita prema Zapadu. Prvo prema pobjedničkoj Hrvatskoj. Bjelodano a tugaljivo manjinsko tijelo, na dodatnim nam je lokalnim izborima upravo pokazalo svu Pupovčevu laž ali i sve prenapuhane aspiracije SPC prema “braći u Hrvatskoj”. Nigdje ih. No, nek je nama Izbavitelja koji ih hrani, oblači i tetoši.

Javor Novak

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.