Goldstein na (novim) mukama (3)

(činjenice šokiraju Goldsteina)

Maxportal zatim prenosi tekst dr. Ivice Granića, političkog analitičara i predavača na Sveučilištu Ivo Goldsteinu Dubrovniku za portal Direktno.hr. koji kaže: “Jasenovac nikada više neće biti onakav kako su ga zamislili i u što su ga htjeli pretvoriti korifeji velikosrpske, ali i Titove jugoslavenske historiografije.

Mogao bi postati baš ono što svaki Hrvat i svaki dobronamjeran čovjek želi, dakle mjesto posebnog pijeteta za sve žrtve, bez obzira na vjeru, naciju, političku opredijeljenost, pripadnost bilo kojoj vojsci, na kojem će svaka žrtva prije svega biti žrtva. A ne žezlo u rukama više ili manje poznatih mračnjaka koje upravo tim žezlom izmišljene historiografije i izmišljene povijesne krivnje mašu nad glavom Hrvatima već preko pedesetak godina”- kazao je Granić.

“Ne treba imati iluzija kako će nakon ove povijesne odgojno – obrazovne šamarčine iz Australije domaći kvazi povjesničari, kao i razno razni antifa mračnjaci, prestati i dalje graditi lažni mit o Jasenovcu, no sada će im to biti puno teže. Praktički nemoguće. Jer su knockout, koji ih je definitivno bacio na pod, dobili s mjesta od kuda ga ni u najluđim pretpostavkama nisu očekivali - od Židova čija je uža obitelj jako stradala tijekom drugog svjetskog rata, i to Krausputem jednog od najutjecajnijih židovskog glasila na svijetu – The Jerusalem Posta”. Na pitanje jesmo li doznali nešto novo, Granić je rekao da Goldman u svome obraćanju Goldsteinu nije napisao “ništa što ne zna svaki prosječan Hrvat”.

“Ja bih još dodao i Ognjena Krausa i to u vrijeme kada je antisemitizam u eksponencijalnom rastu. To je, naravno, posljedica ‘istine’ koju serviraju opskurni likovi poput Ive Goldsteina i sličnih, koji su nanijeli toliko štete upravo žrtvama Holokausta, oni, na žalost, nisu prisutni samo u Hrvatskoj”, kazao je Granić.

Zatim tvrdi da su stare jugoslavenske strukture u Hrvatskoj toliko jake da, baš sve drže pod kontrolom. Stare strukture su samo promijenile dresove, za sebe su prigrabile bivše društveno vlasništvo, ugrabili su tvornice, banke, tvrtke, medije. Svaka normalna država bi do sada već deset puta ogradila Jasenovac te uz nazočnost ffneovisne komisije Hrvata, Židova, Roma, Srba i ostalih, koristeći dostignuća suvremene forenzike terena i dokumentacije, utvrdila što se doista događalo u Jasenovcu najprije do 1945. pa onda i nakon 1945. godine.

A pogledajte što mi imamo, Slovenci nam otkrivaju stratišta Križnog Puta, Nijemci sude UDBA-inim zločincima, a sada nam Židovi otkrivaju pravu istinu o Jasenovcu. Pa kakav smo mi to narod?”, rekao je zaključno dr. Ivica Granić.

A onda, kako demantij još nije ni stigao, kamo li objavljen a ono gazde su se očito za sve pobrinule: “S portala The Jerusalem Posta izbrisan je tekst Davida Goldmana…” – no vrlo uzaludno: već smo ga svi pročitali -  u kojem autor žestoko kritizira Ivu Goldsteina  i poručuje  neka odmah prestane  ismijavati holokaust  te kako bi  “svaki čovjek – pogotovo Židov – trebao prestati surađivati s takvim tipovima” – prenosi Maxportal.

The Jerusalem Post je nakon toga objavio odgovor Dejana Ristića, ravnatelja Muzeja žrtava genocida u Beogradu, u kojem su izrazili čuđenje i uputili javni protest zbog iznesenih lažnih tvrdnji “o jednom od najmonstruoznijih stratišta u cijeloj Europi tijekom Drugog svjetskog rata” te ističu da se autor bez ikakvih stručnih kvalifikacija i potpuno nepoznat međunarodnoj znanstvenoj zajednici uključio u raspravu o iskrivljavanju Holokausta – istim riječima koristio se ddGoldstein - na navedenoj stranici više tekstova posvećeno je četnicima i suradnji Srba s nacistima i fašistima. Odatle ljutnja na D. Goldmana? O izbrisanom tekstu se danas oglasila i Javna ustanova Spomen područja Jasenovac. Auktora naziva: misterioznim auktorom… A zatim i oni ponavljaju Goldsteinove rečenice: stručnoj javnosti auktor je do sada bio nepoznat…

No, kako u jednom drugom članku piše Maxportal, javio se i poznati novinar Gordan Malić s pitanjem: “Zašto je Ivo Goldstein protiv ekshumacija u Jasenovcu?” Malić navodi iskopavanja iz studenog 1964.: “Nakon iskapanja ukupno 24 sonde pronašli su ukupno 193 skeleta, od čega 96 ženskih i 6 dječjih. Svi su ostaci bili u lošem stanju, kao što tvrdi Goldstein, ali se broj skeleta uredno mogao identificirati. Kod jednog dijela mogao se identificirati (čak) i uzrok smrti. Antropološki tim je zato predložio vršenje novih iskopavanja ‘kada vremenske prilike budu pogodnije’. Nažalost to se nije dogodilo, jer je rad Komisije za popis žrtava rata SIV-a SFRJ iz 1964. naprasno ugašen, a rezultati istraživanja proglašeni su državnom tajnom, sve dok ih 1998. nije objavio Bošnjački institut u Zurichu.

Zašto se takva ili slična istraživanja ne bi nastavila?” - pita se Malić – “U RH je forenzička antropologija nakon 90-ih prilično uznapredovala zahvaljujući brojnim poslijeratnim ekshumacijama. Naši forenzički stručnjaci za osteologiju i forenzičnu antropologiju, daktiloskopiju, DNK-analizu, toksikologiju, traseologiju, ortodonciju, patologiju, radiologiju, balistiku itd. među cjenjenijima su u svijetu. Njihov rad postao je poznat u stručnim krugovima kao Hrvatski model traženja nestalih osoba (Croatian Model for the Search od Imprisoned and Missing Persons). Zahvaljujući njima, naprimjer, u svibnju prošle godine otkriveni su i precizno pobrojani ostaci 130 osoba Jasenovaclikvidiranih 1945. u poratnim čistkama na lokaciji Prudnice u općini Brdovec, koja je poznata i kao područje čestih poplava Save i Sutle.” (Dakle slično plavljenje rijeke kao u Jasenovcu a koje Goldstein pokušava prodati pod uzrok zašto su leševi nestali). “Iste godine na plavnome području Brežice u Sloveniji otkriveni su posmrtni ostaci 139 osoba likvidiranih u retorzijama 1945. Ako ih nije samljeo Goldsteinov famozni stroj za mljevenje kostiju iz Jasenovca, ostaci žrtava ustaških logora morali bi se nalaziti u krugu ili nedaleko od mjesta zločina unatoč zoni čestih poplava.

Ne kažem da bi forenzička antropologija riješila sve kontroverze oko broja stradalih u Jasenovcu, ali bi u dobroj mjeri pomogla demistifikacijama oko brojki kojima se može beskrajno manipulirati. I još se manipulira.

Vlade Savezne republike Njemačke kontinuirano potiču na ekshumacije žrtava 2. sv. rata. zbog stava prema svim ljudskim žrtvama, kao i prema nacističkom režimu, nitko ne dovodi u pitanje etičnost ekshumacija ubijenih pripadnika Wehrmachta od kojih se 1 milijun još vode kao nestali, a koje se i dalje sustavno provode” – logično zaključuje Malić.

Dr. sc. Jareb za Narod.hr kaže: “Bujna mašta dr. Ive o drobilici, pokazatelj je da se njegov rad ne temelji na povijesnim izvorima. Za nadati se je da prilozi poput Goldmanovog u The Jerusalem Postu otvaraju mogućnost trijeznog i na izvorima utemeljenog istraživanja jasenovačke problematike, bez obzira na to ruše li takva istraživanja dosad uvriježene stereotipe i maštovite kreacije „najrespektiranijih povjesničara s Balkana“, istaknuo je dr. sc. Mario Jareb, znanstveni savjetnik na Hrvatskom institutu za povijest, a njegovo osnovno istraživačko zanimanje je Nezavisna država Hrvatska i ustaški pokret.

“Nedostatak izvora riješila je bujna mašta dr. Ive, pa nakon što nije upalila priča jednog njegova suradnika o masovnim grobnicama ‘vidljivima’ na ne baš oštrim zračnim snimkama jasenovačkog područja u snijegu snimljenim iz poprilične visine početkom 1945. godine, deus ex machina bila je famozna drobilica o kojoj je u posve drugom kontekstu i na početku Drugoga svjetskog rata na Istoku dočuo naš nesuđeni akademik. Priča o pothvatu (drobilica) jamačno bi ‘skrupuloznom’ doktoru Ivi mogla donijeti neku prestižnu nagradu za uzbudljiv roman u žanru pustolovnih i ratnih izmišljotina te ploda mašte i takozvanog odokativnog zaključivanja doktora Ive.  Na sličnom je i „Dara iz Jasenovca“. Koji film je dio američkih kritičara, baš poput Goldmana u slučaju Goldsteinove izjave, usporedio s izrugivanjem Holokaustu, odnosno zlouporabi i svojevrsnoj krađi Holokausta koji se prvenstveno koristi za srpske nacionalističke ciljeve.

Bilo bi za očekivati da su srpski nacionalisti „skrupuloznim“ istraživanjima na Gradini pronašli bar neke dokaze, no ni nakon tri desetljeća njihove vlasti na tom području, pa i najava istraživanja, do tako nečega nije još došlo. I onda se, gle čuda, kao spas srpskoj braći u Gradini, pojavio doktor Ivo sa svojom čudotvornom izjavom o drobilici. Čemu onda bilo kakva istraživanja kada su navodno ustaše s nacističkom drobilicom tako uspješno zametnuli sve dokaze?

Baš negdje u to vrijeme je jedan ’od najrespektiranijih povjesničara s Balkana’ opleo po prijedlogu tadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tome da jasenovačko područje treba forenzički istražiti te da bi u tim istraživanjima trebali sudjelovati ne samo srpski i hrvatski stručnjaci, nego i međunarodni. Uz to je predloženo i da za istraživanja treba otvoriti sve arhive. Držim da su tim prijedlogom adresirani pravi problemi – a to je faktična nedostupnost znatnog dijela gradiva NDH u nekim srbijanskim arhivima i potreba za pokretanjem forenzičkih istraživanja na Gradini. Hrvatski su arhivi u tom smislu odavno već potpuno otvoreni, a odavno već ne postoje ni prepreke (osim vjerojatno financijskih) za pokretanje sustavnih forenzičkih istraživanja na području RH.

Za nadati se je, da prilozi poput Goldmanovog u The Jerusalem Postu otvaraju mogućnost trijeznog i na izvorima utemeljenog istraživanja jasenovačke problematike, bez obzira na to ruše li takva istraživanja dosad uvriježene stereotipe i maštovite kreacije ‘najrespektiranijih povjesničara s Balkana’, zaključio je s (opravdanim) podsmjehom dr. sc. Jareb za Narod.hr.

Na kraju, bio je ovo pregled većinskog dijela hrvatskih reakcija na izniman i prekretnički članak Davida Goldmana u The Jerusalem Post-u, koji je toliko uzburkao (ne samo) hrvatsku omrežnu javnost i našeg ranjenog Francuza Goldsteina, inače glatko propalog akademika, već je on poljuljao i svjetsku javnost. U nas je to bio marno prešućivani informativni događaj na televizijama i radijima. No, istina oslobađa.

Javor Novak

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.