Goldstein na (novim) mukama (2)

(reakcije bole)

Već se dugo na Zapadu vode polemike o “krađi holokausta” (Srbija), “o biznisu s holokaustom” Ivo Goldstein HRT 2(Hrvatska, Srbija, Izrael) i o onom notornome: neistraživanju svakog pojedinog logora, uz stalno napuhivanje broja žrtava i izmišljanje nekakvih drobilica za kosti o kojima nitko osim Goldsteina (Jens Sigsgaard: “Pale sam na svijetu”) ne zna ništa. I te polemike dovode do izostanka, anuliranja čak, pijeteta spram poginulih. Time se žrtve ne poštuju, a njihovi grobovi adekvatno ne obilježavaju. Krađom ili biznisom oko holokausta, najmračnijeg događaja u povijesti čovječanstva, svi oni, koji ne iskazuju pijetet, nanose još i veću nepravdu i zločin nad već stradalim, a tako brojnim žrtvama.

Ali Ivo Goldstein sada piše demantij i traži međunarodne suradnike na tom teškom scenariju. Donirajte mu zato penkale, mnogo će ih potrošiti. Malo će se i znojiti jer protivnike (koji će mu se tek javiti) malo će tada teže, tek tako lako, kako je već navikao, diskvalificirati nazivajući ih radikalnim desničarima.  

“A kud bu onda sad Ivek?” – pita me moj Zigi. Ha čuj nazaj vu Pariz nemre, tam je dal intervju na jednom jako slušanom studentskom radiju. “Daa?… lepo!” – Nije baš ispalo. - “A kak to?” - Pa zvali su slušatelji poslije emisije da Hodakuopće nisu razmeli Goldsteina. Da je taj naime govoril s francuskim naglascima ali neke nepostojeće riječi u francuskome jeziku. “Aaa znam, to smo i mi ko klinci isto govorili: sa kefon se kefa”. Da, jedno dobro međunarodno kefanje tek mu slijedi.

Sjajno i fino duhovit (kao i uvijek) odvjetnik Zvonimir Hodak (divim mu se na toj sposobnosti da orjunu i četnike tretira s razornim humorom) u svojoj kolumni na Maxportalu, situaciju s Goldsteinom vidi ovako. Pa kaže: “Što ga manje uvažavamo više se pravi važan.” Koja lijepa rezana tenis serva ne? I molim vas, nemojte ovih tjedana smetati “najvećeg povjesničara na Balkanu”, kako se smije dr. sc. Mario Jareb. Nemojte ga smetati dok piše svoj famozni odgovor The Izrael Postu, a kad će ga završiti… još ni Đekna ne zna.

“U ovom vremenu snažnog rasta antisemitizma, svaki čovjek, a osobito Židov, trebao bi prestati suradnju s Jasenovacglumcima, koji se u stvari rugaju žrtvama holokausta”, piše književnik, novinar i vlasnik internetske stranice posvećene razotkrivanju nacističkih suradnika i neonacista, David Goldman za The Jerusalem Post. Kao primjer je naveo Goldsteinovu izjavu koja doprinosi širenju skepse o holokaustu, donosi Narod.hr.: “…u travnju 1945. Hitler je ustašama poslao poseban stroj za uništavanje preostalih kostiju…”, citira Goldman Goldsteina. “Goldsteinova tvrdnja da je, dok je Berlin ruskim topništvom pretvaran u pepeo, Adolf Hitler našao vremena slati na nekakav Balkan, spravu za uništavanje kostiju – je posljednja stvar koja je Židovima trenutno potrebna. Za koju inače nitko nikada ondje nije čuo. Zašto uopće ugrožavati povijest holokausta uvlačenjem u priču jednog mjesta za koje se ne može podastrijeti forenzički dokaz da je u njemu bilo više od nekoliko tisuća žrtava? Što je još važnije, zašto dopustiti kontaminaciju povijesti holokausta mjestom koje ne može pružiti nikakve neovisne forenzičke dokaze?? Istodobno jasenovačka lista navodnih žrtava i dalje raste! I to i ove 2021. godine. Pri tome je riječ o listi navodnih žrtava, koja je već više puta ozbiljno dovedena u pitanje”, piše Goldman o sramoti JUSP-a. On dalje kaže kako je riječ o astronomskim brojevima jugoslavenskih žrtava u Drugom svjetskom ratu a koje su opovrgnuli čak i službeni jugoslavenski popisi žrtava. Čak je i “jugoslavensko forenzičko ispitivanje logora i okolne županije pokazalo da je u logoru ubijeno između 2.500 i 4.500 ljudi”. Beograd je čak sramotno izjednačio “logor s manje od 4.500 dokazanih (uglavnom nežidovskih) žrtava – s Auschwitzom, mjestom stravičnog ubojstva gotovo 1,5 milijuna ljudi – većinom Židova!

To samo pridonosi antisemitizmu i predstavlja izraz samomržnje. Osobito za one židovske povjesničare koji su dopustili da se povijest holokausta ukrade i da ona posluži za razračunavanje među narodima na Balkanu”.

Kao što je dr. Lea David, profesorica Studija holokausta na Sveučilištu Haifa primijetila: “Srpska politička elita preuzela je i koristi simbole holokausta kako bi izjednačila srpske sa židovskim žrtvama. Time želi promovirati ‘srpsko pravedništvo’ u vrijeme ratova devedesetih. Utvrdivši Srbe kao žrtve holokausta, srpska je vlada tada prešla na stranu srpskih komunističkih boraca i rehabilitirala kvislinške četnike i druge desničare“. Slično Kokardaprimjećuje i David McDonald sa Sveučilišta Otago: „Navlačeći masku holokausta, srpski nacionalisti nastoje dobiti širu potporu. Mitovima o zajedničkom stradanju Srba i Židova, nastaje serija njihovih novih nacionalnih mitova.“

Američki muzej holokausta priznaje, na svojoj internetskoj stranici, da je utvrđivanje točnog broja stradalih u Jasenovcu „dosta teško jer je uništeno mnogo relevantnih dokumenata, a nezavisni istraživači nisu dugo mogli doći do onih dokumenata koji postoje“. Pa zašto citirati brojke ako su “vrlo problematične”, posebno imajući u vidu da je muzej Yad Vashem tijekom 1990-ih u više navrata pokušavao nabaviti izvorne jasenovačke dokumente iz Srbije, ali je to do danas odlučno iz Beograda odbijeno? – prenosi Goldmana dalje Narod.hr ali i portal Večernjeg lista (dok TV i radio mediji - još uvijek - mudro šute).

“Oni koji su jedini ratni koncentracijski logor bez ikakvih provjerljivih podataka povezali sa znanstveno dokazanim činjenicama holokausta, nanijeli su nemjerljivu štetu židovskoj povijesti. Svaki čovjek, a osobito Židov, trebao bi prestati suradnju s takvim tipovima, koji se u stvari rugaju žrtvama holokausta” – zaključuje književnik i neovisni istraživač David Goldman, o čijem argumentiranom tekstu (još uvijek) ništa ne ćete saznati u tzv. hrvatskim TV i radio medijima.

“Pa što je radio muzej u Jasenovcu, koji postoji 47 godina, ako do danas nije ni pokušao utvrditi gdje su ti 'mistično nestali posmrtni ostaci logorskih žrtava'? Oni koji smatraju da nije važno koliko je bilo žrtava u pojedinom logoru, ili koji smatraju da to ne treba utvrditi - čine nemjerljivu štetu židovskoj povijesti - zaključuje Goldman a prenosi portal VL.

Napad na svoju istinu, šupljikavu u argumentima, podacima i dokumentima, Goldstein (nakon bolnog Novinarskog JPostdoma) nije mogao otrpjeti. Zato se ovako brukao na portalu Večernjega lista: “Goldman nije objavio tekst u Jerusalem Post-u, već samo pismo čitatelja. Meni i drugim informiranim ljudima iz struke taj je čovjek posve nepoznat”. Bravo, koga ja ne poznam taj ne postoji! “On ništa o tome što piše ne zna i ne znam jel toga svjestan ili nije”. Krasan “argument” a stiže i konfabulacija: ”Netko mu je dostavio posve isfabricirane činjenice. Radikalna revizionistička i proustaška desnica tvrdi da to valja učiniti iskopavanjem leševa, što je besmislica (…) iskopavanjem leševa ništa se neće postići, jer su istraživači već 1964., otkapajući neke grobnice, ustanovili kako su mnogi leševi već 'istrulili i raspali se'…” Ukratko, Goldstein moćno negira i napredak hrvatske forenzičke znanosti u jednom tako dugom razdoblju kao što je ono od 1945. do 2021.! (o tome vidi nešto kasnije). Zatim slijedi još jedna morbidna Goldsteinova teza o plehu, “buradi” s naftom (misli vjerojatno na bačve?) i o traverzama te spaljivanju tijela na lomačama. “Čak je bila izgrađena i uskotračna pruga kojom su vagoneti s pepelom i posmrtnim ostacima dovoženi na obalu i bacani u Savu”. Sve to zna naš Ivo Goldstein svojevremeno opravdano odbačen od svog mentora i kao propali akademik.

Ranjeni Goldstein, inače pali inovator francuskoga jezika, na kraju “dodaje kako mu je nevjerojatno da je The Jerusalem Post objavio takav članak, ali i da su očito shvatili grešku i štetu koju su napravili s obzirom da ga je glavni urednik Yaakov Katz zamolio da napiše odgovor koji će uskoro objaviti” – zaključuje portal VL. Jedva čekamo taj demantij, još malo i prošlo je već tjedan dana od objave u The Jerusalem Postu a Goldstein još piše domaću zadaću ali ju ga piše li piše.

U međuvremenu, dok čekamo moćni demantij, Narod.hr konzultirao je hrvatskog povjesničara, novinara i publicistu Igora Vukića kao predsjednika Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koji je objavio knjige: „Radni logor Jasenovac“ i „Jasenovac iz dana u dan“, evo što on poručuje: “Članak The Jerusalem Posta je još jedna potvrda našeg stajališta kako samo točne i provjerljive činjenice o Jasenovcu i drugim događajima iz Drugog svjetskog rata mogu dovesti do njihova realnog prikazivanja i razumijevanja konteksta u kojem su se dogodili. (…) Članci poput ovoga, Davida Goldmana, nas svakako ohrabruju u tim našim nastojanjima.”

“Autor članka D. Goldman točno je primijetio da suprotan pristup – mitomanski, propagandni, s produciranjem laži koje je uočio kod dr. Ive Goldsteina – može posredno nanijeti štetu i ugledu židovske zajednice. Stradanja Židova, Srbi spominju usput, kako bi skupili nepripadajuće bodove jer su, kao, stradali od istog neprijatelja”.

Narod.hr donio je i tekst dr. sc. Vladimira Geigera o Goldsteinovoj drobilici kostiju jer dr. Geiger je i recenzirao Goldsteinovu knjigu i to na čak 46 stranica! “Ono što židovska sociologinja Lea David, ali i drugi židovski povjesničari nazivaju ‘krađom Holokausta’ posebno je vidljivo na primjeru logora Jasenovac u kojem se, osim preuveličavanja broja žrtava, svjesno manipulira pojmom holokausta koji se tako ne pripisuje više Židovima, nego Srbima. Tom narativu – kojeg promovira srpsko političko vodstvo i Srpska pravoslavna Crkva – doprinosi i hrvatski povjesničar Ivo Goldstein koji ustraje u preuveličavanju žrtava, emocionalno i ideološki pristrano pristupa temi logora Jasenovac i dovodi u opasnost znanstvenu točnost informacija koju plasira u javnost – poput ‘drobilice kostiju‘ koju Hitler šalje ustašama kako bi pred kraj rata zataškali stvarni broj žrtava. (…) Koliko je tih strojeva bilo, i kada i kako im se izgubio svaki trag, Goldstein nije pojasnio“, nastavlja Geiger. “Očekivalo se da će u svojoj prvoj znanstvenoj i akribično napisanoj knjizi konačno donijeti konkretne podatke o postojanju navedene njemačke drobilice u Jasenovcu. No, svi koji su to očekivali ostali su razočarani”, piše dr. Geiger u svojoj recenziji Goldsteineove knjige.

“U samoj knjizi Goldstein je cijelu priču ponovno zakukuljio na nov način: ‘Iako neposrednih dokaza nema, način na koji su ustaše spaljivali leševe u Jasenovcu napadno je sličan metodi spaljivanja leševa koju su nacisti primjenjivali od 1941. (…) Tako se Goldstein zapravo visoko pozicionirao u katalogu razno-raznih izmišljotina o logoru Jasenovac. Spasonosna formula kojom se Goldstein, u pomanjkanju vjerodostojnih, pa i ikakvih, pokazatelja, koristi je jednostavna – ono čega nema moguće je izmaštati - piše dr. Geiger, prenosi Narod.hr: “Ovakav poguban narativ Goldman je s pravom nazvao ugrozom i kontaminacijom povijesti holokausta”.

Javor Novak

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.